ČRNI POPER - Piper nigrum (Black Pepper)

Črni poper, ki nam je najbolj znan kot krasna začimba je doma v Južni Indiji. Tretjino vsega popra pa danes prihaja iz Vietnama. Razlikujemo sicer več vrst popra. Če zelene sadeže oz. jagode sušimo, dobimo zeleni poper, če jih oluščimo, dobimo t.i. beli poper, če pa jih na hitro pokuhajo v vreli vodi in nato posušijo, pa dobimo večini znan črni poper. Iz slednjega se tudi pridobiva eterično olje, ki se ga še danes uporablja v terapevtske namene v ayurvedskih masažah. Po kemični sestavi je eo črnega popra podobno (dragoceni in po ceni zgovorni) melisi, zato podobno delujeta ko gre za pomirjanje živčnega sistema in zmanjševanje občutka tesnobe, strahu. Kot močan antioksidant pa odlično deluje ko se je potrebno obvarovat sezonskih prehladov in bolezni. Pospešuje krvni obtok tako v mišičnem tkivu kot tudi v notranjih organih, zato ga cenijo kot pospeševalca prebave, ravno tako pospešuje izločanje prebavnih sokov v črevesju. V masažnem olju nam daje prijeten občutek toplote. Menda aroma popra pomaga pri odvajanju od kajenja :) Deluje pomirjevalno, protivnetno, razstruplja, kot afrodiziak, stimulans za žični sistem, krvni obtok, prebavo.


AROMATIČNO

  • ZA SPROŠČANJE: za pomiritev duha, zmanjševanja občutka tesnobe, za dvigovanje koncentracije je odlično kaniti 3-4 kapljice eo za 20-30 min v difuzor.  
  • ODVAJANJE od kajenja, zmanjšuje občutek lakote: menda esenca popra pomaga pri odvajanju od kajenja ali pri drugih zasvojenostih. Kapljico lahko kanemo med dlani in inhaliramo ob pregrešnih trenutkih ali si ga v baznem olju nanesemo na pulzne točke. Včasih pomaga do odvrnitve do cigareta že, če ob takšnih trenutkih spijemo vsaj nekaj požirkov vode. 
  • GRELNA KOPEL: ko nas zebe se v kopeli krasno ujame s sivko in brinom. Kapljico vsakega eo zmešamo z emulgatorjem (med, sladka smetana, milo..), da se eo enakomerno razporedijo po vodi. Kopeli so odlična metoda uporabe eo, saj gre hkrati za aromatično in topično uporabo :D 


TOPIČNO 

  • POSPEŠEVANJE PREBAVE: v baznem olju ga vmasiramo okoli popka v smeri urinega kazalca. Sploh bo črni poper izredno priročen za boljšo prebavo ob finih decembrskih kulinaričnih razvajanjih in prenajedanjih. Ugodno deluje na delovanje ledvic in pospešuje izločanje prebavnih sokovPomirja tudi napenjanje..
  • GRELNA MASAŽA ob hladnih zimskih dnevih: v baznem olju ga lahko vmasiramo na ohlajene ude ali obolele mišice in sklepe, saj pospešuje cirkulacijo in daje prijeten grelni občutek. Zmanjšuje tudi vnetja in blagodejno vpliva na bolečine ob revmatoidnem artritisu. 
  • KO TE NEKAJ DAJE: v času sezonskih prehladov si ga lahko v baznem olju kot močan antioksidant, ki uničuje aerobne bakterije, vmasiramo na podplate, če začutimo da nas nekaj grabi, da nas bolijo mišice in skepi. Ob začetku bolezni lahko postopek ponovimo na 2h prvi dan, pa bomo skoraj zagotovo preprečili nadaljnji razpas bolezni. 


INTERNO

  • KULINARIČNA RAZVAJANJA: poper in sol gresta ko ata na mamo, lahko pa si kdaj aromo naše kulinarične specialitete izboljšamo tudi z eo črnega popra. Pa naj gre za juhe, solate, mesne ali druge jedi, mene mikajo praline s črno čokolada s pridatkom eo črnega popra ;)
  • ZA BOJ proti močnemu prehladu, sezonskih boleznih: ob padcu energije in oslabljenem imunskem sistemu 1 kapljica v vege kapsuli s kozarcem vode. 
DOBRO SE UJAME Z: baziliko, bergamotko, cipreso, pelargonijo, sivko, limonsko travo, majaronom, poprovo meto.

V PRETEKLOSTI so ga uporabljali proti malariji, koleri, pri prebavnih težavah. 

POSEBNOSTI: Ker gre za t.i. vroče eterično olje VSEKAKOR priporočam primerno redčenje (1%: 1 kapljica eo na vsaj 5-10ml poljubnega baznega olja). Ni pripročen v času nosečnosti, pri epileptikih, pri alergikih na metil salicilat.

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.