ZELENKA - Gaultheria procumbens (Wintergreen)

Zelenka ali zimzelen je nizek plazeči se grm, ki ga najdemo na Kitajskem, tudi na severo-vzhodu Severne Amerike na Novo Fundlandiji, Manitobi in v Alabami. Zraste le do 6 cm visoko, njeni beli so zvončaste oblike, sadeži pa svetlo rdeče barve. Eo pridobivajo s parno destilacijo iz zimzelenih listov, ki že na daleč oddajajo sladko, mentolasto in osvežujočo aromo. Poleg breze je edina rastlina ki vsebuje naravno obliko metil salicilata, ki je hkrati glavna spojina njenega eo in deluje podobno kot kortizon. Slednjega se velikokrat dodaja kremam za boleče mišice in sklepe. Eo blagodejno vpliva na dihala, pogosto pa ga zaradi njene krasne arome dodajajo v žvečilni gumi, bonbone in zobne paste. Ker osvežuje pa je tudi krasna ob slabi koncentraciji in zaspanosti, saj nas zbistri in dviguje pozornost. Je torej odličen analgetik, deluje proti vnetjem, je antiseptik,..


AROMATIČNO

  • POMIRJUJOČA KOPEL: 1-2 kapljici v bazi (sladka smetana, med, mleko, milo) sta krasno dopolnilo h kopeli, ki nas bo pomirila in osvežila. Na nas v kopeli deluje res celostno,  tako aromatično kot topično. 
  • OB GLAVOBOLU: 3-4 kapljice v difuzorju za 20-30 min nekaterim pomirja močne glavobole. 


TOPIČNO

  • BOLEČE MIŠICE IN SKLEPI, omrtvičena rama, REVMATIZEM, težje gibljivi sklepi, KRČI, HIPERTENZIJA: 1 kapljica z baznim oljem je krasna kot masažno olje za pomirjanje in ogrevanje obolelih mišic in sklepov ter omrtvičenja rame, roke, noge. 
  • ARTRITIS, obloge kosti, boleče kosti, POŠKODOVAN HRUSTANEC: izkušnje kažejo, da pomaga umiliti bolečine pri artritisu, pomaga pri obnovi hrustanca, zmanjšuje kostne obloge. Zmešano z baznim oljem jo nežno vmasiramo na obolela mesta. 
  • PROBLEMATIČNA KOŽA, dermatitis, akne: lahko si naredimo krajšo kuro z dodatkom kapljice ali dveh v našo dnevno, nočno kremo. 
  • PRHLJAJ: tako kot čajevec odlično deluje pri težavah s prhljajem. Krajšo kuro si lahko naredimo z dodatkom kapljice v trenutno porabo šampona. 
  • Nekaterim pomaga tudi pri VNETEM MEHURJU in TEŽAVAH Z URINARNIM TRAKTOM, CISTITISU, VODENICI, EDEMU, za ZNIŽEVANJE TEMPERATURE, pri ŽOLČNIH in LEDVIČNIH KAMNIH, za ČIŠČENJE LIMFNEGA SISTEMA, pri RANAH NA ŽELODCU, 


POSEBNOSTI

  • Eo zelenke ni priporočeno za notranjo uporabo. Hranimo jo izven dosega otrok, saj jim diši po bonbonih. Zaradi slednjega je tudi pakirana s posebnim zapiralom. 
  • Ne uporablja se v času nosečnosti, niti v primeru epilepsije.
  • Še posebej priporočam alergijski test (morebitne alergije na metil salicilat).

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.