BALZAM ZA USTNICE

Izdelava domačega balzama za ustnice je nadvse enostavna in hitra. Sama sem se odločila za dve varianti, za tisto v navojni pokončni dozici (4,5ml) in v mali posodici z navojem (7ml). Preizkusila sem, če bi šlo brez utrjevalnih voskov in je uspelo :) Glede na to, da sem za osnovo uporabila samo naravna olja in masla, takšni balzami za ustnice ne bodo primerni za poletje, ker bi se zagotovo na sončku vse stopilo. Tistim bo nujno pridan tudi čebelji vosek. BALZAM ZA USTNICE Z eo SIVKE in PELARGONIJE


POTREBUJEŠ (5 dozic, okoli 25ml)
 • 8 g hladno stiskanega kokosovega olja
 • 8 g kakavovega masla
 • 8 g čistega karitejevega masla
 • eterični olji sivke in pelargonije, 3 kapljice vsake


PRIPRAVA

V vročo vodno kopel postavimo manjšo stekleno skodelico in vanjo dodamo kokosovo olje, kakavovo in karitejevo maslo. Mešamo dokler se vse skupaj ne stopi in vidni koščki kakavovega masla ne izginejo. Odstavimo s kopeli in počakamo kakih 15 min, da se zmes masel in olja ohladi. Dodamo po 3 kapljice eo sivke in 3 kapljice eo pelargonije, premešamo, prelijemo v manjšo posodico z lijem in postavimo v hladilnik. Vsakih nekaj minut zmes premešamo in v hladilniku zadržimo toliko minut, da zmes postane gostejša, vendar mora biti še vedno dovolj tekoča, da jo bomo lahko prelili v dozice. Ob primerni gostoti zmesi dozice napolnimo in za kakih 20 min zopet postavimo v hladilnik. 

Balzam diši božansko! Ob stiku z ustnicami se sicer takoj stopi, tako da moramo biti malo previdni, je pa izredno negovalen in z nekaj nanosi v dnevu uredi osušene in razpokane ustnice, tako da b nadvse primeren za jesensko-zimski čas. No, če bo vreme sploh želelo da zima pride ;) Je pa pripravljeno multiuporabno, prepričana sem, da bi balzam hitreje zacelil tudi kako brazgotinico :)


BALZAM ZA USTNICE Z eo DIVJE POMARANČE in KADILNE BOSVELIJE


POTREBUJEŠ (6 dozic, okoli 45 ml)
 • 11 g hladno stiskanega kokosovega olja
 • 11 g kakavovega masla
 • 11 g čistega karitejevega masla
 • 11 g olja jojobe
 • eterični olji divje pomaranče in kadilne bosvelije, 3 kapljice vsake


PRIPRAVA

V vročo vodno kopel postavimo manjšo stekleno skodelico in vanjo dodamo kokosovo olje, kakavovo in karitejevo maslo ter olje jojobe. Mešamo dokler se vse skupaj ne stopi in vidni koščki kakavovega masla ne izginejo. Odstavimo s kopeli in počakamo kakih 15 min, da se zmes masel in olja ohladi. Dodamo po 3 kapljice eo divje pomaranče in 3 kapljice eo kadilne bosvelije (Frankincense), premešamo. Najprej prelijemo v manjšo posodico z lijem nato pa napolnimo pripravljine lončke z navojem. Vse skupaj postavimo v postavimo v hladilnik za 30 min, lahko tudi več.  

Balzam zaradi divje pomaranče diši res praznično, kadilna bosvelija pa ustnice lepo regenerira! To eterično olje je res olje za vse ;)

Komentarji

 1. Zdravo :)
  Tudi sama delam po podobnem receptu. Me pa zanima nasplošno - zakaj se v kremicah ali balzamih naredijo grudice? Nekateri pravijo, da zaradi kariteja, ker ga segrevamo pri previsoki temperaturi. Kakšne so tvoje izkušnje?
  Hvala.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Danijela, kot sem ugotovila sama, se mi grudice po izkušnji naredijo ob prepočasnem ohlajanju, zato v izogib temu balzam ohlajam v hladilniku ali celo zamrzovalniku. Če notri ni voska in se krema kasneje pregreje, raztopi in ponovno počasi strjuje, se meni grudice ravno tako rade pojavijo.

   Izbriši

Objavite komentar

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.