PRIMER DESTILACIJE in celoten postopek pridobivanja EO SIVKE

VSEBNOST ETERIČNEGA OLJA v vsaki rastlini VARIIRA, pri določenih rastlinah samo določeni deli vsebujejo eterično olje, nekatere rastline pa ga imajo v vseh delih. Takšna je SIVKA in ravno eterično olje jo varuje pred močnim soncem, pred bakterijami, insekti in gnitjem.


Za PRIDOBIVANJE CERTIFICIRANEGA ČISTEGA ETERIČNEGA OLJA pa je pomembno izbrati PRAVI DEL RASTLINE in žetev (obiranje) opraviti OB PRAVI ZRELOSTI rastline. Sivka iz Mehike je drugačna kot tista iz Provanse, ker so PH VREDNOSTI IN HRANILA V PRSTI NA RAZLIČNIH LOKACIJAH RAZLIČNE. Vsaka žetev ima torej svoj ˝prstni odtis˝. Zaradi slednjega je POTREBNIH KAR NEKAJ TESTIRANJ V samem PROCESU pridobivanja olja in tudi na pridobljenem olju samem. V vsaki žetvi je odvisno kateri del rastline bo služil za pridobitev eteričnega olja in za vsak način POTREBUJEMO RAZLIČNE POSTOPKE.


Sivko po žetvi takoj prenesejo v velike HRANILNIKE, skoznjo se ob PRAVI TEMPERATURI, ZA PRAVO DOLŽINO ČASA IN OB PRIMERNEM PRITISKU SPUŠČA PARA. Ob tem se iz rastline eterična olja izločijo sama in se zberejo v svoji naravni obliki. Ob ohlajanju se VODA IN OLJA pridobljena iz rastline naravno ločita. Temperatura in pritisk se spremljata preko vsega procesa in sta določena za vsako rastlino in vsak proces posebej. Če je temperatura previsoka in pritiska premalo, se ne bo sprostilo olje, ki bi bilo polnovredno. Premalo visoka temperatura pa lahko spremeni sestavo in potenco eteričnega olja. Eterična olja po opravljeni in nadzorovani destilaciji zberejo v posebne ZBIRALNIKE. V procesu destilacije pa seveda ostane tisti drugi, vodni del, ki ga lahko uporabimo v druge namene (npr. vsem znana rožna voda). dōTERRA  in njeni CPTG (Certified Pure Therapeutic Grade) pa za nadaljni proces uporabi le ČISTE, AROMATIČNE IZVLEČKE (eterično olje), zopet ob točno določeni temperaturi in pritisku za dotično rastlino.

DŌTERRA MOREBITNE NAPAKE OB DESTILACIJI, ki bi povzročili pomanjkanje določenih delov eteričnega olja nikoli NE NADOMEŠČA, DOPOLNJUJE S SINTETIČNIMI ENOTAMI. Vendar se kljub pravilnemu postopku destilacije in ekstrakcije eteričnega olja v dōTERRI ne ustavi tu.

PRVO KONTROLIRANJE pomeni t.i. plinsko kromatografijo in masno spektronomijo, ob čemur se RAZLOČI VSE KOMPONENTE, ki sestavljajo eterično olje sivke (glej poglavje Vse o eteričnih oljih?) in vsako komponento posebej se nato testira. Tako se določi ALI ima posamezna komponenta eteričnega olja ONESNAŽEVALCE in ALI ima vsaka komponenta PRAVO KOLIČINO SPOJIN.

ČE se NE doseže ciljne vrednosti pri enem in drugem, se SERIJA ZAVRŽE, serije se NE DOPOLNJUJE S KEMIČNIMI IN SINTETIČNIMI spojinami.

Vse to je seveda potrebno, da se doseže PRAVI PRSTNI ODTIS˝ETERIČNEGA OLJA, zato da se ga lahko rabi v vse možne namene, AROMATIČNO, TOPIČNO (NA KOŽO) IN SEVEDA ZA UŽIVANJE.

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.