PETDESET ODTENKOV TEKA

Pred kratkim sem se udeležila nočne 10ke in moram reči, da so bili in so še vedno občutki fantastični. Na takšni množični tekaški prireditvi sem bila prvič. Moji treningi so večinoma Les Mills programi, ki potekajo v notranjih prostorih. Brez dobre fizične in tehnične pripravljenosti, psihološke trdnosti, pravilne obutve ter športne ure pri teku ne gre. Veselim se naslednjih tekem, na katere se bom zagotovo bolj pripravljala. Komaj čakam :). Pa še pohvala mojemu svaku, ki je dosegel zadovoljivo lep rezultat, bravo Martin.

Tek kot šport je enostaven in lahko ga preteče vsak, ki le ima zvrhan koš motivacije ter čas za enourno vadbo vsaj trikrat tedensko. Prvi tekaški dnevi se naj ne bi začeli s prevelikimi pričakovanji in prezahtevnosti do sebe. Vedno moramo poslušati svoje telo in ne smemo šteti kilometrov. Pazimo na kakršnekoli stare poškodbe. Če imamo močnejši trup bomo pri teku bolj stabilni in ekonomični, razvili pa bomo tudi višjo hitrost. Kar se tiče same tekaške vadbe naj bi vključevala ogrevalni tek, vaje za moč in stabilizacijo, glavni tek ter na koncu raztezne vaje (več v zadnji izdaji revije Tekac.si).

Sestra si je pred kratkim omislila masažno mizo za sprostitveno masažo z različnimi eteričnimi olji, ki omogočijo izjemne učinke tako na zdravje kot počutje. Vsaka športna masaža je lahko hkrati tudi aromaterapija. Učinki eteričnih olj sproščajo napete in utrujene mišice ter so naravna metoda za odpravljanje bolečin. Rekreativcem se priporoča masaža vsaj enkrat mesečno. Z veseljem se bom udeležila tečaja ATT, kjer bom s pridobljenim certifikatom lahko tudi sama izvajala masaže.

Po pretečeni desetkilometrski razdalji sem si tik pred spanjem vmasirala masažno mešanico AromaTouch, ki ima terapevtski učinek, saj sprošča mišice, pomiri napetost, razdraženo tkivo in poveča cirkulacijo. Kombinirala sem s kremo Deep Blue Rub, mešanico naravnih rastlinskih izvlečkov za utrujene in boleče sklepe ter mišice. Daje občutek hlajenja in topline na najbolj problematičnih področjih. Kremo uporabljajo športniki in masažni terapevti. Naslednji dan sem bila bistveno boljša, saj je bil »muskelfiber« toliko manjši, super :)

Za konec; po telesni aktivnosti se človek resnično telesno izčrpa, je potem res utrujen, vendar dobre volje in vesel. 
Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.