PELARGONIJA - Pelargonium graveolens (geranium)

Omenjena pelargonija ali krvomočnica je posebnost znotraj svoje družine in je rodna v južni Afriki, Zimbabveju in Mozambiku, dotična rastlina za pridobIvanje eteričnega olja pri doTERRI prihaja iz otoka Reunion. V njenem vonju se skrivajo arome vrtnice, citrusov, mete, kokosa, muškatnega oreščka in različnega sadja, zato jo radi uporabljajo tudi v parfumski industriji, nekateri jo postavljajo kar ob bok vrtnici. Stari Egipčani so že poznali njene blagodejne učinke na koži, za pomirjanje prebavnih težav, tudi hormonskih neravnovesij. V Viktorijanski Angliji so se njeni cvetovi pogosto znašli kot okras bogatega omizja, njene cvetove in liste so tudi uživali. Še danes se jih uporablja pri pripravi desertov, želatin in čajev. Eterično olje pridobivajo s parno destilacijo celotne rastline in je pogost pridatek v negovalni kozmetiki za kožo, pomirja živčni sistem, podpira delovanje jeter. Deluje protivnetno, pomirja, razkužuje, je diuretik. Odlična pri protokolu za dermatitisAROMATIČNO

 • PARNA KOPEL za lepo kožo: 1-2 kapljici kapnite v večjo posodo s toplo/vročo vodo, pokrijte se s krpo in pustite da vam para krasno zmehča in olepša kožo, pa tudi sprosti vsakršen občutek stresa. 
 • SPROŠČUJOČA AROMATERAPIJA: 3-4 kapljice v difuzorju za 20-30min. Odpravlja napetost, strah, stres in deluje pomirjujoče. Menda blagodejno vpliva tudi na avtiste. 
 • RAZKUŽEVANJE PROSTORA: 3-4 kapljice v difuzorju za 20-30min. Odpravlja patogene in aerobne bakterije v prostoru v času sezonskih prehladov in bolezni. 


TOPIČNO (dermalno)

 • ZA URAVNAVANJE MASTNE KOŽE, AKNE: dodajte nekaj kapljic v vaš vlažilec kože. Pomaga pri uravnavanju izločanja por. Kot protivnetno eo pomirja in ureja aknasto kožo. 
 • LASIŠČE: neka kapljic kanemo v svoj najljubši šampon, primerna pa je tako za mastno kot suho lasišče. Lahko si pripravimo tudi domač balzam za lase: nekaj kapljic umešamo na vodni kopeli raztopljenemu kokosovemu maslu. 
 • RAZDRAŽENA ali VNETA KOŽA, HERPES, MODRICE manjše OPEKLINE, razpokane KAPILARE: 1-2 kapljici v baznem olju namažemo na razdraženo ali vneto kožo ter modrice. na manjšo opeklino ali herpes (začetek, pikanje) kot pri sivki lahko kanemo 1-2 kapljici direktno.
 • RAZPRŠILKA ZA PRVO POMOČ: v destilirani vodi v razpršilki lahko razkužimo manjše ureznine, rane, tudi igrače. 
 • DERMATITIS: Zelo močna mešanica za težje oblike dermatitisa je: 1 žlička (priporočam raje žlico) baznega olja (npr. kokosovega), 20 kapljic eo sivke, 20 kapljic pelargonije, 20 kapljic eo čajevca. Priporočam da pričnete z manjšim številom kapljic in dodajate po potrebi. Predvsem je potrebno mazati velikokrat (npr. na 1h pri težki obliki, otroci do 3x dnevno), bolje razredčeno mešanico kot močno le enkrat
 • ARTRITIS, REVMATIZEM: v baznem olju kot pomirjevalo ob bolečinah pri artritisu in revmatizmu. Blaži bolečine ob kalcifikaciji. 
 • PREBAVNE in TREBUŠNE TEŽAVE: deluje proti krčem, tudi ob menstrualnih ciklih. V baznem olju vmasiramo na obolelo mesto na trebuhu. Izpričano blagodejno delovanje na težave pri DIABETESU.
 • SPODBUJANJE CIRKULACIJE: kot cipresa spodbuja krvni obtok, v baznem olju jo vmasiramo na želeno mesto. 
 • VNETO GRLO: v baznem olju namažemo vratni predel in bezgavke. 
 • BOLEČE DOJKE OB DOJENJU: v baznem olju deluje blagodejno na vnete dojke, namažemo in nežno zmasiramo obolele predele. 
 • NESPEČNOST (večji otroci, odrasli). v baznem olju vmasiramo na podplate in vzglavnik pred spanjem. Krasna tudi pri JET-LEG-u. V baznem olju vmasiramo na sence in zatilje. 
 • SPODBUJANJE LIBIDA: v baznem olju vmasiramo na območje spolnih žlez (med popkom in sramno kostjo). 


INTERNO

 • DELOVANJE JETER, OB DRISKI, LEDVIČNIH KAMNIH, DIABETES, ŽOLČNI KAMNI, RANAH NA ŽELODCU: 1-2 kapljic v kapsuli po predlaganem protokolu za posamezno težavo. 
 • GRGRANJE za težave z dlesnami: v poljubnem hladno stiskanem baznem olju (za uživanje) zmešamo 1-2 kapljici, grgramo 10 min in izpljunemo. Ob težavah ponovimo do 3 x dnevno. 
15ml

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.