DOMAČI DEODORANT

Že nekaj časa sem pogledovala po različnih receptih za domači deodorant. Najbolj enostavna varianta brez esence je soda bikarbona. Po tuširanju si jo malo posipamo po prstih in jo vmasiramo pod pazduhe. Soda nase veže smrad. Npr. žlička sode bikarbone v skodelici v hladilniku nas tudi reši smradu.

Nadgrajena varianta je, če ji dodamo hladno stiskano kokosovo olje, zmes je obstojna na hladnem in temnem, le vsakokrat jo je potrebno premešati, ker se soda po mirovanju rada usede na dno. Seveda je odvisno od letnega časa v katerem deodorant uporabljamo, saj se hladno stiskano olje utekočini pri 24 stopinj Celzija. Pozimi je trši, poleti bolj tekoč. Kokosovo olje učinkuje antimikrobno, kožo pa lepo neguje. Namesto kokosovega olja lahko uporabite tudi čisto karitejevo ali kakavovo maslo (deodorant bo v trši obliki). Za bolj tekočo obliko deodoranta, ki bi jo imeli radi klasično v roll-on, priporočam frakcionirano kokosovo olje.

Sodi bikarboni, kokosovemu olju lahko v tretji varianti dodamo  jedilni škrob. Ta nase veže vlago in zmes zgosti. Če vam bo zmes premehka, ga lahko dodate nekaj več. Če pa vam škrob ni všečna ideja, pa ga lahko enostavno izpustite.

V četrti varianti, meni do sedaj najljubši, pa lahko dodamo tudi malček eteričnih olj, ki bodo s svojimi učinkovinami uničevala mikrobe in poskrbela za dolgotrajno svežino pod vašimi pazduhami.


POTREBUJEŠ:

  • 2 žlički sode bikarbone
  • 2 žlički jedilnega škroba
  • 3 žličke hladno stiskanega kokosovega olja
  • 8 kapljic eteričnega olja po izbiri (primerni so sivka, čajevec, limona ali ostali citrusi, OnGuard, mešanica Purify)
  • stekleno embalažo s širokim grlom in pokrovčkom
Življenjska doba takšnega deodoranta v primernih pogojih je vsaj 18 mesecev. 

PRIPRAVA (5 min):
Kokosovo olje segrejemo na nizki temperaturi da postane tekoče in ga odstavimo. Primešamo škrob in sodo bikarbono in počakamo nekaj minut, da se zmes ohladi. Prelijemo jo v pripravljeno stekleno embalažo, dodamo želena eterična olja, dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo in postavimo na hladen in temen prostor (v hladilniku se vam ob preveč topli zmesi vsake naravne kozmetike lahko nabere kondenz, ki kaplja nazaj v zmes, kar ni dobro za njeno obstojnost). Pred uporabo zmes premešamo z leseno ali plastično žličko in si kanček nanesemo na umite in osušene pazduhe.

Sama deodorant uporabljam že več kot mesec dni in sem več kot zadovoljna! 

Komentarji

  1. Če je kokosovo olje že tekoče, moramo vseeno malo segreti, da se sodabikarbona stopi? Saj je moj deodorant mivkas, ker nisem nič segrevala.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.