ENOLONČNICA Z BUČAMI in eo limone, rožmarina ter bazilike

Spet je ta krasen čas jeseni in na njivici ter vrtu kar nekaj buč, kaka pride tudi kot darilo ali blagovna izmenjava. Že lani nas je tale recept lepo pogostil, letos pa sem ga malo priredila in v polivko dodala nekaj eteričnih olj. Tako je topla jed postala prava aromatična Meka za naše noske, okusi pa so se ravno tako lepo spojili. Brbončice so nadvse uživale!


SESTAVINE (za 3 - 4 osebe)
- 500 g muškatne ali druge buče (po želji olupimo, narežemo na kocke)
- nekaj vejic svežega timijana
- sol
- 2 veliki čebuli (na drobno sesekljamo)
- 2 stroka česna (sesekljamo ali narežemo na drobne rezine)
- zvrhana jedilna žlica ghee (topljenega) masla
- 2 srednje velika krompirja (narežemo na krhlje)
- 500 g hokaido ali druge buče (po želji olupimo, narežemo na kocke)
- 1/4 čajne žličke sladke rdeče paprike
- 1 jedilna žlica balzamičnega kisa
- 1/4 čajne žličke nastrganega muškatnega oreščka
- 1/4 čajne žličke strtih zrn koriandra
- 500ml vode
- 4 pesti zelene soje (predhodno namočena in skuhana)
- 2 rdeči papriki (narezani na trakove)
- 500g zucchini (ali drugih) bučk (narežemo na kolobarje)
- 50 ml bučnega olja
- po kapljico vsakega: eo limone, eo rožmarina, eo bazilike
- pest bučnih semen

PRIPRAVA

Dan/večer prej namočimo zeleno sojo (zelo primerna so tudi adzuki zrna, preizkušeno, tudi zelena leča, čičerika,..) in jo nato v času rezanja sestavin skuhamo (15-20min).

Pripravimo vse sestavine, jih umijemo in pred razrezovanjem prižgemo pečico in jo segrejemo na 200 St. Celzija. Pripravimo manjši pladenj in ga obložimo s peki papirjem. Najprej olupimo in na kocke narežemo najbolj mesnato bučo. Primerna je npr. muškatna, sama pa sem uporabila tole ki nam je bila podarjena (hvala Jasna!) in je krasne rumene barve. Stresemo jo na pripravljen pladenj in čez njo ostrgamo lističe z vejic svežega timijana (če ga ni, lahko uporabimo tudi suhega), bučo po želji dosolimo. Čez vse skupaj prelijemo še kaki 2 žlici oljčnega ali drugega olja in fino pregnetemo, da se vse sestavine sprimejo. Vstavimo v pečico za 15 min.


Sedaj pripravimo, razrežemo druge sestavine (kot dopisano v sestavinah) . V večji posodi prepražimo na drobno sesekljano čebulo in jo na manjšem ognju pražimo nekaj minut, dodamo narezan krompir, bučke (to sem nadomestila z najino Tromboncino bučo), narezani rdeči papriki in hokaido ali drugo bučo (jaz sem od mame dobila to svetlo zelene barve in jo uporabila namesto nje). Pražimo, nato dodamo nastrgan muškatni orešček in strta zrna koriandra, česen, še nekaj sekund pražimo in zalijemo z vodo. Kuhamo 20 min oz. kako min več, toliko da se bo skuhal krompir.

Pečico smo ob zvoncu ugasnili in bučo lahko kar pustimo v zaprti in topli pečici. Ko se krompir skuha, dodamo skuhano zeleno sojo in bučo, ki se je pekla v pečici. Premešamo in kuhamo še 5min, da se okusi spojijo. V tem času v bučno olje dokapamo po 1 kapljico eo limone, rožmarina in bazilike in premešamo.

Enolončnico naložimo na krožnik, prelijemo z nekaj jušne omake in pokapamo z nekaj kapljicami pripravljene polivke z bučnim oljem. Čez potresemo nekaj zrnc bučnih semen in solimo, popramo po želji.


OPCIJE:
- namesto buč lahko uporabimo vse korenovke, tudi pastinak, peteršiljevo korenino, gomoljno zeleno..
- namesto bučnega olja lahko dodate tudi kislo smetano
- za mesoljube: na praženo čebulo dodamo še kako na kolutke narezano domačo klobaso
- če želite bučni golaž: vse buče in papriko razdelite na polovico: polovica naj roma na praženo čebulo, naj se 15-20 min skuha, nato juho spasirajte, ostalo dodajte po tem, kuhajte še toliko da bo vse lepo mehko in dobite krasen gost golaž, h kateremu se odlično poda polenta. 

Komentarji

Objavite komentar

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.