Pečeno korenje z eo pomaranče (odlična priloga)

Vsako leto se zgodi, da ena vrsta zelenjave še posebej dobro obrodi. Letos to prav gotovo velja za korenje. Ob velikem pridelku se vedno pojavlja vprašanje: "Kaj pa še lahko naredimo s korenjem?". Odličen je že pečen v pečici z nekaj malega dodatki. Danes sva ga imela kot prilogo k mariniranem mesu damjaka poleg pečenega sladkega krompirja. Pri peki sem tokrat uporabil tudi nekaj kaplijic eo divje pomaranče.


Marinirano meso damjaka v paradižnikovi omaki

Meso narežeš na tanke trakove primerne za grižjaj. Marinada: 2 žlici temne sojine omake, žlica worchesterske omake, pol žličke kumina, žlička ras el hanuta (maroška mešanica začimb) in žlica arašidovega olja. Meso se je mariniralo cca 4 ure. Na žlici olja meso prepražiš cca 5 min nato ga odstraniš iz posode. Dodaš nekaj olja, prepražiš eno sesekljano čebulo in dodaš tri paradižnike narezane na drobne koščke. Lahko dodaš še žlico ali dve odličnega domačega kečapa.V omako dodaš še ščep soli in popra in žličko olivnega olja s kaplico eo divje pomaranče. Ko se omaka zgosti vanjo pretreseš meso skupaj s tekočino in vse skupaj podušiš še slabih 10 min.

Pečen sladki krompir

Sladki krompir še nisem pekel, tako da je bil to krstni poizkus in moram priznati, da je okus odličen, recept pa ne bi mogel biti bolj enostaven.

Sladki krompir narežeš na enakomerne podolgovate kose, ga daš v pekač, preliješ z nekaj olivnega olja, posuješ s sladko papriko, posoliš in pečeš v pečici 1 h na 200 ˚C. Vmes enkrat vse skupaj premešaš.
Ideja za pripravo tega je povzeta z videa s strani Jamie Oliverja.

Pečeno korenje

Korenje prav tako narežeš po dolžini na 4 dele, ga daš v pekač skupaj s stroki česna (pustiš ga kar v ovoju). Dodaš nekaj olivnega olja, stisneš pomarančo in polovico soka preliješ preko korenja, soliš in popraš. Korenje daš v pečico pokriješ s folijo in pečeš 20 min na 200˚C, nato odkriješ posuješ s ščepcem timijana, preliješ z žlico olivnega olja v katerega dodaš 2-3 kapljice eo pomaranče in zapečeš še 10 minut da postane korenje hrustljavo.Okusi so se tokrat združili povsem spontano. Kombinacija pa je potrjeno odlična.

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.