MAKEOVER: NAZAJ V FITNES

Poletja je konec in s tem tudi najrazličnejših potovanj, zato se lahko neovirano posvetimo svojemu telesu, predvsem popravimo sledi preveč poležavanja na plaži ali predobrega razvajanja naših brbončic in želodca ;) Mnogi izmed vas si verjetno zastavljate nove cilje in eden izmed teh je lahko tudi, kako ponovno spraviti svoje telo v formo.

Prihaja jesenski čas in s tem premik v notranje prostore fitnes centrov. To ne pomeni popolnoma opustiti zunanjo vadbo (poleti smo sicer bolj aktivni zunaj svojega stanovanja). S tem trendom naj bi nadaljevali še pozno v jesen. Res je, da dnevi niso več tako sončni, ampak kaj potem! Še vedno lahko tečemo, kolesarimo, hribolazimo, plezamo ipd. Nam vsaj ni tako vroče, pa še s sončno kremo se nam ni potrebno mazati:).

Aerobna vadba in vadba z utežmi je zame najboljša kombinacija, ki ustreza mojemu psiho-fizičnemu počutju. Vsaka vrsta vadbe je drugačna in lahko doprinese nove razsežnosti. Jesen pa je vsekakor pravi čas, da lahko začnemo z nečim novim in se tudi kaj novega naučimo.

Eterična olja so povečala moje gibalne atletske sposobnosti v različnih pogledih; od tega, da mi dajejo energijo, pomagajo pri mišičnih obolenjih in vnetjih ter pri hidraciji. Vsa eo in izdelki, ki so namenjeni športu, uporabljam vsakodnevno in jih nosim s seboj tudi v športni torbi.

MOJA ŠPORTNA TORBA1. Torbica z 1ml stekleničkami eo: majhna priročna torbica z obeskom za ključe, v kateri imam najnujnejša čista eo, namenjena telesni aktivnosti. S seboj imam tudi bazno olje (frakcionirano kokosovo olje):

- za večjo motivacijo: pred vadbo direktno inhaliram stekleničko eo ali nanesem eo poprove mete in divje pomaranče med dlani.
- za večjo vzdržljivost: na podplate si namažem eo bazilike, črnega popra, kardamoma ali cimeta.

- za boljši krvni obtok: na noge ali podplate si namažem eo ciprese, evkaliptusa, komarčka, geranije, ingverja, brinovih jagod, limonske trave ali rožmarina. 

- za ogrevanje mišic in sklepov: na roke ali noge si namažem eo rožmarina ali za sproščanje napetih mišic eo sivke. Pozimi tudi mešanico On Guard. 

- za odpiranje dihalnih poti: na prsa ali med lopatici nanesem mešanico Breathe ali eo poprove mete.


- za preutrujenost (glavobol): na zatilje si namažem mešanico Past Tense, saj je učinek takojšen.2. Športno oblačilo in copati: za vonj v čevljih kanem kapljico mešanice Purify na robček in čez noč na balkon. Lahko ga umešamo tudi v sodo bikarbono, zavijemo v gazo, jo zavežemo in kroglico položimo v čevelj. Za dezinfekcijo in osvežitev notranjosti čevlja in športne torbe dodam v razpršilko z vodo eo sivke in čajevca. 3. Sprej za razkuževanje: za telovadne opreme in površine uporabim 125 ml stekleno stekleničko v katero dodam žličko etanola in 2-6 kapljic mešanice On Guard. Premešam, da se eo v alkoholu stopi ter dodam vodo.

4. Bidon: v vodo velikokrat dodam kapljico mešanice Slim&Sassy, včasih tudi eo limone, da me ohrani hidrirano. Uporabim tudi eo limete ali grenivke (pri citrusih se izogibam plastenk).
5. Proteinski napitek in mešanica za pospeševanje metabolizma: po vadbi ponavadi spijem z vodo Slim&Sassy TrimShake ali pa Slim&Sassy control prašek (če imam neprimerne napade po hrani, mi pomaga upočasniti presnovo, da možgani pravočasno dobijo signal o sitosti).
6. Milo za tuširanje: uporabljam milo z eo citrus bliss. Narejeno je po hladnem postopku, s hladno stiskanimi maščobami, brez ojačevalcev vonja ali umetnih barvil.

7. Mazilo za boleče mišice: po intenzivni in težki vadbi si na obolelo mesto namažem Deep Blue rub. Pred spanjem z mešanico Deep Blue in Aromatouch. Po teku z eo limonske trave ali majaronom. Naslednji dan za sproščanje mišic z eo ciprese, majarona ali rožmarina. Za zmanjšanje otekline pa z eo geranije, laškega smilja, brinovih jagod, sivke ali majarona.8. Prehranski dodatki (parametri vsebovanega usklajeni dnevni potrebi od 75-125 mg): Life Long Vitality paket, ki vključuje: ALPHA CRS+ vitalizira celice, xEO MEGA z omega maščobami, MICROPLEKS vMZ s potrebnimi vitamini in minerali,

9. Napitek iz superživil sadja in zelenjave: Moj najljubši!!! Terra Greens, ki ga spijem s kozarcem vode ali pa v smutiju. Vsebuje superživila z dodatkom eo ingverja in limone.

Aromatouch tehnika, ki se je v preventivne namene poslužujem.najmanj 1x mesečno. Masaža je primerna tudi za aktivne športnike ob vsakokratnih poškodbah, tudi starih. Gre za posebno tehniko, ki deluje protibolečinsko in izboljšuje imunski sistem, pomaga pri obvladovanju stresa ter vzdržuje ravnovesje v telesu.
DOTTERIN PREDLOG ZA ŠPORTNO TORBOPreobrazba športne torbe nudi vse, kar potrebujete za vadbo in ohrani vas fit tudi od znotraj navzven.

1. Sprej za razkuževanje: za blazine, ročne uteži in ostalo telovadno opremo. V stekleno sktekleničko dodaš 1/2 vode in 2-6 kapljic mešanice On Guard ter dobro pretreseš.
Kot priporočilo za svež vonj uporabiš eo limone ali mešanico Purify

2. Razstrupljanje telesa (toksini): piti moraš veliko vode. Za aromo dodaš 1-2 kapljici eo limone. 

3. Mešanica Slim&Sassy: podpira zdrav metabolizem in pomaga nadzorovati apetit med obroki.

4. Za boleče mišice in vnetja: na obolelo mesto namažeš mešanico Aromatouch, Deep Blue in Deep Blue rub, eo limonske trave ali majarona. 

5. Za zdrave dihalne poti: mešanico Breathe inhaliraš pred, med ali po vadbi ali namažeš 1-2 kapljici redčeno na prsa.

6. Protiglivična mešanica za noge: v stekleni roll-on združiš 35 kapljic eo čajevca z 8 kapljic sivke. Uporabiš topično na obolelih mestih med prsti in nohti.

7. Za povečano vzdržljivost: za dodatni zagon ob fizični aktivnosti, za poživitev celic in tkiv je odličen dodatek Mito2Max (dnevno), ki je pripravljen iz rastlinskih izvlečkov. Fizično smo bolj vzdržljivi, povečamo dihalne kapacitete, kar je odlična zamenjava za kofeinske napitke ali druge sintetične energijske pripravke.

8. Za zmanjševanje lakote: v svoji športni torbi imaš pripravljen shaker z merico Slim&Sassy TrimShake. Po vadbi dodaš vodo, pretreseš in spiješ.

9. Za povečanje energije: v difuzor dodaš eo poprove mete ali divjo pomarančo (tudi oba). Lahko tudi inhaliraš eo iz dlani.

Pa obilo športnih užitkov!
Vaša Andreja 

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.