KOLIKO KAPLJIC EO IN KOLIKO BAZNEGA OLJA?BAZNO OLJE - odmerjanje

Pogosto smo pri USTVARJANJU MEŠANIC zmedeni koliko kapljic EO zamešati v koliko ml baznega olja. 
Tu je nekaj pretvornikov iz ameriških standardov:
1tsp (čajna žlička) = 5ml
1tbsp (jušna žlica) = 15 ml 
1 oz./ounce = 30ml
1 cup = 240ml

Priporočena bazna olja: frakcionirano (tekoče, zelo primerno za parfume, roll-on mešanice) ali navadno hladno stiskano kokosovo olje, olje grozdnih pešk, olje jojobe, rumenikovo olje (sorodno žafraniki),..

STEKLENIČKA eo = nn KAPLJIC?


Koliko kapljic imajo STEKLENIČKE z eo? Nekaj pretvornikov:
1ml eo = 17-20 kapljic eo
5ml steklenička eo = vsaj 85 kapljic eo
15ml steklenička eo = vsaj 240 kapljic eo

Število kapljic je največkrat odvisno od gostote eo. Citrusi imajo pri istih ml količinah pogosto ˝manj kapljic˝ kot npr. eo kadilne bosvelije (Frankincense), poprove mete, origana.. Pri slednjih moramo odmerjati previdno, da nam eo ne stečejo prehitro. Odvisno je seveda tudi, kakšen kapalnik oz. velikost luknjice je na steklenički. 

UŽIVANJE EO

Za UŽIVANJE EO so najbolj primerne veganske želatinaste kapsule, dobite jih na Amazonu, pri doTERRI, tudi pri slovenskih dobaviteljih, za merilo pa:
00 kapsule sprejmejo 735mg in15-20 kapljic eo.
0 kapsule sprejmejo 500mg in 10-13 kapljic eo.

Seveda je dovoljena enkratna doza doTERRA eo 1-2 kapljici posameznega eo. Zopet se držimo pravila manj je več in kapsule vzamemo raje manj koncentrirane večkrat. Maksimalno merilo za doziranje je predlagan protokol.
Kapsule si pripravljamo sproti, ker eo v nekaj dneh zmehčajo ovojnico, odvisno od eo. Najlažje jih napolnimo če imamo za njih pripravljena mini stojalca, primerno velike luknjice na za to posebej namenjeni deski. Kot zanimivost: voda v želatinskih kapsulah raztopi ovojnico žev 15min, močna eo (t.i. vroča olja, npr. origano) v 8h, citrusi (npr. limona) a lahko ostanejo v kapsuli in ne raztopijo njene ovojnice tudi po teden dni.

MOČ MEŠANIC


Koliko PROCENTNO MEŠANICO želimo, nekaj okvirnih parametrov:
BAZNO OLJE:            1%         2%           5%        10%
1 čajna ž.(5ml):   1 kaplj.   2 kaplj.    5 kaplj. 10 kaplj.
1 jušna ž.(15ml): 3 kaplj.   6 kaplj.  15 kaplj. 30 kaplj.
30 ml:                    6 kaplj. 12 kaplj.  30 kaplj. 60 kaplj.

Če pripravljamo mešanico z destilirano vodo, nam je za merilo 100ml in 4-6 kapljic eo, Pred vsako uporabo moramo mešanico dobro pretresti, da se eo za tisti trenutek razporedijo po mešanici (drugače plavajo na vodi, so hidrofobi).

DOZIRANJE


DOJENČKI, OTROCI: 1 čajna žlica baznega olja (jaz raje začnem z jušno žlico) in 1-2 kapljici eo. Mažemo 2-3 dnevno ob težavi, če hujša težava, npr. na 1h do izboljšanja. Raje bolj razredčeno mešanico večkrat, kot močno enkrat. Pri slednjem rezultati ne bodo učinkoviti, pa še ni namen da se otroku maže tako močno mešanico. Če gre npr za pik, lahko nežno olje kot je sivka namažemo za prstno konico (naslonimo prst na kapalnik obrnemo stekleničko eo na glavo) in namažemo mesto pika. Če gre za rano, jo najprej očistimo, nato lahko ravno tako sivko kapnemo 1 kapljico direktno na rano in jo zaščitimo z gazo.

ODRASLI: ob določeni težavi po predlaganem protokolu, Vedno lahko enako kot pri otrocih začnemo z blažjo mešanico in nato dodajamo kapljice eo po potrebi. Mažemo enako raje večkrat blažjo mešanico, če hudo tudi na 15min-30min do izboljšanja. Če gre le za namenske mešanice za lajšanje vsakdanjih tegob (utrujenost, zaspanost,..), si pripravimo 2-5% mešanico v baznem olju. Ob glavobolu npr. poprovo meto (t.i. hladno eo) doziramo 6-8 kapljic v čajno žlico baznega olja, saj rabimo hiter učinek na mali površini (sence, teme, čelo).

Med uporabo homeopatije in eo naj bo vsaj 1h razmika!

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.