SLASTNI PARADIŽNIKOV KEČAPPo lanski sezoni se letošnja kljub vročini prav prileže, saj so nam paradižniki spet obrodili. Tokrat sva se odločila da si za dopolnitev najine male ozimnice pripraviva tudi domači ˝ketchup˝. Jamie Oliverjev recept naju je najbolj slastno prepričal in res nama ni žal! Večino je sicer z veliko veselja opravil moj dragi, jaz pa sem ves proces z veseljem spremljala, tako s preizkušanjem kot fotoaparatom. Najprej sva naredila rdečega iz domačega paradižnika.
Če imate doma katerega od eteričnih olj na sliki, vsekakor priporočam obogatitev s kako kapljico, res ne bi verjeli kako drugačno in nepopisljivo dobro aromo dodajo. Posredujem recept Jamie-a z najinimi spontanimi dopolnili, tako da reept lahko izvedete tudi če teh eo nimate. Zeeeeloooo priporočam eno ali drugo! Omako je preizkušena že v bučni piti, indijskem curryu, na testeninah, jutri pa jo končno preizkusimo še na pizzi z žara ;) Odlično naj bi se obnesel tudi na zrezkih z žara.


SESTAVINE (za 1l ketchupa)


 Čez nekaj dni pa sva si kupila tudi rumeni in zeleni paradižnik z ekološke Kmetije Klemen na Muljavi. Nekaj razlike med rumenim in zelenim kečapom je vseeno bilo, če ne drugega pa vsekakor po okusu ;)
 • večja rdeča na grobo sesekljana čebula
 • polovica na grobo sesekljanega gomolja koromača
 • 1 steblo na grobo sesekljane stebelne zelene (preizkušeno gre tudi z nekaj listi listnate zelene)
 • oljčno olje
 • za palec olupljenega svežega in grobo sesekljanega ingverja
 • 2 stroka nasekljanega česna
 • polovica razsemenjenega in drobno nasekljanega čilija
 • pest listov in neolesenelih stebelc sveže bazilike (nama je odlična rdeča bazilika; stebla sesekljamo)
 • 1 jedilna žlica semen koriandra
 • 2 klinčka (nageljnovi žbici)
 • 1 čajna žlička semen črnega popra
 • morska sol po okusu
 • 350 ml hladne vode
 • 1kg rdečega, rumenega in/ali zelenega paradižnika (lahko tudi 500 g raznovrtnega češnjevega paradižnika in 500 g vloženih pelatov). Midva sva uporabila domačega. 
 • 200 ml rdečega (vinskega) kisa (nama je bolj všeč blažji domači jabolčni s Kmetije Klemen na Muljavi - če nimate svojega paradižnika, potem vam vsekakor priporočam njihovega ekološkega, da ne govorim o njihovih slastnih češnjevcih!!!)
 • 70g mehkega rjavega sladkorja (midva sva uporabila dark muscovado, da prekrasen karameliziran okus)


(res enostaven) RECEPT

V veliki ponvi na oljčnem olju 10-15 min pražite čebulo, koromač, zeleno, ingver, česen, čili, stebla bazilike, semena koriandra, klinčke, črni poper in sol. Ko se vse dodobra zmehča, dodamo paradižnike in hladno vodo ter na srednjem ognju kuhamo tako dolgo, da se volumen prvotne količine zmanjša (izpari) na polovico (okoli 20min). 


Dodamo liste bazilike in na fino spasiramo v foodprocesor-ju (nama krasno služi Omniblend-ov). Pomijemo prvotno ponev in gladko ter sijočo omako obogatimo še s sladkorjem in kisom. Kuhamo tako dolgo, da dobimo želeno gostoto kečapa. Dosolimo ali začinimo po okusu. Rdeči kečap sva še malo dosladila, zelenega ne in je bolj svež. Tudi rumenega sva pripravila po receptu. 

Kečap prelijemo skozi sterilen lij v sterilne stekleničke, zapremo in hranimo na haldnem. Zagotovo brez težav zdrži (mislim da pri nas roka trajanja zaradi pogoste uporabe ne bomo dočakali) do 6 mesecev. Rdečega paradižnika sva imela 1,6kg, dobila sva 1,5l kečapa.

Preizkusite, res vam ne bo žal! 

Pa dober tek! ;)

Maja & MartinKomentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.