VETIVER - Vetiveria zizanioides (Vetiver)

Vetiver je snopasta travnica, ki izvira iz Indijske podceline. Njegovo ime izhaja iz tamilščine, pogosto pa ga na tistem koncu imenujejo tudi khus. Po morfologiji ga pogosto umeščajo v bližino limonske trave, citronele in palmarose. Zraste v snopih in ima dolge, ozke in grobe liste, le ti so dolgi tudi do metra in pol. Za razliko od ostalih travnic, ki korenine poganjajo v horizontalnem prepletu, pri vetiverju rastejo tudi 2-4 m globoko. In prav korenine vetiverja so tisto, kar potrebujemo za pridobitev eteričnega olja. Prav zaradi njih rastlina lahko preživi tudi hudo zmrzal, požar, košnjo, celo poteg živali ki želi izvleči travo. Razcveta se v rjavo-škrlatno barvi na koncu visokih in trdnih stebel. Stebla menda lahko preživijo tudi 2-mesečno poplavo. Rastlina, ki jo res nič ne more prizadeti, feniks med travnicami, pomaga tudi pri preprečevanju erozije.

Eterično olje vetiverja se pridobi preko hidro difuzije njegovih korenin. doTerrin prihaja iz Haitija. Na splošno se njegova esenca uporablja v parfumski industriji, deluje pomirjujoče na čustva, primeren je za masažne mešanice saj spodbuja krvni obtok in deluje kot dobro uspavalo. Čez dan ga lahko uporabimo tudi za zbranost in večjo koncentracijo. Kot tonik za telo deluje v podporo imunskemu sistemu. Ker je eo zelo gosto, si lahko za želeno kapljico iz stekleničke pomagamo z zobotrebcem :)


UPORABA V PROSTORU

 • ZMANJŠANJE STRESA, TRAVME, ŠOKA: poleg eo sivke (pomirja), mešanice eo Balance (uravnava čustva, labilnost in mešanice eo Serenity (pomirja, sprošča) ga lahko uporabimo v difuzorju. Samega ali po želji v kombinaciji z enim od naštetih. *Prav vsa ta eo se lahko izmenično kombinirajo glede na trenutno čustveno stanje tekom dneva tudi redčeni na pulzne točke. 


UPORABA NA KOŽI

 • USPAVALO, SEDATIV: v baznem olju na stopala pred spanjem. Spanec bo zagotovo trden in neprekinjen. Najboljša pomoč v primeru NESPEČNOSTI. 
 • SPODBUJANJE KRVNEGA OBTOKA: dodamo nekaj kapljic masažni mešanici.
 • POMIRJANJE, PRIZEMLJITEV: dodamo bazni mešanici in si mažemo na pulzne točke. Še posebej učinkovito deluje v kombinaciji s pačulijem
 • SPROŠČUJOČA KOPEL: nekaj kapljic dodamo sladki smetani, medu ali milu in si vmešamo v primerno toplo kopel. 
 • NEGA KOŽE: kot dodatek naši najljubši kremi, olju ali losijonu za telo neguje kožo. Slednje je že dolga tradicija tudi v ajurvedski medicini. Pomaga pri MASTNI, UTRUJENI, RAZDRAŽENI koži. 
 • AKNE: deluje antiseptično, tako da je odličen dodatek pripravkom za problematično kožo. 
 • MILO: če izdelujete domače milo, se lahko zgledujete po tradicionalni francoski aromaterapiji, ki je vetiver rada pridajala skoraj v vsa mila. 
 • VITILIGO, DEPIGMENTACIJA: lahko ga dodamo pripravkom proti vitiligu, pomaga pri ponovnem vzpostavljanju pigmenta.
 • KRČI: deluje protispazmatsko/proti krčem. redčenega lahko namažemo na prizadeto mesto (trebuh, mišica).
 • OGREVANJE: krasno se prida ogrevalni masažni mešanici v času hladnih dni, saj spodbuja krvni obtok. Za vse ki imamo težave z mrzlimi okončinami. 


INTERNA UPORABA
 • PODPORA IMUNSKEMU SISTEMU: kapljica je lahko odličen dodatek vročim napitkom v času zime, za podporo imunskemu sistemu. 

PRETEKLA UPORABA: izpričana tudi pomoč pri anoreksiji, artritisu, povečanju prsi, ob urezninah, depresiji, žalovanjem za izgubljeno osebo, nespečnosti, ekstremni nervozi, mišičnem revmatizmu, izvinih, tuberkulozi. 

VPLIV NA TELESNE SISTEME: uravnoteži čustva, hormone, živčni sistem, delovanje kože. 

POSEBNOSTI: pazljivo z uporabo v času nosečnosti..


VONJ: spodnja nota (5-20% mešanice), težji, zemeljski, balzamičen, vonj po dimu, spodnja sladka nota. Močna intenziteta. 

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.