DOMAČI DETERGENT IN MEHČALEC ZA PERILO

Včeraj sem na moje veliko veselje iz kopalnice zaslišala: ˝Maja, zmanjkalo je tvojega mehčalca!˝ Pred dvema mesecema sem se namreč prvič lotila izdelave domačega mehčalca za perilo. Obljubila sem si, da ko ga zmanjka, poizkusim tudi z domačim pralnim detergentom. In sem! Danes sem prvič prala z obema in sem nadvse zadovoljna :)


DOMAČI DETERGENT ZA PERILO (3l)

POTREBUJEŠ:

- 3 l prazno plastično posodo, kamor shraniš detergent
- 3 l destilirane vode (1 l zavreš in odstaviš, 2l prihraniš)
- 100 g poljubnega ekološkega mila (če se da, neparfumiranega) - ga naribaš
- žlica pralne sode oz. natrijev karbonat (pralno sodo dobimo tudi, če jedilno sodo bikarbono (natrijev bikarbonat) stresemo na pekač obložen s papirjem in jo pri 200 st.Celzija pečemo 20-30 min, da se odvedeta voda in ogljikov dioksid. V praksi to pomeni da soda postane bolj groba, postane pralna soda)
- po želji lahko tudi žlico nearomatiziranega alkoholnega kisa
- 14 kapljic eo (tisti, ki imajo čistilno učinkovanje: npr. limona, čajevec, sivka, mešanica eo OnGuard): 7 kapljic čajevca, 7 kapljic limone. Eo nikoli ne sme biti razredčeno v drugem olju, mora biti naravno, brez sintetičnih dodatkov.
(borova sol (borax): nisem je dodajala, ker ni potrebe, ˝naj bi bilo naravno˝ belilo, učinkuje pa šele pri pranju pri 60 st.Celzija)

PRIPRAVA:

Zavreš 1 l vode, odstaviš in s kuhalnico primešaš 100g naribanega mila. Mešaš, dokler se milo ne raztopi. V preostala 2 l hladne vode streseš žlico pralne sode in mešaš dokler se ne raztopi. V prazno 3l plastenko doliješ najprej hladna 2 l vode s sodo, doliješ topli liter z milom, dokapaš želeno eterično olje, priviješ pokrovček in pretreseš. Med ohlajanjem detergenta je potrebno plastenko večkrat pretresti. Meni je od večera do jutra nastala res gosta zmes. Če je preveč želatinasta, jo lahko razbijete z ročajem dolge kuhalnice in zopet večkrat pretresete vsebino plastenke :)

PRANJE: pred pranjem plastenko vedno pretresite.Mmeni je zadostovala merica pokrovčka, napolnila sem ga na 3/4 in opralo je čudovito.


DOMAČI MEHČALEC ZA PERILO (1,3l)

POTREBUJEŠ:

- 4 l plastično posodo, v kateri bomo mehčalec pripravljali
- vsaj 1,3 l plastenko za hrambo mehčalca za perilo
- 700 ml destilirane vode (100 ml + 600 ml)
- 600 ml alkoholnega nearomatiziranega kisa
- lahko tudi 100 g pralne sode (kar precej receptov jo vsebuje, ampak pravzaprav se v kombinaciji s kisom vse skupaj nevtralizira..)
- eo po izbiri (pridajte takega, ki bo učinkoval kot čistilo): 10-15 kapljic eo divje pomaranče

PRIPRAVA:
V večjo plastično posodo (vsaj 4 l volumna) z 100 ml destilirane vode stresite sodo bikarbono (če jo boste uporabili) in mešajte dokler se ne raztopi. Nekaj jo bo zagotovo ostalo na dnu. Počasi prilivajte kis, ker se bo zmes v kombinaciji s pralno sodo precej penila. Ravno zato je uporabno imeti malo večji volumen plastične posode,  v kateri mehčalec pripravljamo. Prilijemo preostalih 600 ml destilirane vode. Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo v pripravljeno plastenko, nazadnje dokapamo še želeno eterično olje.

UPORABA: Pred vsako uporabo plastenko dobro pretresite, v predalček za mehčalec prilijte 3/4 merice pokrovčka. Perilo je po pranju zelo lepo dišalo po divji pomaranči, s sušenjem se je ta vonj malo porazgubil, oblačila pa so lepo mehka, tako da je mehčalec svojo osnovno nalogo opravil. Če želite res dišeče perilo, ga po likanju ali preden ga oblečete, presprejajte z mešanico destilirane vode, kančkom alkohola in želenega eteričnega olja (1dcl vode, 10k eo). Alkohol bo namreč eterično olje enakomerno razporedil po vodi. 

Komentarji

  1. Prašek uporabljam tak že vsaj 2 leti, razen za belo perilo za katerega uporabim kar prašek v prašku najcenejši v prvi trgovini... deluje :)
    Namesto mehčalca pa kar 1 dcl alkoholnega kisa na pralni stroj. Vonj po kisu je pri mokrem perilu, pri suhem pa čisto nič več.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super, ne? Ja, bi si mislil, da bo kis pustil grozen vonj, pa sploh ni tako! :)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.