DOMAČE TRDO MILO S SUHIMI CVETOVI IN EO


Konec meseca julija sva se s sestrico opogumili in prvič spravili k resni izdelavi trdega mila. Ko sem malo brskala po virih, sem iskala predvsem možno alternativo k lužnemu kamnu (lugu). No, pepela si nekako nisem upala uporabiti ;), mi pa po zatrjevanju kar nekaj oseb, vsekakor v tem bolj izkušenih kot sem sama, ni več skrbelo pri uporabi luga. Menda se ob zadostni količini maščob v procesu izdelave trdega (tudi tekočega) mila, izniči.

Osnovo za milo sva naredili iz palmovega olja, čistega karitejevega masla in hladno stiskanega oljčnega olja, ki mi ga je prijateljica priskrbela s Krete. Za vodno bazo, kjer se je topil lug, sva skuhali zeleni čaj in ga precedili. Ob procesu izdelave sva ves čas zračili prostor, bili sva zaščiteni z rokavicami, zaščitnimi očali, dolgo haljo, pri roki pa sva za vsak slučaj ves čas imeli kis, ki bi ob kakršni koli nesreči nevtraliziral močno bazično zmes. Končno zmes (cca 1,5 l) sva razdelili na tri dele in v enega dodali mamine posušene cvetove kamilice, v drugega mamine posušene cvetove ognjiča, v tretjega pa posušene cvetove sivke, ki mi jih je priskrbela ena od ljubih slušateljica z Univerze za tretje življenjsko obdobje. Za piko na I pa še v prvo zmes za nežno kožo eo ilang-ilang za pomirjanje, v drugo za poživljanje eo divje pomaranče in limone in v tretjo za problematično in občutljivo kožo eo ciprese. Recept je sicer velel 20 ml eteričnega olja na celotno količino zmesi. Ker se mi to zdi absolutno preveč in pretirano, sem v vsako zmes (cca 500 ml) dodala le 20 kapljic izbranega eteričnega olja, kar je v celoti dobre 3 ml. Posamično zmes sva vlili v kalup in strjen kos po 3-dneh razrezali na male kocke mila (cca 50 g). Masa je bila sicer že precej trda, zato so se mila ob rezanju malo odkrušila. Naslednjič bom zagotovo uporabila namesto palmovega hladno stiskano kokosovo olje in mila razrezala kak dan prej. Mila so nato pokrita s krpo zorela dobrih 6 tednov, da se je uravnalo do primernega pH. Preizkusili smo jih najprej pri umivanju rok. med umivanjem se milo sicer ne mili tako kot kako kupljeno, ima pa milnica krasno mehko teksturo zaradi vseh uporabljenih olj in masla, diši blago in prijetno. Po umivanju in brisanju je koža na rokah sicer delovala suho, ampak čez nekaj minut se je zopet vrnil prijeten občutek mehkobe. Res da koža po tem ne diši tako noro kot bi po umivanju s kupljenim, je pa vsekakor neprecenljiv občutek, ko veš, da si to milo naredil sam in iz sestavin ki so kvalitetne in za katere veš kakšen učinek si želel! Pa čeprav pri obliki mil vsekakor še obstaja prostor za izboljšanje dizajna ;)


Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.