PAČULI - Pogostemon cablin (Patchouli)

Pačuli je grmičasta rastlina iz družine mete, prihaja iz tropskih območjih Azije, danes pa jo najdemo tudi v Braziliji, na Kitajskem, Indiji, Indoneziji, Maleziji, Tajski, zahodni Afriki, Vietnamu. Njena stebla zrastejo do meter visoko, mali cvetovi so roza-bele barve. Pačuli so azijske kulture uporabljale ob prebavnih motnjah, za boj proti okužbam, za nego kože, kot protistrup ob piku insektov, celo kačjih ugrizih. Subkultura hipijev v šestdesetih ga je uporabljala predvsem v razpoloženjske namene. Eterično olje se pridobiva iz listov s parno destilacijo. Zaradi sladke in esence podobne mošusu se izrablja predvsem v parfumski industriji, je pogost dodatek v detergentih za pranje perila ali v osvežilcih zraka. Blagodejno pa vpliva tudi na kožo, jo pomirja če je razdražena, zmanjšuje vidnost gub, strij in brazgotin. Polti vrača prožnost in gladkost. Aroma pačulija krasno vpliva na čustva, jih prizemlji in uravnoteži, deluje tudi kot afrodiziak.AROMATIČNO

  • URAVNANJE RAZPOLOŽENJA, TESNOBA, DEPRESIJA, HORMONSKA NIHANJA: 3-4 kapljici v difuzorju za 20-30min nas prizemlji in uravnoteži.
  • DIHALA: 3-4 kapljici v difuzorju za 20-30 min blagodejno vpliva na dihala.
  • ADHD, avtizem, okrevanje po kapi, Alzheimerjeva bolezen: dr. Hill priporoča aromatično uporabo v difuzorju z vetiverjem, saj skupaj blagodejno vplivata na celotne živčni sistem. Lahko tudi topično (dermalno) v baznem olju na zatilje, pulzne točke. Lahko tudi interno: 1-2 kapljici na nebo (v ustih). 


TOPIČNO

  • PROBLEMATIČNA KOŽA, akne, dermatitis, ekcem, zunanji hemoroidi: dodamo nekaj kapljic v našo obrazno kremo ali kremo, losijon za telo.  
  • BRAZGOTINE, STRIJE, GUBE, manjše rane: dodamo nekaj kapljic v poljubno bazno olje in vmasiramo na obolelo mesto. Zmanjšuje vidnost gub, strij in brazgotin, koži vrača prožnost in gladkost. Pomaga pri regeneraciji kože. 
  • GLAVOBOL: skupaj s poprovo meto si jo ob glavobolu vmasiramo na senca, za ušesno školjko, na zatilje. 
  • POMIRJEVALO: skupaj z vetiverjem na podplatih sta nepremagljiva v pomirjevanju. Deluje namreč kot antidepresiv. 
  • MANJŠA OKUŽBA KOŽE, pik insekta: 1-2 kapljici v baznem olju na prizadeto mesto. Deluje tudi kot antibiotik, proti glivicam, protivnetno. 


INTERNO

  • URAVNAVANJE PREBAVE: 1-2 kapljici s kozarcem vode in kančkom soli. Odpravlja toksine in deluje diuretično. 


Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.