Makeover: PREVIJALNA TORBA

Prispevki v blogu so avtorsko delo. Prosim da ob deljenju posredujete povezavo do sestavka ali navedete avtorja.

***

Z velikim navdušenjem pričenjam z nizom prispevkov na tematiko ˝makeover˝! Že nekaj časa se mi je ta ideja pletla po glavi, zato je skrajni čas da s tem pričnem. Popeljala vas bom po svojih prostorih stanovanja, omaricah, torbah malih in velikih in vam posredovala nekaj predlogov, ki vam morda lahko pridejo prav. Eo se lahko resnično uporabljajo na vseh nivojih vsakdanjega življenja.

Ko čez čas uporabljaš eo je najlepše od vsega, da vidiš da je z nekaj osnovnih napotkov varne uporabe reč sila enostavna, načinov kako jih uporabiti pa res malo morje. Edina meja pri tem je nebo. Tokrat posredujem nekaj mojih izkušenj kar se tiče pomoči z eo pri naši 21 mesečnici.

NAŠA PREVIJALNA TORBA


1. Torbica z 1ml stekleničkami eo - zelo priročna, zasede malo prostora, notri prelijem čista eo ki jih zanjo največkrat potrebujem, ima funkcijo obeska za ključe - za bazo imam s seboj stekleničko tekočega/frakcioniranega kokos olja in surovo karitejevo maslo:
  • repelent TERRASHIELD: proti klopom ga ojačam s sivko, proti tigrastim komarjem se je kot dodatek odlično obnesel arborvitae (rdeča kanadska cedra). Za oblačila malčice naredim razpršilko z destilirano vodo (15/20 kapljic eo na 100ml vode). Za na kožo redčim v kokosovem frakcioniranem olju in prenašam v roll-on, namažem na pulzne točke oz. izpostavljena mesta,s ploh če smo se plazili med malinami. 
  • za dihala EVKALIPT: redčeno na podplatke ali prsi ter med lopatici. Če smo pričeli takoj ko je pričela smrkati, kazati znake prehlada, je že po par ponovitvah odleglo. Kar sem se priučila, bistveno je primerno redčiti in mazati takoj ko se težava pojavi v razmiku 20-30min 2x ali 3x, pa skoraj gotovo omilimo nadaljnji razplet bolezni. Vsa kasnejša kurativa z naravnimi stvarmi se mi je v praksi obnesla le na daljši rok in z upoštevanjem vsega ostalega (zračenje, primerna hrana, pijača,..).
  • za bušija DIGESTZEN (driska, krčki, zaprtje,..): redčeno v smeri urninega kazalca nežno vmasiramo okoli popka. Največkrat ga uporabim kak večer ko smo zaprti, po potrebi ponoči ponovim če še vedno vidim nealgodje (ne more spati, se premetava zaradi zaprtja). Zjutraj ponavadi vedno kakamo.
  • olje za vse FRANKINCENSE: pomirja kožne težave, pomaga pri obnavljanju celic in hitrejšem celjenju, pomirja (čustva), dodajam kot krepilo k ostalim eo.  
  • za rane in buške PRAVA SIVKA: na rano kapljico čiste (če rano potrebno očistiti jo seveda poprej moramo), na buško redčeno (največkrat čez surovo maslo) in ne dobimo modrice. 
  • za kožo PELARGONIJA: do sedaj se nam je krasno izkazala ob sivki in čajevcu za zimski ekcem in ob temencah. 
  • za pomirjanje RIMSKA KAMILICA: olje ki ga največ uporabljam, ob rasti zob redčeno na podplate, hrbtenico, lička kjer zob izrašča. zadostovalo že za omiljenje z enim nanosom pred spanjem ko je bilo nelagodje največje. Če seje ponoči prebudila v taki situaciji,sem ponovila. Pomirja vnet mehur - redčeno na predel mehurja. Pomirja razdraženo punči. Res olje brez katerega si pomoči pri malčici ne predstavljam več.  
  • proti pikom ČAJEVEC: jaz in pikica dobiva strašno vnetje od pika inekta, če se čim prej ne namaževa. nagnem na prst in kanček nanesem v čisti obliki. Če takojšnji nanos zamudim, pomoč pri kurativi traja dlje. 
  • čisto KARITE MASLO za razdraženo kožo (rdečica, srbečica, če sonček premočno preseneti ali kot bazna podlaga pred uporabo eo.


2. KREMA ZA RITKO iz karite masla in kokosovega olja: naredim mešanico pol pol, raztopim nad vodno kopeljo, prelijem v posodico in postavim za 10/15min v zamrzovalnik, da dobim enako teksturo, tako mi tudi ne nastanejo grudice. 

3. Naravna sončna krema SCARLETS: z njo smo več kot zadovoljni, uporabljamo tako brez vonja, nevtralno. V Slovenijo se jo dobi v spletni trgovini Natim. 

4. Sprej za RAZKUŽEVANJE IGRAČ in POVRŠIN z eo On Guard: v 125 ml stekleničko z razpršilko prilijem žlico etanola, dodam 15 kapljic mešanice On Guard, premešam da se eo raztopijo in preostanek dolijem z destilirano vodo. Tudi ko si kje na poti in kljub podlogi razmišljaš kaj vse se je poprej znašlo na tisti previjalni mizi, te ta razpršilka reši in pomiri!

5. Kremica za brazgotine CORRECT X. Ne vem več kaj bi poleg rimske kamilice brez te kreme: vse brazgotine, tudi od moje uparnine smo odpravili z njo. Cena je več kot ugodna, eč jo primerjam z lekarniškimi pripravki za brazgotine, predvsem pa hitreje in neverjetno učinkuje (meni je odpravilo celo staro temno lise opekline). Narejena je na bazi eo laškega smilja (helychrisum), kadilne bosvelije (frankincense), sivke, cedre in čajevca. 

6. HIDROLAT rimske kamilice za osveževanje in pomirjanje. krasen kot podlaga pod mastno kremo ali kot hitro osvežilo. razpršim tudi za pomirjanje, če je punči razdražena (padec na igrišču,..). 

7. Hranilna ZIMSKA KREMA ZA LIČKA z rimsko kamilico: iz maminih posušenih kamiličnih cvetov sem si v oljčnem pripravila macerat po hladnem postopku (RECEPT TULE), dodala eo rimske kamilice in vosek. Ne vem kaj bi brez tega pozimi, celo sedaj poleti je velikokrat prišlo prav. 

8. Repelent TERRASHIELD v spreju za oblačila in kožo v baznem olju.

9. RIMSKA KAMILICA v baznem olju kot rečeno ZA VSE!


DOTTERIN PREDLOG ZA PREVIJALNO TORBO


Krasen prispevek doTerre najdete na njihovem blogu (povezava TUKAJ). Nekaj receptov povzemam tukaj:

OTROŠKI PUDER 

1/2 skodelice koruznega škroba
1/2 skodelice marante (Maranta arundinacea)
1/4 drobno mletih ovsenih kosmičev
1 kapljica eo rimske kamilice
1-2 kapljici eo sivke

Premešaj vse sestavine in jih stresi v recikliran kozarček (pokrovček lahko poprej naluknjaš).

KREMICA ZA RITKO (ob pleničnem izpuščaju, razdraženi koži) 115g

15g eko čebeljega voska
100g frakcioniranega kokos olja
2 kapljici eo sivke
2 kapljici eo čajevca

na vodni kopeli ali malem ognju raztopimo vosek, ko je raztopljen odstavimo , počasi dodajamo kokosovo olje, eterična olja in neprestano mešamo. S spatulo prestavimo v vsaj 120ml kozarček. 

VLAŽNI ROBČKI

1 rolla premium (eko in kvalitnejše) papirnatih brisačk
2 skodelici tople vode
2 jedilni žlici kokosovega frakcioniranega olja
3 kapljice eo čajevca
3 kapljice eo sivke
zračno tesno primerno veliko posodo

Prerežite rolo papirnatih brisač z ostrim nožem za kruh na dva enaka dela. Najprej pripravite en del. Zmešajte vodo, kokos olje in eo v posodi. V Dovolj veliko zračno tesno posodo položite polovico rolo-ja, prelijte s tekočino, zaprite in preobračajte dokler se ne vsrka vsa tekočina. Odstranite srednji kartonski valjček rolo-ja in in ob uporabi povlecite robček za robčkom. 

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.