RIMSKA KAMILICA - Anthemis nobilis (Roman Chamomile)

Bel cvetek kot marjetica, vonj po jabolku in nam vsem je poznana, rimska ali velikokrat imenovana tudi vrtna kamilica. Zaradi blagodejnega učinkovanja na bližnje rastline ji rečejo tudi zdravilka rastlin. Antični Rimljani so eterično olje rimske kamilice uporabljali za mentalno osredotočenost in pogum v času vojne. najpogosteje jo resda pijemo kot čaj, najdemo pa jo tudi v obrazni kozmetiki, pijačah, barvah za lase, šamponih in parfumih. Na kožo, duha in telo deluje terapevtsko in pomirjujoče. Pomirja prebavni trakt, dihalne organe in ostale telesne sisteme ter učinkuje protivnetno. Eterično olje ki je poleg sivke najprimernejše za najmlajše!


AROMATIČNO

 • NEMIREN SPANEC: 2 kapljici v difuzor v prostoru za 20-30 min pred spanjem, pa bo naša noč končno spet mirno minila. 
 • ZMANJŠEVANJE STRESA, umirjanje HIPERAKTIVNOSTI, DEPRESIJE: ob sivki eo rimske kamilice deluje še bolj pomirjujoče. 2 kapljici eo izparevamo v prostor z difuzorjem večkrat čez stresen ali hiperaktiven dan. 
 • NEUTOLAŽLJIV JOK: 1 kapljica eo rimske kamilice v difuzorju za 15 min pomirja razdraženega dojenčka. 


DERMALNO

 • AKNE, IZPUŠČAJI, blažji DERMATITIS, MODRICE, ALERGIJE: v karitejevem maslu z večkratnim nanosom čez dan zelo hitro pomaga pri izpuščajih, lišajih in blažjih dermatitisih. Meni se odlično obnese v mastni zimski kremi za roke. Mazala sem se dan in pol po vsakem umivanju rok in drobne razpoke, ponekod že malo krvave, so se v dveh dneh zacelile. 
 • OBČUTLJIVA, VNETA KOŽA, tudi vnete bradavice: 1 kapljico v poljubno bazno olje, kremo ali losijon in namažemo na prizadeto mesto. Pomirja rdečico, izpuščaje, srbevico in regenerira poškodovano kožo. 
 • OBČUTLJIVO LASIŠČE: 1 kapljico v šampon, nežno vmasiramo na lasišče in izperemo. Pomiri razdraženo in srbeče lasišče. Lahko si pripravimo tudi negovalno mešanico s kokosovim frakcioniranim oljem. Zvečer nekaj kapljic pripravljene mešanice nežno vmasiramo na lasišče in v času spanja pod glavo podložimo brisačo. Postopek ponavljamo teden dni, nato po potrebi. 
 • KOLIKE, KRČI: 1 kapljico v baznem olju nežno vmasiramo okoli popka v smeri urinega kazalca. Večkrat ponovimo. Pomirja tudi krče v mišicah, v baznem olju vmasiramo na problematično mesto. Prav tako jetrom pomaga izločati toksine, čisti kri. Za dojenčke primerno redčimo. 
 • NEMIREN SPANEC: 1 kapljico v baznem olju na podplate in naš spanec bo miren čez celotno noč. 
 • PIK INSEKTOV, čebele: stekleničko eo nagnemo na prst in čim prej nanesemo direktno na mesto pika. 
 • MENOPAVZA: 1 kapljica v baznem olju na pulzne točke (senca, za ušesi, zatilje, zapestje, za kolenom, gležnji) pomirja vse sitne simptome menopavze
 • BOLEČE UHO: za dojenčke redčimo 1 kapljico eo na 10-15ml baznega olja in mažemo za ušesno školjko. 
 • RASTOČI ZOBI: za dojenčke redčimo 1 kapljico na 10-15 ml baznega olja in mažemo na podplatke ali na lička na mestu kjer dlesni. 


INTERNO

 • Za lajšanje nekaj omenjenih težav se s strani doTERRE priporoča 1 kapljica eo na žličko medu ali v kozarec vode z nekaj soli. 

LEPO SHAJA z eo sivke, vrtnice, pelargonije, muškatne kadulje. 

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.