LIMONSKA TRAVA - Cymbopogon flexuosus (Lemongrass)

Limonsko travo poznamo predvsem iz azijske kuhinje, kjer se uporablja juhah, čajih, curryih, dobro se ujema z vsemi vrstami mesa (perutnino, ribami, govedino in morskimi sadeži).

Kot eterično olje pa dobro deluje na uravnavo prebavnega trakta, telesu in vsem njegovim sistemom pa odlično služi kot neke vrste ˝tonik˝. Ravno zaradi slednjega to eterično olje pogosto najdemo v kozmetičnih pripravkih za kožo. Pomirja tudi vnete mišice in sklepe, zato je odličen pridatek k mešanicam za sprostitveno masažo. Vpliva tudi na naše razpoloženje, nas zbistri in nam dviga razpoloženje.TOPIČNO
-         KREMA za obraz: lahko pridamo nekaj kapljic (10-15 kapljic) naši izbrani kremi za obraz.  Eo deluje kot razkuževalec, deluje proti bakterijam, proti vnetju, deluje antibiotično, koži vrača prožnost. Uravna delovanje por, posebno ob mastni koži.
-         BOLEČE MIŠICE IN SKLEPI: zmešamo enak del eo in baznega olja, ter vmasiramo na želeno mesto.
-         BOLEČINE V TREBUHU: 1-2 kapljici vmasiramo na območju trebuha kjer bolečina.
-         MIGRENA: vmasiramo kapljico na zatilje, čelo in sence.
-         NOHTI (npr. ob glivicah): kapljico čajevca in eo limonske trave vmasiramo na poškodovano mesto, noht.
-         ZAŠČITA PRED INSEKTI: 1-2 kapljici vmasiramo direktno na izpostavljeno mesto ali se presprejamo z razpršilko z vodo (1dcl destilirane vode, 10 kapljic eo).
-          OB MOČNEM POTENJU: v razpršilki posprejamo na telo (1dcl vode, 10 kapljic eo).

V PROSTORU
-         ODPIRANJE DIHALNIH POTI (ob prehladih), PROTI INSEKTOM ali za OSVEŽITEV PROSTORA: 3-4- kapljice v difuzorju za 20 min. Deluje tudi kot osvežilna aromaterapija, ki zbistri um in dviga razpoloženje. Posebno primerno ob stresu, ker nas POMIRJA. Za inhaliranje: lahko kapljico pomanemo med dlanmi in inhaliramo.

INTERNO
-         VNETO GRLO: grgramo z nekaj vode in izpljunemo.
-         OB PREHLADU, GRIPI, ŽELODČNIH BOLEČINAH (npr. zaprtost): 1-2 kapljici s kozarcem vode ali v vege kapsuli.
-         IZBOLJŠANJE PREBAVE (kulinarika): lahko vmešamo v svoje azijske specialitete, jih s tem poudarimo aromo in izboljšamo našo prebavo.  Aroma je bolj sladkasta kot limona. Uživanje naj bi tudi naravno ZNIŽEVALO HOLESTEROL.

POSEBNOSTI: Ne priporočam predolge uporabe, bolje teden dni, nato prekinitev (npr v domačem deodorantu uporabite raje limono ali drugi citrus).

Del rastline: listi (parna destilacija), rastlino gojijo v Indiji.


Glavne lastnosti eo: uravnava prebavni trakt, pomirja vnete mišice, čisti kožo in uravnava delovanje por.

Poreklo: Indija

15ml

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.