BERGAMOTKA - Citrus bergamia (Bergamot)

Eterično olje bergamotke se je končno pridružilo moji prekrasni zbirki! :) Pridobiva se s hladnim stiskanjem lupinice tega pomaranči podobnega sadeža. Od slednje se razlikuje zaradi rumeno-zelene lupinice. Med vsemi citrusi je najbolj zahtevna, saj potrebuje ugodne klimatske razmere in svojevrstno prst. Prvotno jo v zdravilne namene gojijo v mestu Bergamo, latinsko ime bergamia pa najverjetneje izvira iz turške besede ˝beg-armudi˝, kar pomeni ˝prinčevo hruško˝. Poznamo jo zaradi ugodnega delovanja proti stresu in napetosti, pa tudi zaradi pomirjanja kože in vračanja mladostnega videza. V Grčiji njeno mehko in sladko meso še danes velja za odličen desert, ki ga pojedo iz lupinice kar z žličko, odlična pa je tudi kot dopolnilo h grenki kavi. V turški Antaliji pa iz nje izdelujejo odlično marmelado. Eo bergamotke dviguje razpoloženje in je hkrati pomirjujoče. Njena grenko, sladko-začinjena aroma je pogosto zgornja od treh not parfumskih mešanic. V primerjavi z eo divje pomaranče ima še dodatno cvetno noto.


LASTNOSTI: analgetično, antibiotično, antidepresivno, protivnetno (antiseptično), deluje proti parazitom, ureja prebavni trakt, deluje pomirjujoče.

AROMATIČNO

  • Proti DEPRESIJI, TESNOBI: 3-4 kapljice v difuzorju za 20-30 min pomirja, sprošča in hkrati dviguje razpoloženje. Odlična za pomirjanje v razredu v času stresnih trenutkov kakršen je test. Ravno tako odlična dopolnitev delovnega prostora ob stresni agendi. 
  • OSVEŽITEV in dvig razpoloženja: 1 kapljica v dlan, pomanemo in vdihavamo. 
  • POMIRJUJOČA INHALACIJA: kapljca v topli ali vroči vodi, se pokrijemo z brisačo in vdihavamo. 


TOPIČNO

  • MASTNA in NEČISTA KOŽA: ureja delovanje žlez lojnic, koži vrača enakomerno teksturo in jo čisti. Nanašamo jo v kremi ali hladno stiskanem olju le zvečer, ker je eo zelo fotosenzorično. Sonca n UV žarkom se po nanosu izogibamo do 12 h. V kombinaciji z ostalimi eo je odlično tudi pri LUSKAVICI (psoriazi) in EKCEMU.
  • OSVEŽUJOČE TUŠIRANJE: med večernim tuširanjem v milu krasno pomiri in osveži kožo, prav tako pa v zaparjeni kopalnici na naša čustva vpliva tudi kot aromatično. 
  • POMIRJUJOČA in SPROŠČUJOČA MASAŽA podplatov: v svojo najljubšo kremo ali hladno stiskano olje kanemo kapljico eo in si vse skupaj nežno vmasiramo na podplate. krasna tudi pri porblematiki NESPEČNOSTI. 
  • OSVEŽUJOČ DEODORANT: lahko jo dodamo v recept za domači in naravni deodorant.
  • ZAPRTOST: v baznem olju kapljico eo vmasiramo na obolelo mesto na trebuhu. 
  • VNETJE URINARNEGA TRAKTA: v baznem olju kapljico eo vmasiramo na obolelo mesto na trebuhu. 


INTERNO

  • EARL GRAY čaj: dodatno ga osvežimo s kapljico bergamotke na žlico medu, ki ga nato vmešamo v topel čaj. Na splošno aromo bergamotke, ki je manj grenka kot limona, a bolj kot grenivka, kar krasno dopolnjuje še sladko začinjena aroma, uporabljajo za značilen okus t.i. Earl Gray čaja. 

POSEBNOST: eo bergamotke je med vsemi citrusi najbolj fotosenzorično. Po nanosu na kožo se izogibamo soncu ali UV žarkom do 12 h. Prepogosta uporaba in previsoke koncentracije eo lahko dražijo kožo ali povzročijo alergije. 

15ml

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.