DOMAČA KREMA ZA PROBLEMATIČNO KOŽO

Ko sem se začela spoznavati z dōTERRO, sem se za mojo pikico,sebe ali nasploh ob težavah s kožo največkrat posluževala eo sivke. Tako sem med drugim naredila zelo preprosto kremo za svojo problematično kožo. Včasih rdečkasto, zelo občutljivo, sem in tja kak mozoljček, zapacane pore, predvsem pa se je vse skupaj poslabšalo vsakič pred prihodom mesečnega cikla. Krema je bila najprej mišljena kot nega in hranilo v večernem in nočnem času, nato pa je postala kar moja redna spremljevalka tudi ob jutrih. Prejšnji teden mi jo je zmanjkalo in v 5min sem pripravila novo. Upam da enostaven, hiter in glede na sestavine ter njihove učinkovine res poceni recept pride prav še komu!


DOMAČA KREMA IZ SVETLINOVEGA OLJA IN SIVKE (50ml)

POTREBUJEŠ: 25 ml svetlinovega olja (pomirja razdraženo kožo), 12ml hladno stiskanega kokosovega olja (vit. A, D, E; kožo ohranja gladko, mehko in intenzivno navlaženo; utekočini se pri 24oC), 12ml nerafiniranega karitejevega masla (SPF 4; antibakterik; vsebuje vit. A, E, veliko nasičenih in nenasičenih maščob; za zrelo in suho kožo), 20 kapljic eo sivke. 

PRIPRAVA: V stekleno ali keramično posodo vliješ svetlinovo olje, dodaš kokosovo olje in karitejevo maslo in postaviš v toplo vodno kopel (ni potrebno da vre). Mešaš z leseno ali keramično paličico ali žličko, dokler se k.maslo in k.olje ne stopita. Odstaviš iz vodne kopeli in počakaš da se zmes ohladi na sobno temperaturo. Dodaš eo sivke, premešaš in preliješ v steklen ali plastičen, po možnosti temnejši lonček s pokrovčkom. 

Sprva bo zmes utekočinjena, sama sem jo v procesu strjevanja večkrat premešala, da so se sestavine enakomerno strjevale. Meni se je (v mesecu maju in višjih temperaturah) strdila šele čez 3 dni. Ob toplejših dnevih pa se bo verjetno zopet zmehčala. Hraniš v temnem in hladnejšem prostoru. Deviška olja imajo ob pravilni hrambi (po možnosti temna steklena embalaža in hladnejši prostor) uporabnost vsaj 18 mesecev, naravna masla v enakih pogojih vsaj 2 leti, eo terapevtske kvalitete pa vsaj 4-5 let. Kremo sem ob rednem nanašanju zjutraj in zvečer na očiščen obraz porabila v mesecu in pol. Odlična je tudi za pordelo kožo po depilaciji, preizkušeno!

Nova krema je bila nadgrajena z eo čajevca, eo origana, eo poprove mete, eo kadilne bosvelije in mešanice eo OnGuard. Za mastno kožo je odlična izbira tudi eo ciprese, eo pačuli in eo ilang-ilang (že nekaj dni tudi v moji lasti), ki pa še čakajo na kak nov pripravek ;)

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.