DOMAČE MILO ZA OBRAZ (problematična koža)

Moja koža je od nekdaj najmočnejši indikator, da mi nekaj ne ustreza. Prava mimoza sem! Včasih se je takoj pokazalo če sem se v čem preveč pregrešila (industrijsko predelana hrana, svinjina,..), ni mi ustrezalo če sem bila preveč na soncu, sploh ob potenju sem dobila osip pikic po hrbtu, prsih in na zatilju, pod lasiščem. Moji hormoni pa tako ali tako skačejo ob tem in drugačnem ˝trigerju˝, kar se predvsem v času PMS-a pozna tudi na moji koži, na obrazu, prsih, hrbtu. Belih mozoljčkov polno. Sama sem mnenja, da je telesu potrebno pustit, da se sam prečisti, pri teh predvidljivih obdobjih vseeno pazim, da ne pojem preveč ˝spornih˝stvari. Priznam pa, da se zaradi moje kulinarične radovednosti temu ne uspem vedno ogniti. Takrat pa je priročno, če si lahko s kakim pripravkom vseeno lahko pomagam. 

Vesela sem, da sem se že pred časom lotila naslednjega. Gre za sila enostaven recept, ki je mojo kožo na obrazu z vsakim umivanjem osvežil, jo po že tednu uporabe vidno izboljšal, očistil, zmanjšal pore in tudi že rahlo zabrisal temnejše pigmentne madeže na čelu, nosu in licih. Le ti se mi pojavljajo zadnja leta, če nisem zaščitena pred soncem. Pravega razloga žal še nisem našla, se pa od tedaj redno skrivam pred sončkom s čepico ali klobučkom. 

Milo mi bo pošlo danes, dozica pa mi je ob jutranjem in večernem umivanju služila točno dva meseca. Nekaj punc me je spraševalo, če se pripravek pokvari, ker je v njem voda? Sama v času uporabe nisem opazila spremembe vonja ali kakršnekoli reakcije na koži. Sem pa uporabila destilirano vodo, včasih uporabim tudi vodo prevreto v vrelcu, da se vsaj nekaj kamna izloči in je voda mehkejša. Sem pa ves čas kombinirala milo s svojo domačo kremo za problematično kožo


Za 150 ml MILA POTREBUJEŠ:
15 g ekološkega trdega mila (na zalogi sem imela grško iz oljčnega olja)
50 ml rožne vode
100 ml destilirane vode
10 kapljic eo sivke (pomirja srbevico)
10 kapljic eo čajevca (proti vnetjem)
10 kapljic eo kadilne bosvelije (Frankincense, močno pospešuje celjenje, zmanjšuje vidnost pigmentnih madežev)
10 kapljic mešanice eo OnGuard (proti bakterijam, proti vnetjem)

PRIPRAVA: trdo milo naribamo in ga raztopimo v vroči destilirani vodi. Prilijemo rožno vodo in ohladimo na temperaturo kože (37 stopinj Celzija). Prelijemo v stekleno ali plastično embalažo (jaz sem uporabila staro embalažo mila za obraz s pumpico za ustvarjanje pene) in dodamo eo sivke, čajevca, svetega kadila in mešanice eo OnGuard ter dobro pretresemo (maščoba v trdem milu bo omogočila da se eterična olja enakomerno razporedijo po milu). 

PRIPOROČILA: primerna so tudi mešanica eo ClearSkin, eo ciprese, eo pelargonije, mešanica eo Purify, eo rožmarina, eo cedre, eo brina, eo limone (če je mešanica namenjena za večerno umivanje, po nanosu citrusov 12h ne smemo na sonce, ta eo so fotosenzorična), eo limonine trave (pripročam le teden dolgo kuro, nekaj ljudi po daljši uporabi dobi alergijsko reakcijo), eo sandalovine in eo timijana. Vodo lahko zamenjate s 100ml zelenega čaja, ki ga pred tem pripravite sami, dobro precedite (čez gazo), vmešate milo, mešate dokler se ne raztopi in mešanico ohladite. Tudi zeleni čaj je učinkovit pri odpravljanju pigmentnih madežev. 

Komentarji

Objavite komentar

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.