ETERIČNA OLJA, NOVOROJENČKI in DOJENČKI


****Vsaka težava si zasluži lastno obravnavo, upoštevanje okoliščin, 
poznavanje celotnega stanja posameznika, v tem primeru novorojenčka, dojenčka. 
Spodaj našteti nasveti so okvirni in služijo le za vodilo.***

Eterična olja dōTERRA so varna za uporabo tudi pri novorojenčkih in dojenčkih, vendar je potrebno upoštevati naslednje stvari:

1. VEDNO RAZREDČITE eterično olje V t.i. BAZNEM OLJU (deviško kokosovo, mandljevo olje, karitejevo maslo,..). za dojenčke in otroke do treh let priporočam 1 KAPLJICO ETERIČNEGA OLJA na JEDILNO ŽLICO HLADNO STISKANEGA ali FRAKCIONIRANEGA KOKOSOVEGA OLJA (približno 15ml oz. 3 čajne žličke). MEŠANICO si lahko PRIPRAVITE tudi SAMI v stekleničko, kjer bo mešanica ob primerni hrambi na temnem in hladnem prostoru uporabna res dolgo časa (vsaj leto in pol). Tako ob posamezni uporabi kanete le kapljico ali dve na npr. dojenčkove podplatke. Pomembno je, da je eterično olje razredčeno, tudi učinkovanje bo večje, če uporabite blažje mešanice večkrat, kot če bi čisto eterično olje uporabili enkrat. Ob hujših težavah mora med enim in drugim nanosom mešanice preteči najmanj 15-30min. 


2. Da si dojenček ali otrok z rokami ne zaneseta eteričnega olja na sluznico (predvsem oči), jih je najbolj primerno mazati PO STOPALCIH (PODPLATIH) in jih nato prekriti Z NOGAVIČKAMI. Lahko tudi po zgornjem delu hrbta, prsih, trebuščku - odvisno od težave, obolenja.

3. V primeru, da si eterično olje zanese v oči, se IZPIRA Z DEVIŠKIM RASTLINSKIM OLJEM (NE z vodo, ker bo eterično olje kot hidrofob spolzelo še globlje v učke).

4. Za dojenčke se priporoča naslednja (blaga) eterična olja: RIMSKA KAMILICA, SIVKA, DIVJA POMARANČA, SANDALOVINA,mešanica DIGESTZEN, mešanica ONGUARD, ..

5. Za KOPEL eterična olja (1 kapljico) ravno tako RAZREDČITE v milu ali kar POLNOMASTNEM MLEKU (20ml; pomaga da se eo enakomerno porazdeli po kopeli) zaradi dojenčkove nežne kože.

6. Eterična olja naj novorojenčki in dojenčki NE BI UŽIVALI, tako tudi uporaba eteričnih olje, tudi če so razredčena v baznem olju, v ustni votlini ni ravno priporočljiva. 

7. Uporabljajte LE CERTIFICIRANA (CPTG) eterična olja.

TEŽAVA in priporočena eo

• ZA POMIRITEV PRESTRAŠENEGA: eo rimska kamilica v kopeli ali masaža stopalc. Seveda dojenčka objamemo, ga po potrebi damo kožo ob kožo, ga crkljamo.. Pomaga ˝štručkanje˝, ko otroka zavijemo v dekico, da omilimo trezljaje, nenadzorovane gibe okončin, otroku je tako udobno, toplo, nanj deluje pomirjujoče. Pomiri ga tudi konstanten rahel ˝ropot˝, zvok, glasba, prepevanje, tudi blaga osvetlitev in nežno ter enakomerno zibanje zibanje.
• Neutolažljiv JOK: ALI eo Ilang-Ilang ALI eo sivke ALI eo rimske kamilice v difuzorju. Tudi kapljica eo sivke ali eo rimske kamilice na robček in blizu dojenčka, da rahlo vdihava. Lahko tudi 1 kapljico posameznega eo v baznem olju in vmasiramo v hrbtenico. Ostalo enako kot pri prejšnjem razdelku.
• ZA MIREN SPANEC: eo sivka v kopeli ali kot masaža stopalc.

• VROČINA: 1 kapljica eo sivke, manj kot kapljico eo poprove mete: zmešamo v baznem olju vmasiramo na stopalca, hrbtenico, zadnji del vratu ali za ušesi.
• Močnejši PREHLAD, bolezen: eo čajevec, sivka, limona – 1 kapljica vsakega v difuzorju. Mešanice po 1 kapljice vsakega in masaža oprsja in zgornji del hrbta vsake 4 ure. Lahko tudi 2 kapljici mešanice eo Breathe v baznem olju na prsi in zgornji del hrbta za odpiranje dihalnih poti. Ob bolezni ali za krepitev imunskega sistema lahko 1 kapljico OnGuard mešanice v 2 jedilnih žlicah baznega olja. Mažemo na podplate enkrat dnevno oz največ zjutraj in zvečer (po kapljico naše mešanice na podplatke, ki jih nato prekrijemo z nogavičkami). 
• VNET NOS – smrkanje, ko teče: 1 kapljica eo limone na spodnji del hrbtenice ali stopalca. Pomaga orošena in razgreta kopalnica, npr. ko se drugi odrasli tušira, dojenčka lahko ta čas zibamo v kopalnici. 

• KAŠELJ: 1 kapljica mešanice eo sivke ALI mešanice eo Breathe z baznim oljem na prsi, zgornji del hrbta, na vrat. Po možnosti v difuzorju za 20 min.
• KRUP (LARINGOTRAHEOBRONHITIS): 1 kapljica eo Breathe v baznem olju vmasiramo na vrat in prsi IN/ALI po kapljico eo majarona in eo timijana v difuzorju.


• KOLIKE ali TREBUŠNI KRČI: v smeri urinega kazalca OKOLI POPKA nežno vtrite eo sivke, eo divje pomaranče ALI mešanico eo DigestZen.
• ZAPRTOST (slaba prebava): 1 kapljica eo sivke, eo rimske kamilice ALI  eo mešanice DigestZen v jedilni žlici baznega olja in nežno masiranje dojenčkovega trebuščka in stopalc.
• DIAREJA: mešanica eo DigestZen, eo rimska kamilica: 1 kapljico enega v baznem olju in nežno vmasiramo v smeri urinega kazalca okoli popka.

• PLENIČNI IZPUŠČAJ: eo sivke, eo rimske kamilice, eo sandalovine – po 1 kapljico enega v baznem olju in nanesemo na vneto območje. Lahko tudi v polnomastnem mleku in v kopeli. 

• VNETO UHO: eo čajevec, eo sivke, če res hudo eo bazilike: 1 kapljica eo čajevca IN/Ali eo sivke v baznem olju vmasiramo zadaj (ZA) uho (NE v uho!). Eo bazilike pomaga proti bolečini – lahko kapnemo 1 kapljico v kroglico vatke in jo previdno vstavimo k ušesni odprtini (NE v ušesni kanal!). Lahko jo tudi razredčimo in vmasiramo v refleksne točke na rokah in stopalih.


• RAST ZOB: eo sivke, eo rimske kamilice: 1 kapljico enega z baznim oljem in masiramo zunanji del čeljusti ali če res potrebno direktno na dlesni. Za hujše bolečine 1 kapljico eo klinčkov v baznem olju na lička, vendar je to eo zelo močno, tako da ga priporočam res v skrajnih primerih. Primerno je tudi eo jelke.

• ZLATENICA: eo pelargonija: 1 kapljica v žlico baznega olja in vmasiramo na območju jeter ali na stopalca (VENDAR NE 30 min PRED ali PO terapiji z UVA lučko!).
• KANDIDOZA: 1 kapljica eo čajevca v jedilni žlici deviškega kokosovega olja. Z vatirano palčko nanesite na vneti del jezika, usta 2 do 3-krat dnevno. Ne nanašamo v usta če res ni potrebno.

VIDEOMASAŽNO OLJE za dojenčka
Recept:
1 kapljica eo sivke
1 kapljica eo rimske kamilice
1 kapljica eo pelargonije
30ml mandljevega olja

Komentarji

 1. Zgornji zapis so predlogi iz Modern Essentials. Pripisujem se naso izkusnjo z LARINGITISOM in kako smo si ob njem pomagali lajsati s primerno redcenimi eo:
  Je pa seveda odvisno kak tip in obliko laringitisa imas. Me breatha ravno zaradi tega ne. Mi: frenkya, sivko, sandalovino in/ali timijan v difuzor.
  Hripavost: frenky s sivko ali rimska redceno na vrat.
  Prsilo ali mazilo za glasilke: 5ml fizioloske z 1k frenkya in 1k limone v usta. Za odraslega si delamo mocnejse ali redceno namazemo cim blizje glasilk (neprijetno a pomaga). Mazemo redceno frenky s sivko ali rimsko na vrat.
  Napad ponoci: dvignila sem otroka pokonci in nesla na hladnejse, da se je sluz izkasljala.
  Pospesevanje kaslja (kar je rabila kolegica): breathe, evkalipt, spearmint ali peppermint redceno na podplate.
  Umirjanje smo rabile me, ker je bil drazec: sivka s frenkyem ali kamilica redceno na prsi, zatilje med lopatici ali podplate.
  Imunski sistem: redcen cajevec ali on guard na podplate.
  Vse na 2h oz ko hudo lokalno, kar rabi, na 15min 4x v eni uri.
  To je nam pomagalo.

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.