ČIŠČENJE PEČICE

Čiščenje pečice je opravilo, ki se ga nerada lotim. Predvsem me je vedno motil vonj čistila, po tem ko se je pečica že očistila. Tokrat sva preizkusila moč sode bikarbone in eo limone.

Prejšnjo soboto zvečer sva v razpršilko z vodo nakapala eo limone. Z njo sva presprejala celotno površino pečice. Stranska vodila in zaščita ventilatorja so romali v pomivalni stroj. Na mokro površino pečice sva z roko vtrla pol skodelice sode bikarbone, tako na dno, stene in strop in tamkajšnje grelne cevi, na notranji del stekla vratc, tudi v območje površine, za katero je ventilator. Ko sva končala, sva vse skupaj še enkrat presprejala s pripravljeno vodno mešanico eo limone, da se je soda bikarbona res dobro prijela.
Zjutraj je bila plast soda bikarbone rjava in strjena. S papirjem (kuhinjskimi krpicami) sem jo najprej odstranila z notranjega stekla vratc, da si ne bi skorjice nosila v notranjost pečice. Nato sem se lotila stropa. Tu sem rabila največ časa, saj je površina vijugasto prekrita z grelci. Potem sem se lotila zadnje stranice z ventilatorjem, nato stranskih površin in nazadnje dna pečice. Nato sem za zadnje ostanke umazanije v soda bikarboni uporabila grobi del navadne kuhinjske vilede, šele nato sem uporabila vlažno tekstilno krpo in vse skupaj prebrisala. Še enkrat sem presprejala z mešanico eo limone in vse dokončno spolirala s suho tekstilno krpo. za vse skupaj sem rabila slabo uro časa.

Preizkusila pa sem tudi naslednje: pokrovček ventilatorja sem pred pranjem v pomivalnem stroju presprejala z mešanico e eo limone in premazala s sodo bikarbono, rešetke pa ne. Razlika je po pranju na slikici očitna.

Sem si pa nato pri dodatnem ročnem čiščenju rešetk ravno tako pomagala s taisto mešanico, ki mi je delo zelo olajšala. Na slikici je vidna zgornja, potem na roke očiščena rešetka in spodnja še umazana, pa čeprav sta se poprej prali v pomivalnem stroju.
Pečico smo še isti dan preizkusili, najprej so se 15 min pekli lešniki, da smo jih lažje olupili za pripravo domačega lešnik-kakav presnega namaza. Nato pa se je notri pekla še tale krasotica. Neugodnega vonja ni bilo, le ventilator je iz luknjic popihal še nekaj koščkov sode bikarbone, ki smo jo obrisali.

Resda ni bilo ekspresno hitro, je bilo pa z naravnimi pripravki, zelo zadovoljni!

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.