KULINARIČNO RAZVAJANJE z EO

Danes sem tudi sama gostila enega od Diamond club dogodkov, ki jih letos po Sloveniji s pomočjo snovalke doTERRE v Sloveniji, Tjaše Šercer, organiziramo članice. Fotografij je tokrat bolj malo, ker sem v vsem tem domačnem navdušenju pozabila fotografirati :)

S sestro in mamo smo na nadvse prijetno predstavitev povabile vse nam drage dame. Da ne bi eterična olja spoznavale le preko podajanja svojih izkušenj, smo skupaj pripravile tudi nekaj jedi, ki brez dodatka eteričnih olj ne bi bile tako lahkotne, nežno pikantne in osvežilne. Odločila sem se za pripravo dveh receptov, ki sta bila objavljena v zadnji reviji Living (str. 35), za sladico pa sem za osnovo vzela moj klasični recept za muffine, ki ga potem dopolnim glede na želeno.


WALDORFSKA SOLATA

POTREBUJEŠ (za 4 osebe)
- 3 jabolka: odstranimo semena in narežemo na drobne koščke
- 4 stebla stebelne zelene: narežemo na ozke lunice
- skodelica jedrc orehov
- 2 gosta jogurta (lahko tudi grški jogurt)
- 5 kapljic eo limone

PRIPRAVA
V skodelici gladko umešamo eterično olje in jogurt, prelijemo čez ostale sestavine in premešamo, da se vse sestavine lepo prelijejo s polivko.


JUHA IZ PEČENE BUČE

POTREBUJEŠ (za 4 osebe)
- 1 čebulo: na drobno sesekljamo
- 4 stebla stebelne zelene: narežemo na ozke lunice
- 1 veliko korenje: narežemo na drobne kolute
- por (dodan k receptu, ker ga imam rada)
- polovico butternut ali hokaido buče (jaz sem izbrala sledjo): odstranimo semena in narežemo na drobne koščke (po želji poprej tudi olupimo)
- nekaj jedilnih žlic oljčnega olja
- 3 dcl jušne osnove
- 5 dcl vode
- 0,5 dcl smetane za kuhanje
- sveže mleti poper in sol
- 1 kapljica eo kardamoma (poizkusimo in po želji dodamo še eno)
- 1 kapljica eo cimeta (poizkusimo in po želji dodamo še eno)

PRIPRAVA
Pečico segrejemo na 180 St. Celzija. čebulo, stebelno zeleno, korenje in bučo enakomerno razporedimo po pekaču in vse skupaj prelijemo z oljčnim oljem. Pečemo 20-25 min, da se vrhnji sloj zelenjave lepo zapeče. Zelenjavo prestavimo v višji lonec in dodamo jušno osnovo, vodo, smetano za kuhanje, sveže mleti poper in sol. vse skupaj zavremo, spasiramo s paličnim mešalnikom do želene teksture in dodamo eterična olja.


MUFFINI z GOZDNIMI SADEŽI

POTREBUJEŠ (za 12 muffinov)
SUHE SESTAVINE (umešamo posebej)
- 250 g moke (polnozrnata pirina ali pšenična)
- pol pecilnega praška
- žlička sode bikarbone
MOKRE SESTAVINE (umešamo posebej)
- 2 jajca: ločimo rumenjak od beljakov in iz beljakov posebej umešamo sneg
- 120 g muscovado dark trsnega sladkorja (da prijeten karamelni okus)
- 180 ml kokosovega olja (za manj priokusa lahko sončnično olje): ga predhodno stopimo na malem ognju
- 1 dcl vode
- ščep vaniljinih semen (ali vanilin sladkor)
- 5 kapljic eo limone (če boste namesto gozdnih sadežev uporabili mango, dodajte eo cimeta in namesto bele črno čokolado)
- 100 g bele čokolade: z ostrim nožem previdno narežemo na koščke (to naredi pravi okusen trik muffinov)
- 1,5 skodelice zmrznjenih gozdnih sadežev (lahko tudi drugega sada, odlično tudi s korenjem)

PRIPRAVA:
Pečico segrejemo na 200 St. Celzija. Suhe sestavine presejemo v eno posodo. V drugi visoki posodi z električnim mešalnikom gladko umešamo rumenjaka in sladkor, med mešanjem dodajamo stopljeno kokosovo maščobo in vodo, na koncu dodamo vanilina semena. Tekočo maso prelijemo v veliko posodo in z električnim mešalnikom počasi domešamo suhe sestavine. Ko je masa gladka domešamo še eterično olje. Z jedilno žlico počasi umešamo sneg iz beljakov, umešamo še čokolado in gozdne sadeže. Z jedilno žlico maso enakomerno porazporedimo  v 12 modelčkov za muffine (po želji jih predhodno obložimo s papirnatimi modelčki). Takoj ko je pečica segreta, jih pri 200 St. Celzija pečemo 10 min, nato temperaturo zmanjšamo na 180 St. Celzija in pečemo še 15 min. Pladenj vzamemo iz pečice, prekrijemo s suho krpo in preden muffine jemljemo iz modela počakamo da se ohladijo.


Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.