(Laški) SMILJ – Helichrysum italicum (Helichrysum)

Sicer mala trajnica ima izredno moč in širok spekter učinkovin, ki nam lahko pomagajo pri velikih težavah. Poznali so jo že Stari Grki in od tam izvira tudi njeno ime, poimenovali so jo po sončnem bogu Heliosu (ήλιος) in njeni zlati barvi cveta (χρυσό). V svojih študijah rastlin jo je omenjal že Dioskorid (1.st.n.š.) iz maloazijske Kilikije. Pripisal ji je velik doprinos pri številnih zdravstvenih težavah.

Danes se po medu dišeči smilj ceni zaradi svoje izredne moči pri obnovi kožnega tkiva, jeter in živčnega sistema. Uživa se ga pri razstrupljevalnih kurah in za lokalno pospeševanje krvnega obtoka. Kot ˝faktor nesmrtnosti˝se ga rado uporablja v anti-age kozmetičnih izdelkih v pomlajevalne namene. Zmanjšuje vidnost gubic, strij in brazgotin, deluje proti vnetjem, koži vrača  sijoč in mladosten videz.


TOPIČNO
  •          GUBE, STRIJE (tudi povešena koža): 1-2- kapljici direktno na obolelo mesto. Za regeneracijo obraza lahko tudi 1 kapljico v dnevno porabo vaše kreme za obraz.
  •           KRČNE ŽILE, POPOKANE KAPILARE: recept: 240ml frakcioniranega kokosovega olja in 50 kapljic smilja. Mažemo zjutraj in zvečer 1 mesec, nato 3-4 mesece enkrat dnevno. Obolelost se zmanjša za 90% pri večini uporabnikov.
  •           BRAZGOTINE, manjše poškodbe (modrice, odrgnine), vnetja na koži (tudi manjše opekline), piki, ugrizi, TROMBOZA: 1-2- kapljici direktno na obolelo mesto. Pospešuje obnovo tkiva, mu vrača prožnost in pospešuje lokalno cirkulacijo (proti strdkom). Proti brazgotinam: v 5ml frakcioniranega kokosovega olja dodamo 6k eo sivke, 6k eo smilja, 6k eo kadilne bosvelije, mažemo 2-3 krat dnevno. Lahko dodamo tudi kako kapljico vit. E (naravni vir npr. olje pšeničnih kalčkov), dodatno vrača prožnost kožnemu tkivu.
  •          ZVIN, BOLEČINE V HRBTU: 1-2 kapljic na obolelo mesto večkrat na dan ali po potrebi. Poveča cirkulacijo, zmanjšuje hematom, pospešuje regeneracijo.
  •           ARTRITIS: enak delež eo evkalipta in smilja in vmasiramo na obolelo mesto.
  •           NAPETOST, stres, UTRUJENOST: 1-2 kapljici z baznim oljem na zatilje, senca, za ušesne mečice, pod nos.
  •          IZBOLJŠANJE SLUHA: 1-2 kapljici za uho, ne v uho!

INTERNO
  •           OČIŠČEVALA KURA: 1 kapljica v vege kapsuli s kozarcem vode. Razstruplja in regenerira jetrne celice.

V PROSTORU
  •           IZBOLJŠANJE KONCENTRACIJE, proti utrujenosti, stresu: 3-4 kapljice v difuzorju za 20 min.

POSEBNOSTI: olje se dobro kombinira z eo divje pomaranče, ilang-ilang, sivko, vrtnico. za občutljivejšo kožo priporočam redčenje v baznem olju. 

Del rastline: cvet (parna destilacija)
Poreklo: Madžarska

5ml (cca 80 kapljic)

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.