GRENIVKA - Citrus x paradisi (Grapefruit)

Grenivka je hibrid med indonezijskim pomelom in jamajško sladko pomarančo. Zraste na 5-10m visokem drevesu, sadeži poganjajo v grozdih, zato tudi ime ˝grape-fruit˝. Nekoč imenovana za prepovedani sadež oz. sadež iz Barbadosa vrača energijo in poživlja, odpravlja psihična in fizična nelagodja, čisti in očiščuje tako nas kot okolje, zrak okoli nas. Eterično olje grenivko ima citrusno, cvetni, sadni vonj in pomaga pri urejanju prekomernega delovanja žlez lojnic, zato je pogosto dodana pri izdelkih s problematično kožo. Ker pospešuje metabolizem in odvaja vodo, je odlična rešitev pri zastajanju vode v nosečnosti, dodana pa je tudi mešanici za pospeševanje metabolizma Slim&Sassy.ČUSTVA IN RAZPOLOŽENJE

Ko pride do čustev, je grenivka eo, ki časti telo! Uči nas spoštovanja in hvaležnosti do telesa. Nasploh imajo z njo pozitivno izkušnjo, ki na se borijo s tem, da na telo pozabljajo ali z njim ravnajo neprimerno, se lotevajo neprimerne diete, se obsojajo glede prekomerne telesne teže ali telesnih nepravilnosti, kar posledično lahko pelje v zlorabo lastnega telesa ali celo nasilje nad njim. Ob čemer se velikokrat pojavljajo čustva jeze, odpora, čustva, ko nikoli ni zadovoljstva s tem kak izgled telo ima, čustva stalnega nezadovoljstva.. tu bi poudarila, da ga ravno zaradi tega pogosto nepravilno vključujemo v prestroge programe za pridobitev zdrave telesne teže. Pravzaprav ima olje večjo težo pri uravnavanju čustvenega apetita, ker spodbuja pozitiven odnos do lastnega telesa, vzpodbuja ljubezen, toleranco in sprejemanje telesa. Eo grenivke spodbuja integriteto s tem, da spoštujemo fizične potrebe posameznika, nas samih. Individuum tako lahko sliši svoje fizične potrebe in impulze. Prav tako spodbuja odgovornost za lastna občutja, uči, da tudi velike količine hrane ne morejo zapolniti luknje v srcu, slednje lahko stori le ljubezen. In ljubezen se prične pri nas samih. Če posameznik sprejme in posvoji svoja čustva in dobi primerno pomoč, ni več potrebe po skrivanju čustev do hrane, zlorabe telesa, strogih režimov, prehranjevalnih težav ali drugih oblik obsedenosti, zasvojenosti. Eo grenivke tako odpravlja negativna čustva kot so sovraštvo do lastnega telesa, obsedenost s hrano ali neprimerno dieto, strah pred lastnim izgledom. Pozitivno spodbuja spoštovanje do telesa, uvidenje psihičnih potreb, sprejemanje lastnega telesa, negovanje le tega, zdrav odnos do hrane.


V PROSTORU

 • ZA VEČJO KONCENTRACIJO, motivacijo: ob delu ali učenju v difuzorju.
 • ZA BOLJŠE RAZPOLOŽENJE, SVEŽINO: v difuzorju ali razpšrilki (za poletno potovanje).
 • ČIŠČENJE ZRAKA: v difuzorju ali v razpršilki z alkoholnim kisom in vodo. Kot ostali citrusi je namreč korozivno eo, ki odpravlja maščobne madeže in vodni kamen. V zraku pa odpravlja patogene. 
 • ODPRAVLJANJE VONJAV: v difuzorju. 


NA KOŽI

 • PIK INSEKTA, RAZDRAŽENA KOŽA: namažemo direktno na pik. Ob občutljivi koži redčimo z baznim oljem.
 • PROBLEMATIČNA, MASTNA KOŽA: dodajamo jo večernim pripravkom za uravnavanje žlez lojnic.
 • ZASTAJANJE VODE, ZATEKANJE: nanesemo jo v poljubno bazno olje, vmasiramo na zatečeni del (roke, noge), jih privzdignemo in počivamo. Pomaga odvajati vodo.Odlično tudi v nosečnosti, preizkušeno! :)
 • BOLEČINE V MIŠICAH IN SKLEPIH: odpravlja bolečino ob pretirani vadbi ali drugih težavah. redčimo s poljubnim baznim oljem in mažemo na problematično mesto. 
 • BOLEČA UŠESA: redčimo in mažemo za in pred ušesno školjko (ne v njo): odpravlja bolečine ob vnetem ušesu.
 • UREJANJE PREBAVNIH TEŽAV: namažemo v baznem olju na problematično mesto. 
 • SOLNA KOPEL: priporočam tale recept TULE
 • OBLIKOVANJE TELESA: iz nje si lahko pripravimo masažno olje, maslo za telo ali jo dodamo našemu najljubšemu losjonu, kremi za telo in si pripravimo proticelulitno mazilo. Seveda ne bo šlo brez spremenjenega življenjskega stila z urejeno in zdravo prehrano ter dovolj ustrezne vadbe. 
 • HIPERPIGMENT: v večerni rutini (da se izognemu soncu - fotosenzoričnost vitrusov). 


INTERNO

 • POSPEŠEVANJE METABOLIZMA: dodamo kako kapjico v dnevno stekleničko z vodo in pijemo po požirkih. Pospešuje metabolizem, primerno ob redni vadbi ter zdravi prehrani za odpravljanje odvečne teže. Pospešuje delovanje limfnega sistema ter ledvic. 


Izpričana učinkovita uporaba: pri odvisnikih od drog, anoreksiji, zmanjšuje apetit, pri bulimiji, osušenem grlu, edemu, žolčnih kamnih, ob alkoholnem mačku, zamašenem limfnem sistemu, psihičnem stresu, po spontanem splavu, pregretem telesu, PMS, debelosti, dispepsiji, jet-leg-u, migreni, ..

Glavna kemična komponenta: d-limonen

Deluje: protidepresivno, antiseptično, dezinfecira, diuretik, stimulant, telesni tonik.

Vonj: po sadežih, cvetju, po citrusih, svež, čisto. Zgornja nota v parfumih (5-20% mešanice). Intenzivnost: 2.

Ujema se z: baziliko, bergamotko, cipreso, kadilno bosvelijo, pelargonijo, sivko, poprovo meto, rožmarinom, ilang-ilangom.

Pridobljeno: s hladnim stiskanjem lupinice

Posebnosti: kot vsi citrusi je fotosenzorična. Po bolj koncentrirani uporabi se odsvetuje prekomerno izpostavljanje soncu do 6-12h. Lahko namreč postanemo lisasti. Za varno uporabo jo priporočam v večernih kozmetičnih pripravkih ali koncentracijo manjšo od 1% (do 1 kapljica na 5ml baze).

Viri:
naše osebne izkušnje in znanja
Modern Essentials, 9th ed., 2017
Emotions & Essential Oils, A modern resource of healing, 6th edition, 2017

Vaša Maja Čebašek
mcebasek@gmail.com
041.902.293
www.zavsakdom.si

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.