PITA Z LOSOSOM in eo SIVKE

Včasih se nam mudi in takrat je v hladilniku priročno imeti listnato testo. Le tega se še nisem lotevala sama, življenje je enostavno prekratko ;) Tisti, ki ste se ga kdajkoli lotili, že veste o čem govorim.

Recept je zelo enostaven, nadvse okusno kosilo pa je lahko na mizi že v dobre pol ure! V hladilniku sem imela na srečo še nekaj skute z lokalne kmetije, lososa in češnjeve paradižnike. Glede na to, da sem eo sivke do sedaj preizkusila le v odličnih piškotih, sem želela preveriti, če se res tako dobro poda tudi k morskim okusom. Menda tudi lepo omili močan okus limone pri morskih jedeh, kar pa še moram preizkusiti.

PITA Z LOSOSOM in eo SIVKE


SESTAVINE (2-3 osebe)

 • 275g listnatega testa
 • 300g domače kisle skute
 • nekaj žlic surovega domačega mleka
 • 1 domače jajce
 • šopek svežega timijana
 • sveže mleti črni poper
 • 1 kapljica eo sivke (za začetek lahko le 1, je kar močnega okusa)
 • 8-10 bio češnjevih sladkih paradižnikov
 • 2 stroka domačega česna
 • nekaj lističev, paličic drobnjaka
 • 100g prekajenega bio lososa
PRIPRAVA (5min)
Kislo skuto, mleko, jajce, poper, eo sivke in s stebelc odtrgane lističe timijana z metlico zmešamo v gladko maso. Češnjeve paradižnike operemo in narežemo na četrtine. Dodamo sesekljani česen in natrgani drobnjak. V pravokotni pladenj primerne velikosti položimo listnato testo, tako da polovica testa še vedno moli iz pekača. Testo lepo porazdelimo po dnu in pazimo da se oprime tudi vseh štirih stranic pekača. V pripravljeno košarico iz testa stresemo pripravljen skutni nadev in ga z žlico lepo razdelimo čez celotno površino pekača. Čez to potresemo češnjeve paradižnike s česnom. Čez to pa enakomerno razdelimo losos. Drugo polovico testa sedaj uporabimo kot pokrov pite in na vseh štirih vrhnjih straneh testo spojimo s tistim na stranicah, da se nam pita med peko ne bo odprla. Z vilicami večkrat prebodemo vrhnji del pite. 

PEKA (220 st.Celzija, 25-30min)
Pripravljeno pito damo v segreto pečico in pečemo 25-30 min do zlato-rjave zapečene skorjice.

SERVIRANJE: pito vzamemo iz pečice in pred rezanjem pustimo še 10min, tako bodo kosi lepši in bolj krepki. Pito lahko ohladimo, narežemo na grižljaj velike koščke in jemo kot hladen prigrizek ob svoji najljubši solati. 


Jedi nisem nič solila, ker sta že skuta in losos sama po sebi dovolj slana. Namesto češnjevih paradižnikov sem v preteklosti uporabila domačo rukolo, lahko bi tudi domačo mlado špinačo ali blitvo. Vsaka možnost ponuja krasne okuse, sivka pa jih je tokrat res lepo spojila in osvežila!

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.