ILANG-ILANG - Cananga odorata (Ylang-Ylang)

Ilang-ilang eterično olje se pridobiva s parno destilacijo zvezdasto oblikovanih zlatih cvetov tropskega drevesa. V veliki meri ga uporabljajo v parfumski industriji (predvsem pri izdelavi žvečilk) in aromaterpiji. Ima krasen sladek in poln začinjen vonj, kot afrodiziak so ga stoletja uporabljali v verskih in poročnih obredih. Z izparevanjem odpravlja napetost, zmanjšuje stres, je naravni antidepresiv in spodbuja pozitivno čutenje. Poleg prijetne aroma, ilang-ilang obnavlja in varuje kožo ter lase, zato ga velikokrat srečamo v tovrstni kozmetiki. Za učinkovanje ga je potrebno le malo, zelo lepo pa se ujema z bergamotko, pelargonijo, grenivko in vetiverjem. Ravno tako pomaga uravnavati hormone, najdemo ga tudi v mešanici za ženske ClaryCalm (ex Solace), ki pomaga uravnavati mesečne poskoke hormonov.


TOPIČNO
- ZA SLADEK in CVETNI PARFUM: naredite mešanico svojega parfumčka. V izbrano bazno olje (5ml, npr. mandelj, jojoba) kanite kapljico ee ilang-ilang. Stekleničko imate lahko vedno pri sebi in si kapljico mešanice po potrebi kanete na zapestje in pomanete, kadarkoli vas je volja. Lepo se ujema tudi z eo sivke in eo palmarose.
- BALZAM ZA LASE: v hladno stiskanem ali frakcioniranem kokosovem olju. Na lasne konice nanesemo le kanček. Odlično za izsušene konice, preprečuje tudi cepljenje konic, že več mesec dni preizkušam tudi sama!
- DODATEK KREMI ZA OBRAZ za vneto in problematično kožo: 1-2 kapljici v vaši izbrani kremici za obraz bosta ne le dodali omamno aromo, temveč s svojim protivnetnim učinkom zagotovo izboljšali občutljivo in vneto kožo. Krasno dopolni eterična olja, ki so ugodna za nego dermatitisa.
- OB TREBUŠNIH KRČIH (PMS, prebavne motnje, tudi zaprtost): ugodno deluje proti krčem, najdemo ga tudi v mešanic za pomirjanje Serenity. 1-2 kapljici v baznem olju nežno vmasiramo na želeni del na trebuhu.
- NESPEČNOST: skupaj z eo sivke sta odlična kombinacija za reševanje nespečnosti. 1 kapljico vsakega v baznem olju vmasiramo na podplate pred spanjem.
- SPROŠČUJOČA MASAŽA: nekaj kapljic v baznem olju vas bo pomirilo in vam vrnilo ugodno razpoloženje.

INTERNO
- ZA IZBOLJŠANJE POČUTJA: 1-2 kapljici v vege kapsuli s kozarcem vode.
- ZA PIKO NA I V KAKRŠNI KULINARIČNI POSLASTICI, tortici za posebno priložnost: 1-2 kapljici v izbrano kremo, mus. Lepo se ujema s pasijonko.

AROMATIČNO 
- SPROŠČUJOČA KOPEL (deluje kot pomirjevalo): 2-3 kapljici v kopalno sol za sprostitev duha in telesa.
- PARNA KOPEL ZA OBRAZ: 1-2 kapljici v toplo vodo, nato pustite oljčku, da vam v parni kopeli dodobra odpre pore in poživi vašo kožo.
- ZA SPROŠČANJE (antidepresiv): 3-4 kapljice v difuzor za 20 min in vaše razpoloženje bo zagotovo bolj mavričnih barv.

Poreklo: Madagaskar

15ml

Komentarji

  1. IZKUŠNJE: odkar ga imam z veseljem kapnem v svoje olje predvsem v času PMS-a, da me malo poživi, razveseli in očitno malo umiri moje hormone, nasploh me pomirja..

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.