DIFUZOR DA ALI NE?

Veliko vas me je že spraševalo, če je za uporabo v prostoru res nujno imeti difuzor, saj za nakup kvalitetnega lahko kar globoko sežemo v denarnico. Seveda difuzor ni nujen, je pa trenutno najbolj učinkovit v želenem delovanju eteričnega olja. Obstajajo vsekakor še drugi načini spuščanja eo v prostor. Nekaj jih opisujem spodaj, če pa ima kdorkoli še kako idejo, le na plano z njo! :)

Eterična olja aromatično v prostor lahko izparevamo na več načinov. Vsakokrat pa moramo paziti, da uporabljamo 100% čista eo olja brez primesi hladno stiskanih olj ali sintetičnih popravkov, eo ki so pridelana iz rastlin (ali njenih delov) primerne vrste, ki so bile žete ob primerni zrelosti in pridelana z optimalnim načinom postopka pridobitve: bodisi s parno destilacijo ali hladnim stiskanjem (lupinica citrusov). Seveda ni nič manj pomembno, da so primarne rastline vzgojene na organski način brez dodajanja pesticidov..

Najcenejši način je ta, da na suho papirnato ali bombažno krpico (lahko tudi robček) kanemo 1-3 kapljice želenega eteričnega olja in ga postavimo v bližino sebe. S sprehajanjem po prostoru bo eo hitreje krožilo. Gre za hitro in enostavno rešitev npr na delovnem mestu, na letalu, ko pri roki nimamo difuzorja. Učinkovitost pa se bo povečala z uporabo naslednjih metod.

Za vsakodnevno uporabo nam ljubega vonja lahko izberemo male glinene ali posodice iz peščenjaka. Najbolj primeren pokrovček je tisti iz naravne plute (hrast plutovec nam najbližje dosegljiv prihaja iz Portugalske ali juga Španije). Vsi naravni materiali so porozni in preko sebe eo lahko spuščajo v prostor. Te male posodice si lahko pritrdim kot obesek na verižico, s čemer s svojo telesno temperaturo eo hitreje prehajajo v prostor. največ seveda takoj ko kanemo 1 kapljico v posodico, učinek se nato hitro zmanjša, služi pa tudi predvsem nam ki obesek nosimo. Ponovimo po potrebi čez dan.

Na grelne elemente v bivalnem prostoru lahko obesimo tudi pečatne ploščice, na katere občasno kanemo želeno eo ali mešanico. Izparevanje bo zaradi višje temperature hitro in aroma kratkotrajna. pazimo da grelni element (npr. radiator) ni prevroč in da seveda ni ognjenega vira (!).

Eterična olja na enostaven način inhaliramo tako, da odpremo stekleničko in eterično olje vohljamo. Kapljico lahko kanemo tudi na roke, si jo pomanemo, si iz dlani naredimo školjko in inhaliramo. Nato si preostanek eteričnega olja lahko vmasiramo na želeno mesto, npr. na zatilje, na senca, na pulzne točke.

Ob zamašenem nosu ob prehladu si lahko kapljico eteričnega olja evkaliptus, poprova meta, ciprese ali mešanice Breathe lahko kanemo kar na dno tuš kabine med tuširanjem. Če odtok zamašimo pa si lahko v tem namakamo tudi noge. Poprova meta je za to odlična, aromaterapija tega olj ob topli vodi z nastajajočo soparo nam bo pomagala odpreti dihalne poti.

Ob prehladih se lahko doma poslužujemo tudi izparevanja v vodni kopeli. V večjo posodo lahko ulijemo vročo ali mlačno vodo in notri kapnemo nekaj kapljic npr. poprove mete za odpiranje dihalnih poti ali glavobol (za dojenčke premočna, za njih primernejše eo evkaliptus), odlično mešanico za respiratorne težave eo Breathe, za čiščenje zraka patogenov in boljše počutje ob bolezni eo limona, sivka,  cimet, ingver ali mešanico OnGuard, za dvig koncentracije eo rožmarin, za pospeševanje izločanja sluzi iz pljuč ob močnem kašlju eo timijan (zelo močno, zadostujeta že 1 kapljica ali 2), tudi cipresa.. na ta način eo hitreje, vendar za kratek čas izhlapimo v prostor.

Seveda nam je najbolj znano in poceni izparevanje na gorilnikih s svečko. Pri tem eo res nadvse hitro zadiši, vendar se s preveliko temperaturo številne spojine znotraj eo spreminjajo in spremenijo tudi učinkovanje, lahko jih tudi prekurimo. Sama se tega načina ne poslužujem, ker je brez učinka, čista eo pa se predragocena, da bi jih kar tako pošiljala v nič.

Dosedaj največji učinek lahko dosežemo s t.i. difuzorji, ki eterična olja razbijajo na manjše molekule in jih počasi, brez grelnega elementa na hladni bazi spuščajo v prostor. Te manjše molekule lahko lažje prehajajo v pljuča, tudi telo in od tam hitreje učinkujejo. Največji učinek bo če prostor pred uporabo prezračimo, zapremo okna in šele nato prižgemo difuzor. Za najmlajše (tudi dojenčke) je priporočeno da v prostor pridejo šele po uporabi difuzorja. Poznamo dve vrsti difuzorjev. Difuzor, ki deluje samo na čisto eo (velikokrat se stekleničko z eo lahko pripne na poseben nastavek). Poznamo pa tudi difuzorje, ki delujejo na bazi hladne vode, v katero dodamo 2-4 kapljice eo. Prvi način je lahko potraten v količini eo in difuzor za želeni učinek lahko difuzor prižgemo le za nekaj minut. Difuzor na vodni bazi lahko prižgemo v za 20-30 min, pri čemer se bo eo v prostor izparevalo zelo počasi.Najcenejši difuzor pri doTERRI je trenutno Zenbow Ultrasonic DiffuserOb prehladih lahko vanj nakapaš mešanico eo OnGuard ali za odpiranje dihalnih poti mešanico eo Breathe. In seveda tisto kar ti paše glede na razpoloženje (npr sivka, mešanica Balance,..). Je stožčaste oblike (vulkanček), spodaj premer 14 cm, višina 12 cm. V osrednjo posodico s keramično ploščico sprejme do 80ml vode Da se ne bi nabiral vodni kamen, priporočam destilirano. Na to količino vode dolijemo 3-4 kapljice čistega 100% eteričnega olja po izbiri. Pri najmlajših dozo lahko zmanjšamo na 1-2 kapljici. Če gre za najmlajše, jaz difuzor prižgem za 20-30 min v poprej prezračenem prostoru, ko dojenčice ni tam. Postopek po potrebi ponovim večkrat čez dan. Npr. za uničevanje patogenov v zraku je odlično eo OnGuard. 


Spreminja 12 led osvetlitev, lahko si zamrzneš barvo, ki ti je všeč, dela 5 v 1 - aromaterapijo, počasi poganja eo v prostor, je mini osvežilec zraka, čisti zrak, ionizira, deluje lahko kot nočna lučka, nima vročega vira kot npr. svečke, se avtomatsko ugasne ko zmanjka vode. Le citrusa, limonske trave in limone načeloma ne smeš dati noter, ker gre za korozivna eo, ostala eo in mešanice lahko. Po izkušnjah znank pa tudi 1-2 letna redna uporaba eo citrusov v difuzorju ob rednem čiščenju difuzorja ni poškodovala.

Čistimo ga po vsaki uporabi. Vodo z eo, ki nam je npr. ostala lahko prelijemo v stekleno embalažico s pokrovčkom in jo prihranimo za prihodnjič. Difuzor očistimo z vlažno krpico, da odstranimo morebitno ostalino eo, lahko tudi s palčko za čiščenje ušes, da s spodnje keramične ploščice lažje odstranimo ostalino. Nekatere se poslužujejo tudi čiščenja s papirnatimi kuhinjskimi krpicami. Morebitni vodni kamen lahko odstranimo z mešanico tople vode in alkoholnega kisa. Vlijemo v posodico in pustimo 30 min. Pred ponovno uporabo dobro preperemo z vodo, da odstranimo morebiti ostali kis.

Jaz ga imam in smo zelo zadovoljni! 
Me pa zanima kakšen bo novi Petal difuzor, predvidoma v ponudbi po novem letu.

Pred kratkim sem kupila difuzor v ponudbi pri Lidlu. Glede na ceno je kvaliteta popolnoma zadovoljiva. V primerjavi z Zenbow je malo močnejši v delovanju. Izpareva namreč več vlage, ki se potem kondenzira in nabira kot prš okoli difuzorja. Je tudi kanček glasnejši. 

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.