Eterična olja in parfum - MEDITACIJSKA MEŠANICA

Prispevki v blogu so avtorsko delo.
Prosim, da ob deljenju posredujete povezavo do prispevka ali navedete avtorja.

***

Parfum.. nekaj kar me je pri eteričnih oljih najprej zanimalo, njihova parfumska vrednost, še v časih ko za njihovo terapevtsko vrednost sploh še nisem slišala ali temu nisem dajala posebne pozornosti.

Zanimivo je, kako smo si različni v sprejemanju vonjev, kako nekaj nekomu lahko ne le ne diši, temveč zelo smrdi, kako v drugem življenjskem obdobju, stanju (da ne govorim o nosečnosti, ko so naši čuti, predvsem vonj, izostreni na trojno potenco) taisti vonj dobi čisto neko novo sprejemanje pri nas. Tako je bilo npr. z menoj in čajevcem (melaleuco) - ko nam je prvič resnično pomagal v kočljivi situaciji pika ose, se mi je njegov vonj kar naenkrat zdel prečudovit, spoštovanja vreden.

Na svojem webinarju o dišavah sem podala veliko informacij o umetnosti priprave parfuma, o zgornjih, srednjih, spodnjih notah.. katera eo se ujemajo skoraj z vsem, katera so osamljena popolnoma drugačna kot če jih kombiniramo z ostalimi eo, kako je ena sama kapljica ˝preveč ali premalo˝čisto spremenila naravo parfuma. Druga tematika je bila posvečena terapevtskim mešanicam, ki morajo imeti svojega vodilnega personifikatorja, ojačevalca, izenačevalca in modifikatorja, da najbolj optimalno učinkujejo. Za enim in drugim mešanjem pa se skriva veliko krasnih sporočil kemije, prav tiste, ki je večina nas ni kaj dosti rada povonjala v srednješolskih klopeh..

Navsezadnje ravno vonji lahko s prodiranjem skozi naše nosne poti prihajajo do različnih delov v možganih in s tem vplivajo na naše razpoloženje, na spomin (vonj je najmočnejši način priklica določenega spomina, zelo zanimiva ta tematika postane pri raziskovanju demence), na hormone (temu smo lažje odprte predvsem ženske), krvni pritisk, srčni utrip, pozornost, koncentracijo.. lahko rečemo, da je tudi aromatična uporaba eteričnega olja ravno tako interni način uporabe, če ga takole širše razlagamo.

Med vodilnimi avtorji je v razlagi zgodovine ali umetnosti mešanja parfuma trenutno zagotovo najbolj prepoznavna Mandy Aftel. Zelo priporočam v branje njeno Essence & Alchemy, A natural History of Perfume. Lahko jo berete, tako, po koščkih.. tu raziskuje prvotno nrav in temeljno pomembnost arome v vsakdanjem življenju, nas poučuje o naravi našega čuta-vonja. Še eno odlično in nedavno delo avtorice pa je Fragrant: the Secret Life of Scent, kjer se loteva petih najpomembnejših arom skozi zgodovino in po svetu: cimeta, kralja začimbnih poti, domačnosti mete, kadila, ki spremlja celotno zgodovino človeštva, njegova zgodba pa se pričenja v starih civilizacijah in drži tradicijo skozi vso obredje različnih svetovnih ver, ambre in navsezadnje jasmina.

Prav iz njene knjige sem si že dolgo želela pripraviti posebno meditativno mešanico, ki je v receptu spisana v poglavju Aromatics of the Gods. Perfume and the Soul. Ko sem pričela zbirati kvalitetnejša eterična olja, je bilo to v času prve nosečnosti in zaradi njihove terapevtske vrednosti, ki me je kot bodočo mamo po vseh zadovoljnih opisih mamic pritegnila. Pri izdelavi parfuma ali želji le tega, mi je prevelikokrat manjkalo vsaj eno, če ne več eo. Sedaj, ko se jih je že nekaj nabralo, pa se zopet lahko vračam tudi nazaj k svoji prvotni strasti pri eteričnih oljih, parfumski vrednosti in končno sem si uspela nabrati vsa eo spisana v tem receptu (str. 196).

RECEPT ZA MEDITACIJSKO MEŠANICO 
(M. Aftel, Essence&Alchemy, str.196)

15 ml olja jojobe
30 kapljic kadilne bosvelije 
18 kapljic sandalovine (izbrala sem si kar havajsko, ker mi lepše diši)
12 kapljic mire
18 kapljic absoluta vrtnice
18 kapljic muškatne kadulje
18 kapljic virginijske cedre (Juniperus virginiana)
30 kapljic rdeče grenivke
24 kapljic rožnega lesa (hvala Tina T.!) :)
40 kapljic bergamotke 

Ker sem imela le 15ml roll-on, sem si izbrala polovično mero vsega. Ker če preštejemo kapljice eo, se jih nabere čez 200, kar pomeni da je to nekje dobrih dodatnih 10ml. Tako da, če se pripravljate narediti mešanico čisto po receptu, si omislite embalažico ki naj ima vsaj 26-30ml.

V preteklosti so me vedno privlačili močni, mošusni in orientalski vonji, tako sem si tudi še kot študentka na nekaj let mukoma in težko privoščila res izbrane parfume, ki sem jih potem res po kapljicah porabljala: Nature Millennium (Yves Rocher), Le baiser du dragon (Cartier) sta le dva od teh.. nekaj se jih še najde na prodajnih policah, prvi vsekakor že dolgo ne.. na moji koži mi je res ustrezal in to so bili trenutki, ko se se ljudje obračali za menoj na ulici, pa čeprav sem si ga kanila le malo..

Ko sem včeraj pripravila omenjeno mešanico, so se mi iskrile učke še preden sem jo povonjala.. toliko zemeljskih vonjev, smolnato božanskih eo, vrtničnega absoluta in rožnega lesa, meni najljubših citrusov, lesa sandala in cedre, pa še za ženske neverjetne muškatne kadulje.. zmaga je morala biti predvidljiva in seveda je. Na mojem zapestju se je najprej razvil močan vonj, ki mi je priklical vse pretekle najljubše parfume, čez čas pa je ostala ta božanskost, ki sem jo še ponoči ob vsakem prebujanju odvisno ovonjavala. Z eno besedo, presrečna :) Sploh da mi je želeno končno uspelo in da je tako krasnega božjega vonja, ki ga nisem niti pričakovala. In da sem to lahko pripravila sama, neopisljiv ponos veje iz mene :) Hvala Mandy!

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.