RAVIOLI Z JURČKI, MANDLJI, SKUTO IN EO MAJARONA

Pašta! :) Pri nas jo jemo radi, rada jo naredim tudi sama, največkrat rezance. Vsake toliko pa se lotim tudi raviolov, tokrat jih nisem delala ročno, temveč na mojo ˝5-pasta-set˝ mašinco ;) Morala sem tudi preizkusiti eo majarona, ki sem ga prejela v začetku decembra. Eterična olja pa rada uporabi takrat, ko ne želim vidne teksture suhih ali svežih začimb (tem se še vedno v večini ne odpovem :D) in nadev za raviole je bil kot nalašč za to, tako da sem scomprala naslednji recept in ga testirala :)

POTREBUJEMO (za 4 osebe)


TESTO (za 350 g)
* 100 g bele ostre moke (pri nas od Štupnikovega mlina ali Kmetije Klemen)
* 100 g kamutove moke (je zelo groba in odlična za izdelavo testenin)
* žlica hladno stiskanega oljčnega olja
* 1 celo jajce (lahko tudi 3 rumenjake)
* ščep soli
* 1 dcl vode (vedno dodajam po potrebi, ker je gostota testa zelo odvisna od moke)
* zvrhana čž suhe bazilike (za pisane testenine ;) )

PRIPRAVA: obe vrsti moke presejemo v visoko posodo za gnetenje in enakomerno zmešamo. V sredini naredimo luknjico in vanjo zlijemo in stresemo ostale sestavine. Z vilicami razšvrkljamo gladko zmes, ki ji postopoma dodajamo vedno več moke. Ko ne gre več, zgnetemo v gladko testo in oblikujemo kroglo. Le to zavijemo v folijo za živila in pustimo počivati. Med tem pripravimo nadev za raviole.


NADEV
* polovica čebule
* 1 jurček (čistimo zamrzovalnik, tako da se je jurčku pridružil še izgubljeni bat ;) ) Seveda lastnoročno nabran to jesen :D
* 2 žlici hladno stiskanega oljčnega olja
* zvrhana žlica ribanih mandljev
* zvrhana jž puste kisle skute (pri nas iz Kmetije Škrjanec)
* pol kapljice eo majarona (1 kapljica je enaka 2 čž suhe začimbe)
* strojček za izdelavo testenin ali rebrasti kolut-nožek za razrez raviolov, valjar

PRIPRAVA: čebulo drobno nasekljamo, jurčka razrežemo na drobne kocke. V višji ponci segrejemo oljčno olje, dodamo čebulo in jo pražimo do zlato rumene barve, dodamo mandlje in jurčke in jih pražimo 2 min, da bat postane lepe bele barve in se celo malo rjavo zapeče. Ugasnemo ogenj, maso razporedimo čez večji ploščati krožnik in pustimo da se ohladi. V malo skodeloco z viloco fino umešamo skuto in ji dodamo kapljico eo majarona. ker je majaron zelo močan, sem sama v 2 zvrhani jušni žlici skute umešala 1 kapljico eo majarona in potem le polovico te mase dodala ohlajeni masi praženih jurčkov. Skuto in maso praženih jurčkov umešamo in si pripravimo površino za razvaljanje mase za testenine ali pritrditev strojčka za testenine. Površino dobro očistimo, osušimo in jo pomokamo.

Če testenine delate ročno, potrebujete še razžvrkljani beljak, za lepljenje stranic raviolov.


Testo mora počivati vsaj pol ure. Nato ga razrežemo na 4 kose. Prvi kos z rokami oblikujemo v ploščat pravokotnik in ga malo razvaljamo ter pomokamo na obeh straneh. Vstavimo v strojček za izdelavo testenin in na 3 (moj ima od 1 - 9 nastavitev za debelino testa; 1 najdebelejše, 9 najfinejše) razvaljamo prvič. Nato pomokamo eno in drugo stran testa in ga spustimo še čez debelino 8.

Če delamo raviole ročno, vsak kos testa razvaljamo na čim bolj pravilni pravokotnik za 2 mm debelo. V razmiku 4 cm nalagamo kroglice nadeva (premera 2cm) in jih malo potlačimo v lunice. Vidno testo premažemo z beljakom in čezenj položimo drugo razvaljano testo. Vse morebitne mehurčke iz testa iztisnemo. Tako dobimo dve plošči raviolov. Z valjarčkom-rezilom razrežemo testo na kvadrate, pravokotnike in robove dodatno potlačimo z vilicami.
Dolg kos razvaljanega testa nato prepognemo in prepognjeni rob vstavimo na nastavek za izdelavo raviolov.
Ročico zavrtimo le toliko, da se na pregibu model za raviole testo zatakne.

Nato polovici testa razgrnemo kot vidno na sliki. Moj strojček dela dve vrsti raviolov, tako da v levi in desni kotiček postopoma dodajamo o čajno žličko mase in vrtimo z ročico.Ko testa zmanjka, izdelane raviole, ki se še držijo v enem kosu, previdno preložimo na pomokano površino in z rokami previdno razderemo na posamezne raviole. Ponovimo postopek z ostalimi tremi kosi testa. Zavremo vodo, jo po želji dosolimo in raviole kuhamo 5 min oz toliko časa da splavajo na površino. Prave testenine morajo imeti ob prerezu na sredini še vidno črtico surovega testa. Med kuhanjem raviolov pripravimo preliv.

PRELIV
* velik kos masla
* 8-10 svežih lističev žajblja
* nariban parmezan
* po želji sveže mleti poper in sol

PRIPRAVA: maslo v ponvi raztopimo in dodamo žajbljeve liste, pražimo nekaj minut, da lepo zadišijo. 


Kuhane raviole s cedilko previdno jemljemo iz kropa in jih nalagamo na krožnik. Prelijemo z masleno-žajbljevo polivko in potresemo z naribanim parmezanom. po želji popopramo in dosolimo. 

Midva sva polovico raviolov pojedla tako, polovico pa s paradižnikovo polivko za zgodnjo večerjo, odlični so bili! :DNADEV je pravzaprav lahko karkoli, sama imam rada tudi suhe paradižnike, blitvo,.. vse kar ostane in ne veš kako bi porabil ;)
Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.