KOROMAČ S KRHLJI MANDARINE in EO DIVJE POMARANČE

Koromač me vedno spomni na potovanja po Italiji, na preprosto in odlično kuho tete, ki živi v Furlaniji.. zelo rada ga pripravim s polivko iz balzamičnega kisa in sokom pomaranče. Tokrat je morala biti solata res posebna, tako kot se za posebno priložnost spodobi. Najin prvi uradni vrtiček bo namreč kmalu dočakal svojo jesen, zemljica bo do pomladi počivala. Vesela sva čisto vsake krasne zelenjave, ki nama je lepšala vsakdan. Iz semena pa nama je uspelo pridelati tudi prelep koromač, resda ni gigantksi, ampak droban in božanske arome. 


POTREBUJEŠ (za 2 osebi):
  • 6 malih koromačev (lahko tudi enega velikega)
  • 3 mandarine
  • 2 jedilni žlici balzamičnega kisa
  • 2 jedilni žlici oljčnega olja
  • čajna žlička medu
  • kapljica eo divje pomaranče
  • sol in sveže mleti poper 
PRIPRAVA:

Koromač operemo, odstranimo morebitno prst. Če imamo velik koromač, ga prerežemo na polovico in z nožem odstranimo spodnji trdi stržen. Pri mladem koromaču slednje ni potrebno. Narežemo ga na nekaj mm debele kolute. Zeleni listnati del sesekljamo na drobno in ga prihranimo za posip po vrhu solate. V oljčno olje vmešamo 1 kapljico eo divje pomaranče, med pa raztopimo v balzamičnem kisu. Vse skupaj umešamo v enojno polivko, ki jo po okusu dosolimo in popopramo. Mandarine olupimo in krhlje ˝slečemo˝ iz ovojnice. V veliko skledo stresemo nasekljan koromač, čezenj enakomerno razporedimo krhlje mandarine in vse skupaj polijemo s pripravljeno omako. Po vrhu za dekoraciji potresemo drobno nasekljan listnati del koromača.

Solata na prvi pogled resda izgleda precej nenavadna, vendar se okusi vseh sestavin razlijejo v neverjetno osvežilno poslastico. Zelo priporočam, nas bo takšna solata z domačim koromačem razvajala vsaj še enkrat (toliko koromača namreč še čaka na naju) ;)


Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.