SOBOTNI KLEPET O ETERIČNIH OLJIH

V soboto sem pri sebi doma gostila Diamond Club dogodek, poleg prijetnega in izčrpnega klepeta o eteričnih oljih, njihovi varni uporabi, receptih za domača čistila in kozmetiko sem pripravila nekaj finih specialitet, ki so jih dopolnjevala tudi eterična olja. Tokrat so pod žarometom eo kardamoma (sicer odličen za podporo dihalnemu in prebavnemu sistemu), eo limete (čisti toksine in dviga razpoloženje), eo cimeta (ustrezno redčen odličen ko podpora imunskemu sistemu) in eo limone (zame nepogrešljiva pri čistilih).


IRSKI SODA KRUH z NAMAZOM IZ SEZAMA in eo KARDAMOMA

Sestavine za kruh:
340 g polnozrnate pirine moke (najboljša od Kmetije Klemen, Muljava)
pol čajne žličke sode bikarbone
3 žlice lanenih semen (spet od Kmetije Klemen)
4 dcl domačega kislega mleka (predpriprava: mleko stoji v steklenem lončku s širokim grlom na sobni temperaturi 48 ur, nato s pokrovčkom zaprto še 24 ur v hladilniku)
ščep soli
Priprava: Pečico segrejemo na 180 St. Celzija. Vse suhe sestavine dobro premešamo, dodamo kislo mleko in umešamo gladko maso. Predenemo v visok in predhodno namaščen podolgovat pekač za oglati kruh ter pečemo 30 min.


Sestavine za sezamov ali tahini namaz:
300 g sezama
1 dcl oljčnega olja
2 kapljici eo kardamoma
Priprava: sezam prepražimo na ne-namaščeni ponvi. Ko se segreje ga pretresemo v zmogljiv blender. Pričnemo mešati na visokih obratih in dodajamo oljčno olje, mešamo, miksamo do želene teksture, Prelijemo v steklen lonček s pokrovčkom in hranimo v hladilniku. HLADNA JUHA IZ AVOKADA in eo LIMETE (Vir: Valerie Ann Worwood: The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy; sicer odlična ker vsa uporaba eo razdeljena po tematikah: kozmetika, moški, kuhinja, vrt,..) - za 3 do 4 osebe
Sestavine:
2 zrela in olupljena avokada
2 dcl mleka (rastlinsko ali poljubno živalsko)
2 dcl jogurta
sol in poper
1 manjša sesekljana čebula
1 sesekljan strok česna
2 kapljici eo limete
2 dcl poljubne jušne osnove
Priprava: vse sestavine (razen jušne osnove) v visoki posodi spasiramo do želene teksture. Jušno osnovo zavremo, znižamo ogenj na minimum in počasi prilivamo avokadovo juho. Ko pride do vretja ugasnemo in serviramo.
Predlog: lahko pripravimo tudi hladno juho brez jušne zakuhe, meni je veliko ljubša in ne greni ;)


MANGO LASSI z eo CIMETA
Sestavine:
1 zrel, olupljen in na krhlje narezan mango
3 dcl poljubnega mleka ali jogurta (rastlinskega ali živalskega)
1 kapljica eo cimeta
Priprava: vse sestavine spasiramo v visoki posodi do želene teksture.LIMONINA KREMA s KIVIJEM in DOMAČIM MEDOM za 3 do 4 osebe
Sestavine:
2 jedilni žlici mascarpone-ja
2-3 jedilne žlice poljubnega jogurta
3 kapljice eo limone
1 olupljen in krhlje narezan kivi
1 jedilna žlica medu
Priprava: mascarpone, jogurt in eo limone umešamo v gladko maso. razporedimo po skodelicah, aranžiramo z narezanim kivijem in medom.Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.