KORENČKOVA TORTA S ČOKOLADNIM PRELIVOM Z EO CIMETA

Pred kakim tednom sva na Facebooku opazila video recept za korenčkovo torto s čokoladnim prelivom. Ko je po ponovnem iskanju nikakor nisva več našla, sem poiskala po spominu najbolj podobno različico in naletela na ta video recept brazilske različice. Na srečo je naša nova četrta članica družine zaenkrat pridna speča princeska, tako da sem si lahko ukradla kako urico za pripravo te slastne dobrote!

Vsi, ki imate radi preprostost, hitro pripravo in odličen okus, boste navdušeni. Sama sem recept malo predelala, da je bil bolj po mojem, zdravem okusu, v preliv pa sem dodala eo cimeta, ki je prava pika na I! Čeprav, sladkorja je še vedno v višji kategoriji ;) Mislim da je nadvse okusna in izvirna ideja za kako od prazničnih pogostitev, ki naš čakajo! Zadostuje za 12-16 kar dobro lačnih ust :)


POTREBUJEŠ


 1. okrogel pekač v premeru 26 cmMOKRE SESTAVINE (vse razen beljakov zložiš v zmogljiv blender)

 1. 250 g surovega masla (ni ga čez Kmetijo Škrjanec)
 2. 300 g muscovado dark sladkorja (za manj sladek in karamelni okus; če delate iz belega sladkorja, predlagam da zmanjšajte količino na 200 g)
 3. 4 jajčni rumenjaki (beljake shrani posebej v večjo posodo za mešanje v sneg)
 4. semen vanilje (suha različica iz Sonnentor)
 5. 4-5 večjih olupljenih in na kolobarje narezanih korenčkov (sem povečala količino, ker pride torta bolj sočna)
 6. 4 jajčni beljaki (tik red umešanjem jih stepeš v sneg)

SUHE SESTAVINE (skupaj ju preseješ v večjo skodelo)

 1. 250 g polnozrnate pšenične moke (zopet moja naj iz Kmetije Klemen na Muljavi)
 2. pecilni prašek (lahko tudi iz vinskega kamna)
PRELIV
 1. 100 g 75 ali 85% temne čokolade (razlomiš na koščke)
 2. jedilna žlica masla
 3. jedilna žlica medu (naš domač kostanjev je njami)
 4. 100 ml sladke smetane
 5. 2-3 kapljice eo skorje cimeta
PRIPRAVA

Ko imaš vse sestavine pripravljene kot zabeleženo zgoraj, prižgeš pečico na 180 stopinj Celzija. Pekač premažeš s koščkom masla in posuješ z moko. Mokre sestavine v podanem zaporedju naložiš v blender in zmelješ v gladko maso. Maso preliješ v večjo posodo. Počasi dodajaš presejane suhe sestavine in umešaš v gladko maso. Iz beljakov pripraviš sneg in ga s spatulo počasi dodaš masi. maso preliješ v pekač, enakomerno porazporediš in daš v že dovolj ogreto pečico. Pečeš 40 minut. Torto ohladiš v pekaču in šele hladno previdno preložiš na servirni krožnik.

Lotiš se priprave preliva. Na najmanjšem ognju ali vodni kopeli raztopiš čokolado, dodaš maslo, med in sladko smetano. Ko nastane gladka masa, odstaviš, dodaš poljubno število kapljic eo cimeta (dodaj eno in preizkusi če je že po tvojem okusu). Sama sem dodala 3 kapljice, tudi če je delovalo močno, se v prelivu na tako veliki torti okus porazgubilo in delovalo ravno pravšnje. še v hladilnik za kako uro (mi nismo zdržali!), pa je pripravljena za serviranje.

Poleg se prileže kaka špric sladke stepene smetane. 

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.