DOMAČA ZOBNA PASTA

Se da narediti domačo zobno pasto? Seveda! Morda ste že ob obisku katere od solin, prejeli tudi recepte za izdelavo domače zobne paste s soljo. Nekaterim sol in zobna pasta res ne gredo skupaj, ampak sama sem se odločila poizkusiti in me je res prijetno presenetilo. Izdelava je hitra in poceni!POTREBUJEŠ (40 ml)
 • 2 čajni žlički nerafinirane mlete soli (sama sem izbrala Piransko)
 • 2 čajni žlički sode bikarbone
 • 3 čajne žličke hladno stiskanega kokosovega olja
 • eterična olja limone, grenivke, mešanice OnGuard, poprove mete in čajevca (1 kapljico vsakega)
 • skledico, v kateri sestavine povežeš
 • stekleno dozico, v katero nastalo zmes shraniš
PRIPRAVA

V skledici v gladko zmes umešaš kokosovo olje, sodo bikarbono in sol. Ko je zmes res homogena, dodaš po kapljico vsakega od naštetih eteričnih olj. Limona razkuži, skupaj s sodo bikarbono odstranjuje zobni kamen, poprova meta osveži, grenivka blagodejno vpliva na dlesni, čajevec in OnGuard razkužita. Vse skupaj shranimo v stekleno posodico, meni je odlično služila 40 ml dozica za shranjevanje vzorcev medu. 

Pred umivanjem zob namočimo ščetko z vodo in jo s konico namočimo v našo zobno pasto. Lahko si jo nanesemo tudi z manjšo paličico, vendar le za količino manjšega lešnika. Zobe ščetkamo od dlesni proti zobovju. Občutek je malček nenavaden zaradi slanosti in kokosovega olja, eterična olja pa dajejo svežino in občutek umitosti. Preostanek izpljunemo. Maščoba naj bi vseeno blagodejno delovala na sklenino. na začetku je nenavadno, da zaradi kokosovega olja po umivanju zob ni tistega občutka spoliranosti. Po nekaj minutah pa tega ne bo več. Priporočam!

Komentarji

 1. Hvala za recept, Maja!

  V kolikem času pa je doma pripavljeno pasto priporočljivo porabiti?

  OdgovoriIzbriši
 2. Hej Monika, oprosti za pozen odgovor! :) Izdelki brez vodne baze kot ta imajo rok trajanja kolikor je še preostali rok trajanja maščobe, v kateri izdelek pripravimo. Moj kokos ima dobo 2 let od trenutka pakiranja. Preveri magari na svojem ;) Lep dan! Maja

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.