LIMONINA - BOROVNIČEVA PITA

Pita, pita, pita,.. najraje jo delam ko vem da se nas bo podružilo več sladokuscev, ker same v parih dneh pojesti skorajda ne zmoremo.

Imam ustaljen recept za skutno - limonino pito iz krhkega testa (3 enote moke, 2 enoti masla, 1 enota sladkorja, 1 jajce, pol vinskega kamna), včasih pa je hitreje in bolj priročno če uporabim kar predpripravljeno listnato testo, kar pito narodi bolj ˝frenchy˝, hrustljavo in ne le privlačno ampak tudi okusno za oko ;)

Fin obrat pa naredi tudi menjava skute za kislo smetano, za kar me je navdušil recept za portugalske pitice, še bolje bi bilo imeti creme fraiche, ampak je tudi s kislo smetano odlično!

Bio limone v trgovini niso imeli, tako da sem si na srečo lahko pomagala z eo limone.

Poizkus pa sem tokrat izvedla še z dodatkom snega iz beljakov v sam nadev oz. kremo, da je bolj rahla.

Sadje dodajam vedno sezonsko, oz. tisto ki je pri roki, včasih ga karameliziram, drugič dodam sveže. Tokrat so bile na vrsti s strani mame nabrane borovnice. Ker so v hladilniku stale že nekaj dni, sem jih zopet prebrala in iz njih za preliv naredila marmelado.

Hitro, lepega izgleda, sezonsko in naaadvseee okusno!


SESTAVINE

pekač za pito
peki papir
košček masla
275 g listnatega testa
500 g kisle smetane
4 jedilne žlice temnega sladkorja muscovado
6 kapljic eo limone
2 jajci (ločimo beljake od rumenjakov)
semena vanilije

PRIPRAVA

Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija.

Pekač za pito premažemo z maslom, pekač položimo na peki papir, zarišemo in iz njega izrežemo sovpadajoči krog peki papirja, ki ga prilepimo na notranje  masleno dno pekača. Sedaj celoten papir in nepokrite stranice pekača premažemo še s preostankom masla.
Listnato testo razpremo, nanj položimo okrogli pekač za pito, ga obrišemo z nožem in odrežemo primeren kos. Če delček testa zmanjka, zapolnimo z dodatnimi koščki testa. Izgled bo fantastičen tudi pri 100 flikah ;) S preostalim testom zapolnimo robove pekača, vse stike dobro zalepimo s pritiskanjem s prsti, višek pa enakomerno porazporedimo po dnu pekača. Celotno površino testa na dnu in na robovih prepikamo z vilicami. Ko je pečica segreta, vanj za 10 min položimo pripravljen pekač z listnatim testom. med tem pripravimo nadev oz. kremo.


Ločene beljake v višji posodi stepemo v trd sneg. V večjo skledo pretresemo 500 g kisle smetane. Dodamo 2 rumenjaka, 2 žlici rjavega sladkorja, semen vanilje po okusu. Z mešalnikom umešamo v gladko maso. Dodamo beljak in eo limone in premešamo v gladko maso z jedilno žlico. Ko je testo v pečici rahlo rumeno oz. se prične dvigovati (približno po 8-10 minutah), pekač vzamemo iz pečice in vanj enakomerno razporedimo pripravljeno kremo. Pečemo še nadaljnjih 20 minut. Listnato testo se bo med peki napihovalo, krema pa kot pri narastku nenormalno vzbrstela, naj vas ne prestraši ali razočara, če bo krema med peko tako narasla, da bo ponekod razpokala.

Po vsega skupaj 30 minut peke pekač s testom in kremo vzamemo iz pečice in ga pustimo da se hladi. V večjo kozico dodamo drugi dve jedilni žlici rjavega sladkorja in pri manjšem ognju pustimo da karamelizira. Počasi dodajamo borovnice in pri majhnem ognju vse skupaj segrevamo do 5 minut. Ko se nam zdi marmelada dovolj marmeladasta, s cedilom poberemo sadeže borovnic in jih previdno nanašamo na deloma ohlajeno pito. Z jedilno žlico sadeže enakomerno porazporedimo po piti. Počakamo da se pita s prelivom popolnoma ohladi. Nato jo za vsaj še 1h postavimo v hladilnik in pripravljena je na preizkušanje!

Pa dober tek!!!Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.