NAVADNA JELKA - Abies Alba (White Fir)

Navadno ali belo jelko, znano tudi kot hoja, najdemo od Pirenejev, severno do Normandije in vzhodno preko Alp vse do Karpatov, južno do južne Italije in na Balkanu vse do severne Srbije. Ravno deblo je krasno za leseno konstrukcijo, seveda po njeni idealni krošnji imenujemo tudi božično drevesce. Ime je dobila po dveh belih črtah na spodnji strani iglic, zgornja stran iglic je temno zelene barve. Eterično olje navadne jelke pridobivajo s parno destilacijo iglic, samo eo pa pospešuje prekrvavitev, pomaga pri izločanju sluzi pri vnetju bronhijev, spodbuja izkašljevanje, pomaga zniževati visoko telesno temperaturo in v masažnem olju omili bolečine v mišicah in sklepih. Z izparevanjem v prostor nas napolni z občutkom energije, hkrati omogoča da se telo počuti sproščeno, mentalno pa nam pomaga k boljši zbranosti. Menda tudi gozdne živali v času noči iz naštetih razlogov rade počivajo ravno pod krošnjo jelke.


AROMATIČNO

  • ZA DIHALNE POTI: 3-4 kapljice v difuzorju za 20-30min pomagajo k odprtju dihalnih poti. V ta namen si lahko si tudi pripravimo tudi toplo/vročo KOPEL z 1-2 kapljicama eo v emulgatorju (milo, sladka smetana, med). tako združimo topično in aromatično uporabo eo. 
  • OB NAPETEM DELAVNIKU: 3-4 kapljice v difuzorju za 20-30min pomagajo k boljši zbranosti in zmanjšanju stresa v pisarni ob napornih delavnikih. 
  • RAZKUŽEVANJE:  3-4 kapljice v difuzorju za 20-30 min pomagajo k zmanjšanju aerobnih bakterij in mikrobov v zraku. 


TOPIČNO

  • MASAŽA za ZIMSKE DNI: v baznem olju z masažo prijetno ogreje mišice in hladne, ˝lene˝ ude. Pomaga pri burzitisu (vnetje v kolenu, rami, komolcu) in revmatoidnem artritisu, tudi ob vnetju hrustanca. Spodbuja krvni obtok, CIRKULACIJO. 
  • ZA DIHALNE POTI: 1-2 kapljici eo v baznem olju si vmasiramo na prsni koš in za lopaticami za odprtje dihalnih poti in izločanje sluzi iz vnetih bronhijev, spodbuja se tudi izkašljevanje. Primerno tudi za astmatike. 
  • POLIRANJE LESNIH POVRŠIN: v baznem olju (npr. oljčnem) krasno spoliramo lesene površine. 
  • ZVINI, PREKOMERNA TELOVADBA: odlično ublaži bolečino in zmanjšuje vnetje. 
  • VNETJE URINARNEGA TRAKTA: v baznem olju namažemo na obolelo mesto, zmanjšuje vnetje in bolečino. 


POSEBNOSTI

  • ODLIČNO SE DOPOLNJUJE s kadilno bosvelijo in sivko. 
  • Ob UŽIVANJU doTERRA svetuje uporabo kapsul. 
15ml

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.