KITAJSKI CIMET - Cinnamomum cassia (Cassia)

Zimzeleno drevo kitajskega cimeta izvira iz juga Kitajske, danes pa ga je najti tudi v ostalih predelih južne in vzhodne Azije, v Indiji, Indoneziji, Laosu, Maleziji, Tajvanu, Tajski in Vietnamu. Zraste 10-15 m visoko, ima temno zeleno deblo in podolgovate ter trde liste, ki so ob poganjanju še rdeče barve. V preteklosti so popke rastline kot začimbo uporabljali stari Indijci in stari Rimljani, danes pa je začimba iz posušenega debla kitajskega cimeta v večini sveta pogosto prodajana pod izrazom navadni cimet. Kitajci to vrsto cimeta še danes umeščajo med 50 najpomembnejših zelišč/začimb v tradicionalni kitajski medicini. Od navadnega cimeta ga razlikujemo po svoji moči arome, ki že v malih količinah lahko spremeni vonj vsake mešanice eo. Ugodno vpliva na prebavo in slabost, podpira delovanje imunskega sistema in deluje grelno, saj spada med t.i. vroča eo. Zaradi ugodnega delovanja na razpoloženja ga omenjajo že v Stari zavezi. Še eno odlično olje ki s svojo začinjeno aromo pričara krasno vzdušje praznikov. Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo posušenega debla. Deluje protivnetno, kot antioksidant, antibiotično, kot adstringent (krči kapilare ali pretok v sluznici, kar ugodno ob vnetju), proti glivicam in proti virusom.


AROMATIČNO

 • MEŠANICE S CITRUSI: v difuzor lahko k 3 kapljicam izbranega citrusa dodamo 1 kapljico kitajskega cimeta in vonj po praznikih bo prežel naše domove. Difuzor lahko vklopimo večkrat čez dan za 20-30min, saj se po tem času naš nos že navadi vonja in ga ne zazna več. 
 • PREKOMERNA LAKOTA: Skupaj z eo limone v difuzorju odpravlja občutek lakote.
 • RAZKUŽEVANJE PROSTOROV: v difuzorju zmanjša število patogenov v prostoru. 

TOPIČNO

 • MEŠANICE S CITRUSI: v zimskem času se citrusi krasno dopolnijo z začinjeno aromo kitajskega cimeta, več kot dovolj bo že ena sama kapljica. nastala bo krasna grelna in osvežujoča masažna mešanica. 
 • OB BOLEZNI, prehladu, gripi: baznemu olju dodamo 1 kapljico eo kitajskega cimeta in si mešanico po potrebi namažemo na podplate ali na vrat ob vnetem grlu. Deluje kot podpornik imunskemu sistemu
 • BOLEČE MIŠICE in SKLEPI: z 1 kapljico eo kitajskga cimeta si lahko pripravimo odlično masažno mešanico, ki bo naše sklepe ogrela in z delovanjem proti vnetju tudi omilila s tem povezano bolečino. Primerno tudi v zimskem času po bolečinah po aktivni športni vadbi. Mešanica pomaga tudi pri bolečinah ob ARTRITISU. 
 • UREJANJE PREBAVE: skupaj z eo limone v baznem olju mešanico vmasiramo okoli popka v smeri urinega kazalca. Posebno primerno za urejanje prebavnih težav, napenjanju, krčih ob obilnih pojedinah v prazničnem obdobju. Samega v baznem olju v enakem postopku uporabimo kot adstringent (krčilo) ob driski

INTERNO

 • ODLIČNO DOPOLNILO v kulinaričnih specialitetah, tako pikantnih azijskih juhah, mesnih jedeh kot tudi v sladicah. Komaj čakam na dopust, da vse želeno preizkusim :) 1 kapljica bo več kot dovolj! :)
 • Za samostojno, terapevtsko oralno uporabo doTERRA priporoča uporabo v kapsulah. 

POSEBNOSTI

 • Kot t.i. vroče eterično olje ga je pred nanosom na kožo potrebno nujno redčiti z baznim hladno stiskanim oljem! 1% mešanico pripravimo tako, da 1 kapljico eo dodamo v 5ml baznega olja. 
 • V masažnih mešanicah ga priporočam le za občasno uporabo.
 • Ni primerno za nosečnice.
 • Ne inhaliramo ga direktno, bolje se je poslužiti mali količini pri izparevanju v prostor. 
15ml

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.