ČAJEVEC - melaleuca alternifolia (Melaleuca)

Čajevec (ang. tea tree) je bil že v preteklosti vsestransko zdravilo avstralskih aboriginov in novozelandskih Maorov. Pomemben antibakterik, učinkuje proti glivicam, virusom in vnetjem, dobro razkužuje. Poleg eo sivke, limone in poprove mete je ˝a must have˝ v domači lekarni!UPORABA

TOPIČNO (na kožo):

- RAZDRAŽENA KOŽA, večje akne, opekline, odrgnine, , bradavice, kurja očesa, rane, HERPES, pik insektov: direktno 1-2 kapljici na vatirani paličici 2-3 krat dnevno (za občutljivejšo kožo predlagam bazno olje ali z aloe vero).
- 1-2 kapljici v tvoj čistilni TONIK (ali kremo) ZA OBRAZ.
- 1-2 kapljici proti vneti koži PO BRITJU.
- Za NEGO (npr. razcepljenih) NOHTOV na nogah in rokah po tuširanju (tudi PROTI GLIVICAM, tudi na podplatih) 1-2 krat dnevno.
- VNETO UHO – mažemo (zadaj!) za uho (ne v uho!). Če ne pomaga eo sivke, pomaga eo čajevca. Če ne pomaga čajevec, zagotovo pomaga eo bazilike).
- PRHLJAJ: glede na količino vašega šampona za lase dodajte 5% količine eo čajevca.
- Odstrani flomaster iz kože.
- UŠI: preventiva – mažite (zadaj) za uho. Kurativa – dodajte nekaj kapljic v šampon, umijte lase, jih zavijte v folijo za 30 min, razčešite in sperite.
- Proti vaginalnim glivicam (priporočam bazno olje).
- LUSKAVICA: nekaj kapljic v kopel
- RANE pri HIŠNIH LJUBLJENČKIH: direktno, se hitreje celi.

INTERNO:

- za DVIG IMUNSKEGA sistema, proti dihalnim stiskam, astmi, bronhitisu: 1-2 kapljici v vodo (vsaj slaba 2 dcl), napitek iz agrumov ali v rastlinskih kapsulah (priporočam ˝Empty Vegetable Capsules OO size˝ (Amazon))
- VNETE DLESNI, lajšanje parodontoze: grgrajte z vodo ali z baznim oljem 5-10 min in izpljunite.
- USTNA VODA (zadah, okužbe dlesni, AFTE, vneto grlo): 1 dcl destilirane vode in 2-4 kapljice. Lepo se kombinira z eo limone, poprove mete. Za hujše okužbe je močnejše eo klinčkov.

V PROSTORU: 

- 3-4 kapljice v DIFUZORJU za čiščenje virusov v prostoru. Zelo dobro se kombinira z olji agrumov, sivke in rožmarina in je ena glavnih sestavin mešanice eteričnih olj OnGuard (1A ubijalec virusov in bakterij).
- 2 kapljici V RAZPRŠILKI z destilirano vodo za RAZKUŽEVANJE površin (enaka mešanica če gre za obsežno površino aken).
- Proti UŠEM in MRAVLJAM v razpršilki (2dcl vode, 2 kapljici)
- ČISTILO za kopalnico in WC školjko: 10 kapljic eo čajevca, pol skodelice pralne sode in četrt skodelice kisa.
- TRPEK VONJ v PRALNEM STROJU: nekaj kapljic v vaš pralni prašek


Poreklo: Avstralija

15ml

Komentarji

  1. IZKUŠNJE: pri nas eno najpogosteje uporabljanih eo: rešilo hitro nastalo oteklino, ki jo je osa prizadejala naši pikici na vratu; dragemu rešuje herpes že v začetni fazi; obema omili podkožne akne in zaradi čajevca hitro izginejo, splahnijo; srbeče pike komarjev zatre v trenutku ko jih namažem; afte pri mojem dragem se ne povečajo tako kot so se poprej, ko jih s pomočjo vatirane paličice namaže s čajevcem; stalni spremljevalec v moji kremici za obraz za problematično kožo; zelo učinkovito s sodo bikarbono deluje v mojem domačem deodorantu; z limono enako dobro učinkuje v mojem domačem pralnem detergentu..

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.