NOVEMBRSKA NAGRADNA IGRA

Pa smo spet tu! Nov mesec, nova darilca ;) Ker je ta mesec tudi mesec najine žabice, ravnokar smo namreč praznovali 1. svečko, sem vam pripravila izbor eteričnih olj, ki bodo zagotovo polepšala kak trenutek mlade družinice. Paketek je namenjen predvsem tistim, ki o eteričnih oljih prebirate in se sprašujete, če je vse res kar zapisujemo v svojih izkušnjah.

Izbrala sem 5 eteričnih olj, ki so tudi nam V prvem letu dojenčice polepšala in olajšala marsikatero težavico. V vsaki steklenički je po 10 kapljic eo, tako da boste olja lahko do dobra preizkusili:


* eo SIVKA: olje za vse, dovolj nežno in hkrati močno v učinkovanju. Predvsem primerna za dojenčke in doječe mamice. Ob vseh težavah s kožo, v difuzorju ali dermalno na podplatkih pomirja, popelje v sladek spanec.
* mešanica eo BREATHE: rešuje vse respiratorne težave, ob zamašenih noskih, ob suhem kašlju in mokrem za pospešeno izločanje sluzi. V difuzorju, v inhalaciji (od primerne starosti dalje), dermalno.
* mešanica eo ONGUARD: mešanica ki ohranja zdravlje, ubija patogene in dviguje imunski sistem. Primerno kot preventiva v času sezonskih bolezni v vrtcu ali ob bolniku v hiši. Bolniku pomaga do hitrejšega okrevanja in dobrega počutja. V difuzorju očiščuje zrak, dermalno izredno učinkovit na podplatih.
* mešanica eo DIGESTZEN: vse kar nagaja v trebuščku, pomaga pri diareji, zaprtju, vetrovih, krčkih ter slabosti, tudi potovalni.
* eo KOROMAČA (eo sladkega komarčka; Fennel): za doječe mamice, ker spodbuja laktacijo. Namažemo 1-2 krat dnevno okoli dojke v baznem olju.

KAKO NAGRADO LAHKO PREJMETE?
Kliknete na mojo SKUPINICO in v komentar pod slikico vpišete s čim naravnim, izvirnim, doma narejenim, zanimivim boste letos za praznike obdarovali svoje najbližje? Da si med seboj izmenjamo krasne ideje ;)

KDAJ IZŽREBAM: v petek 14.11. dopoldan ;)

********************************************************************

Kako si pripravimo PRIMERNO MEŠANICO?
* pred prvo uporabo priporočam test občutljivosti za komolcem: tam si namažemo malo baznega z eo. Če pride do reakcije bo le ta vidna v 15 min.
* 1 kapljica eo je ekvivalent 20-30 skodelicam čaja iz iste rastline.
* za najmlajše je primerna 1% mešanica. To pomeni da pri težavah v dobrih 5ml baznega olja dodate 1 kapljico eo. Za malo večje ali ob večjih težavah, ko je potrebno urgirati takoj lahko mešanici dodate še 1 kapljico eo. Pri novorojenčkih sama uporabljam razmerje 10 ali 15ml baznega olja in 1 kapljico eo. Podobno mešanico sedaj pripravljam tudi naši enoletnici, če gre za vsakdanjo nego. Npr. v 50 ml kremico za ritko sem pridala 2 kapljici sivke.
* za odrasle: primerna je do 5% mešanica, kar pomeni ok. 5 kapljic na 5 ml baznega olja. Če gre za pik, tja nanesem kar čisto eo (sivko, OnGuard), da ne dobim zatekline. Zopet odvisno ali želimo terapevtsko mešanico ali mešanico za razvajanje ali vsakdanjo nego. Lahko si pripravimo tudi oljni parfum.

Katera BAZNA OLJA lahko uporabimo za osnovo?
* eo so lipofili, topni so v olju, zato mešanice ustvarjamo z baznimi olji.
* olja naj bodo hladno stiskana, nerafinirana, bio/eko. Takšna, da jih lahko tudi pojeste, kar je dobro za pojest je odlično tudi za našo kožo ;) Ponavadi jih kupujem v trgovinah z zdravo bio/eko prehrano, za večje nakupe je krasno izvest kako skupinsko naročilo na Akomi; Aroma-zone..
* najmlajši: krasno je mandljevo olje (ni pa zelo obstojno), hladno stiskano kokosovo olje,..
* odrasli: odvisno od tipa kože, želja, nosu ;) Nekaterim ustreza hladno stiskano ali frakcionirano (utekočinjeno) kokosovo olje, arganovo olje, jojoba olje, olje mareličnih jedrc, olje grozdnih pešk, mandljevo olje, oljčno olje,..

KAM si pripravljene mešanice NANAŠAMO?
* eo ne smejo priti v stik z očesno sluznico, ravno tako ne v sluhovod. če se to pripeti, NE spiramo z vodo (eo v vodi niso topna in bodo zbežala še globje v telo), temveč Z OLJEM.
* najmlajši: najbolj primerno mesto so podplatki, čez podplate se eo hitro absorbirajo in potujejo v krvni obtok. Stopalca lahko tudi enostavno zaščitimo z nogavičkami in preprečimo prenos eo v očesno sluznico. Ob prehladih so primerna mesta tudi na prsih, na zatilju in zadaj med lopaticami. Ob bolečem trebuščku eo mažemo v smeri urinega kazalca okoli popka. Ob rasti zob otročka namažemo med (ali pred) spanjem na ličnici kjer predvidevamo da je bolečina močna. Ob vnetih ušesih mažemo za ušesno školjko in spredaj ob obodu in ob mečici, nikoli ne vnašamo eo v uho.
* odrasli: ob glavobolu vmasiramo eo od vrha čela, čez sence, za ušesi in pod lobanjsko kostjo vse do zatilja. Ob vnetem grlu vmasiramo na vrat oz na boleče bezgavke. Ob prehladu enako kot pri najmlajših. Enako kot pri otrocih ob želodčnih ali menstrualnih težavah. Ob bolečih mišicah in sklepih na obolelo mesto. Za hitro učinkovanje so poleg podplatov odlične vse pulzne točke: zapestje, za kolenom, na gležnju..

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.