PRIPRAVE NA VRTEC IN ŠOLO in podpora imunskega sistema

Poletje se končuje in vsekakor tako mali in veliki razmišljamo o septembru, ko bo potrebno resneje poprijeti za delo ;) in ko se bo spet veliko naših malčkov in otrok odpravilo, ali pa sploh prvič odpravilo bodisi v jasli, vrtec ali šolo.

Prepričana sem da vsi mi skušamo za svoje srčke skrbeti najbolje, jim dajati topel dom in čustveno zavetje, skrbeti za njihovo zdravo in urejeno prehrano, se z njimi čim več gibati na svežem zraku in skrbeti da se čim bolje počutijo ter zabavajo. Pa vseeno pride čas sezonskih bolezni, pride do stresnega obdobja, pride do nepričakovanih reči, morda obdobij ko naš pikec noče pojesti nobene zelenjave in sadja. 

Obstaja mnogo načinov, kako se kreativno znajdemo v reševanju tudi takšnih situacij: krožnik s hrano postane paleta barv in oblik, vse koristne reči pasiramo in skrivamo za okusom banane in manga, jih pretentamo da ˝tule pa ni nobenih zelišč˝.. pripravljamo smutije in napitke iz super živil (lanenih in chia semen, za maksimalni vnos C-vitamina camu camu)..

Sama sem vesela da obstaja tudi način z eteričnimi olji, pa še v čem drugem me je doTerra lepo presenetila. Kaj vse lahko uporabimo? Posredujem vam nekaj mojih izkušenj in izkušenj kolegic. 

JUTRO PRED ODHODOM v VRTEC ali ŠOLO

ZOBKI: naravna zobna pasta ON GUARD brez fluorja.

ZADOSTNI VNOS MINERALOV, VITAMINOV, OMEGA 3 MAŠČOBNIH KISLIN:

˝Naša malčica dobiva polovično dozo, da ne povem da plane v jok ko jo dobi med zajtrkom. rada bi še! :D˝
˝Naša pikica je po jemanju A2Z in IQ mega končno pričela nazaj jesti,s rečna sem ko kaj!˝

A2Z  - kompleks 30 žvečljivih tablet s kompleksom vitaminov B za podporo metabolizmu in celično vitalnost, antioksidantnih vit. A, C in E, ki odpravljajo proste radikale ter rastlinskimi izvlečki. Z minerali kalcij, magnezij, cink,  baker, mangan. Okus jagode. Otroci 2-4 leta do 1 tableto dnevno. Od 4 -12 let dalje do 2 tableti dnevno. Odrasli do 3 tablete dnevno. Brez kompleksnih sladkorjev, umetnih sladil, okusov ali barvil, brez glutena. Osnova ALPHA CRS+. Uravnana dnevna količina za otroke 2-12 let. Pri starejših od 12 let, najstnikih se priporoča uporaba LLV paketa

IQ mega – 150ml ribjega olja (nižja prehranjevalna veriga: inčuni, sardele, skuše) z omega 3 maščobnimi kislinami (sicer prisotno v repičnem olju, nekaj oreščkih). Doziranje 4 leta 1 čajna žlička dnevno med obrokom. Okus sladke/divje pomaranče. Vsebuje uravnoteženo količino EPA (400mg/dan) in DHA (600mg/dan) maščobnih kislin, ki poskrbijo za zdravo rast celic, delovanje možganov, mišične aktivnosti, srčno-žilnega sistema, imunski sistem, izgled kože in sklepe ter preprečuje slabo čustveno počutje. (Omega 3 in 6 so pomembne maščobne kisline; omega 6 maščobne kisline pridobivamo iz  rastlinskih olj). Testirano iz težkih kovin in toksinov (neprisotni). Po odprtju hraniti v hladilniku in porabiti v 100 dneh. 

OB ZASPANOSTI: limona in poprova meta v difuzorju in vsi bomo lepo prebujeni. V ČASU SEZONSKIH BOLEZNI
ON GUARD mešanica eo za podporo imunskemu sistemu: primerno redčeno na podplate ob jutru, po potrebi tudi ob večeru.

V VRTCU


KREMA ZA RITKO: hladno stiskano kokosovo olje in surovo karitejevo maslo v kremi: pripravim ju v razmerju 1:1, raztopim ju v vodni kopeli, prelijem v posodico (recikliram) in za 10min postavim v zamrzovalnik. Uporabljam že dobro leto in sem več kot zadovoljna.

PLENIČNI IZPUŠČAJ: eo sivke, eo rimske kamilice in/ali eo sandalovine – po 1 kapljico posebej ali vsakega v baznem olju primerno redčimo in nanesemo na vneto območje. Imam pripravljeno v 5ml steklenički ˝za propolis˝ (kupujem v čebelarskem centru).


PIK INSEKTA: eo sivke ali čajevca /redčeno ali pri občutljivih čisto) čim prej po piku. Po potrebi ponavljamo. Sivka in poprova meta omilita srbečico. Za mojo pikico (enako pri meni) služi le čisti čajevec, drugače dobi veliko bulo.RAZKUŽILO ZA IGRAČE (tudi za površine): razpršilka z mešanico ON GUARD in destilirano vodo. Pred uporabo pretresemo. Super tudi za previjalno mizo!

ANTIBAKTERIJSKO MILO ZA ROKE: pena za umivanje rok ON GUARD. Res fino učinkuje in diši.

ČAS SEZONSKIH BOLEZNI (viroze): On Guard ali čajevec v difuzorju v poprej prezračen prostor, prižgemo ga za 20min. Lahko tudi v času, ko so otroci izven prostora, na sprehodu. Testiranja krasno kažejo, da eo kot so čajevec, cimet, rožmarin, tudi On Guard pobijejo do 80% patogenov ki so v zraku, tudi viruse.

OB PREHLADIH: za podporo dihalnemu sistemu mešanica eo BREATHE ali eo evkalipt - najbolje v v difuzorju v poprej prezračen prostor, prižgemo ga za 20min. Lahko tudi v času, ko so otroci izven prostora, na sprehodu.TREBUŠNE TEŽAVE: mešanica eo DIGESTZEN primerno redčeno v smeri urinega kazalca nežno vmasiramo okoli popka. Ponovimo po potrebi. nas je že velikokrat rešilo že po 2. nanosu (čim prej ob težavi z razmikom 20-30min). Pa naj bo diareja, zaprtost, krčki, slabost (potovalna in klasična),.. vse kar je v trebušnem predelu nam je doslej ta mešanica lepo reševala.

VNET MEHUR: eo RIMSKA KAMILICA primerno redčena v smeri urinega kazalca nežno vmasiramo na predel mehurja. Ponovimo po potrebi. nas je že velikokrat rešilo že po 2-3. nanosu (čim prej ob težavi z razmikom 20-30min). 

VNETA UŠESA: sama sem kombinirala sivko ali čajevec z grenivko, ko hudo tudi baziliko, mazala primerno redčeno okoli ušesne školjke, nikoli v uho, pa nam je takoj ob težavi in po 2 ali 3. ponovitvi na 30min omililo očitno bolečino. Zelo zadovoljna, imam kar predpripravljeno v 5ml steklenički.


ZA POMIRJANJE res PRESTRAŠENEGA: primerno redčena sivka ali rimska kamilica na podplate. 

IZRAŠČANJE ZOB: nam najbolj pomaga poleg sivke tudi rimska kamilica, primerno redčena na podplatke, ko res hudo na lička na mestu kjer izrašča zob. nanašali smo takoj ob razvidni težavi, v razmiku na 30 min 1-2 krat. 

TEMENCE: eo čajevec, eo sivke (oba protivnetna), eo pelargonije (obnavlja kožo), eo rimske kamilice. Vmešamo v mandljevo ali drugo bazno olje, primernor edčeno, pustimo vsaj 3h, temence razčešemo, speremo z vodo, hidrolatom ali kamiličnim čajem. Osušimo. Odlično nam je pomagalo.


UŠI: kapljica eo čajevca v navadni otroški šampon, vtreš v mokro lasišče, oviješ v folijo, pustiš 30min in spereš. Velikim je pomagalo že ob 1. nanosu.

RANA: na razkuženo in očiščeno rano (če potrebno) kanemo kapljico čiste eo sivke. Ko rana zaprta so za celjenje odlična eo sivke, čajevca, kadilne bosvelija (frankincense), predvsem pa za odpravljanje brazgotin laški smilj (helychrisum). Da je reč pri roki (pa še ugodna je) uproabljam od letošnjega leta kremico CORRECT X. Neverjetno obnavlja kožno tkivo, hitro celi. 

BUŠKE: da ne nastane vsa paleta barv in da izboklina čim prej izgine pomaga primerno redčeno eo sivke.

VISOKA TELESNA TEMPERATURA: za počasno zbijanje (do pol stopinje Celzija) previsoke telesne temperature primerno redčena eo sivka in poprova meta ali evkalipt na podplate. 

V ŠOLI


TEŽAVE S  KONCENTRACIJO: primerno redčena mešanica IN TUNE na zatilje, pulzne točke, lahko v steklenem obesku na verižici.
UPORABA DIFUZORJA v razredu/predavalnici: Med izpitom ali nalogo lahko za boljšo koncentracijo evkalipt, poprova meta lai rožmarin. Za dvignit razpoloženje v razredu kak citrus (bergamotka!), mešanica Citrus Bliss, mešanica Elevation. Za pomirjanje preživahnega razreda sivka ali Serenity. Za uravnanje preveč in premalo razpoloženih mešanica Balance na pulzne točke.

ZA MIRNOST PRED NALOGO, IZPITOM: mešanica eo BALANCE primerno redčeno na pulzne točke. za celoten razred lahko tudi sivka, Serenity  v difuzorju. 

ZA PODPORO IMUNSKEMU SISTEMU: ON GUARD bonboni ali granule.

ZA PODPORO DIHALNEMU SISTEMU: BREATHE bonboni. Breathe granule - osvežijo zadah in pomirijo želodčne težave.MOZOLJČKI: eo čajevca primerno redčeno ali kolekcija HD CLEAR. 

PMS: primerno rečen Clary Calm na pulzne točke.
AROMA TOUCH tehnika na rokah.


RAZKUŽILO ZA ROKE: eo sivke, eo čajevca, hidrolat nepozebnika, aloe vera gel.


POPOLDAN

OPRAVLJENE NALOGE, KONCENTRACIJA: ob težavah s koncentracijo ali za dvig le te eo citrusov, evkalipta, poprove mete, rožmarina v difuzorju/razpršilki ali mešanica eo In Tune na oblačila.
VEČER

ZGODNJE SPANJE, MIRNA JUTRA: eo sivke ali mešanica eo SERENITY primerno redčeno na podplatke ali v difuzorju.ZANIMIVE POVEZAVE
O tem kako je pred kratkim prvotni kritik (zbiratelj t.i. ˝poškodb˝ ob uporabi eo doTerra) doTerre Atlantic institute of Aromatherapy ob obisku le te spremenil mnenje: TUKAJ.
O uporabi aromaterapije ob dihalnih težavah na intenzivni medicinski pomoči na Dunaju. TUKAJ


Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.