MACERAT S SUHIMI CVETOVI

Macerat je izvleček rastline v maščobni bazi. Izberemo lahko t.i. topli ali pa hladni postopek. Prvi je krajši in pripravek z oljno bazo in svežimi cvetovi se postavi na sonce. Drugi postopek je daljši, macerat se pridobi z vsaj 6-tedenskim namakanjem suhih cvetov v baznem olju v hladnejšem in prostoru, ki ni pretirano izpostavljen soncu. Ta macerat bo tudi dlje obstojen. Ravno tako moramo paziti, da za prvi postopek izberemo olja, ki so odporna na višjo temperaturo, ker uporabljena olja na sončni svetlobi tekom postopka lahko spremenijo lastnosti, lahko celo škodujejo naši koži. 


Julija sem pripravila macerat (hladni postopek) ognjiča, šentjanževke (menda je efekt veliko večji če jo namočimo v svežih cvetovih), sivke in kamilice. Uporabila sem hladno stiskano oljčno olje iz Krete in suhe cvetove, ki so zrasli na maminem vrtu. Posamezni kozarček sem do 3/4 napolnila s posameznimi suhimi cvetovi, čez pa do vrha lončka vse skupaj prelila z oljčnim oljem. Kozarčke sem hranila na sobni temperaturi, v temnejšem kotičku sobe in jih če sem se le spomnila, vsak dan pretresla. Tako se prepreči, da bi morebitni cvet, ki plava nad gladino olja, pričel razpadati in macerat pokvaril. Če se vam bo zdelo, da macerat čudno smrti ali nenavadno spremeni strukturo, ga je bolje zavržti. Uporaben naj bi bil nekje do 18 mesecev, odvisno od dobe obstojnosti posameznega baznega olja.

Sedaj septembra sem macerat precedila čez fino cedilo (naoljene cvetove si lahko prihranimo za kak drug kozmetični pripravek). Če želite popolnoma čisti macerat, ga lahko dodatno precedite čez gazo. Vsako vrsto macerata sem prelila v temne stekleničke z razpršilko. Čakajo na kak dodatek eteričnih olj, morebiti jih bom dodajala v kako kremico iz olj ter masel ali pa mi bodo služili kot samostojno olje za obraz in telo. Pravzaprav že pridno pohajajo v moji družinici v svji primarni obliki!

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.