AH, TA DIHALNA OBOLENJA..

Vreme nori in neverjetno je, koliko dihalnih obolenj je okoli nas! Tudi pri nas doma smo se prvič srečali z bronhiolitisom. zato tokrat pišem kako smo se tega lotili mi. Res pa je, da je vsak od nas zgodba zase, nekateremu pomaga nekaj, drugemu drugo. Pozorni smo tudi, da ob uporabi olj v difuzorju uporabimo primerna eo za otroka, odraslo osebo in jih tudi primerno doziramo oz. ob uporabi na koži pa primerno redčimo.

VIRI IN LITERATURA

Največkrat se poslužimo že preizkušenega s strani naših staršev, znancev, prijateljev. Za domače pripravke pokukamo tudi v: Domača lekarna patra Simona Ašiča: recepti (za nabiranje je odličen tudi Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč), tudi tuji knjigi Celostno zdravljenje: Zelišča (avtor David Hoffmann, Mladinska knjiga), Naravna lekarna (Miriam Polunin, Christopher Robins, Založba Domus).

Glede eo se tudi ravnamo po preteklih izkušnjah, kar je na novo, pa po izkušnjah bližnjih in prijateljev, velikokrat pokukam tudi pod lupo v FB skupino Eterična olja. Mnenja in izkušnje so različna, tako da vedno ravnam po zdravi pameti in občutku. Od literature na to temo se največkrat poslužim Modern Essentials (Aroma Tools), The complete book of essential oils &aromatherapy ter Aromatherapy for the healthy child (Valerie Ann Worwood) in The complet guide to aromatherapy (Salvatore Battaglia). Najnovejša meni ljuba je The Essential Life (TotalWellness).

Fino je opazovat in si zaupat, da vemo če nam pri prvem ali drugem kaj ne paše, da s tem prenehamo oz. pripravimo kaj novega. Tudi en in isti čaj ne pomaga (ustreza) vsem, ravno tako bazno olje ali celo eterično olje. Saj vemo, mame za svoje otroke vemo najbolje. Pa naj gre za zdravilo ali naravno alternativo. Dobiti tudi pravo diagnozo s strani strokovnjaka. Tudi presoditi kdaj je zdravilo kljub naravni pomoči vseeno potrebno in če se lotimo pomoči z naravno alternativo, se o tem dovolj informirati.

PRVA POMOČ OB OBOLENJIH DIHAL

Ob pričetku obolenj pri nas doma prostore izmenično večkrat zračimo. Še bolj se potrudim, da je na meniju vse sveže pripravljeno in vitaminov polno.

Večkrat čez dan vklapljamo difuzor, izmenično uporabljamo On Guard (razkužuje zrak) in Breathe (odpira dihalne poti). Poslužimo se tudi starih domačih pripravkov in zvarkov, na našo srečo imamo blizu tudi samostansko zeliščno lekarno Sitik. Potem pomoč z eo prilagodimo obolelemu, vedno pa je v prvi vrsti uporaba v prostoru in nato po potrebi uporaba na koži. Največkrat nam prav pridejo prav olja iz Family Physician Kit paketa, ki je res premišljeno sestavljen.

Midva se poslužujeva tudi predpripravljenim izdelkom za podporo imunskemu sistemu. Naša malčica dobiva predvsem v času obolenj tudi naravne vitamine in minerale A2Z in kvalitetne omega maščobne kisline IQ mega. Ko pa sem sama izčrpana ob napornih dnevih in nočeh, ko pomagaš otroku, mi kljub vsemu omenjenemu seveda primanjkuje moči. Pri tem mi takrat res pomaga napitek super živili Terragreens. Ob limonadah vnos C vitamina povečamo tudi s Camu Camu.


DOMAČI PRIPRAVKI

Od doma pripravljenih reči imava ob slabem počutju ali obolelem grlu, tudi tistem pričetnem dražečem kašlju, zelo dobre izkušnje s toplo limonado s kisom. V 3dcl vode stočiva sok ene limone in dodava čajno žličko medu ter jedilno žlico domačega jabolčnega kisa. To pijeva večkrat čez dan.
Delala sva si tudi mešanico začimb z medom. V Pol 50ml kozarček streseš sveže mleti črni poper, kurumo, mleti ingver in mleti cimet, vsakega po pol žličke. Preliješ z medom do vrha kozarčka in pustiš vsaj kak dan. Poješ pol žličke večkrat čez dan, ko se te loteva. Z dnevi postaja okus močnejši.
Zelo pohvaljena je tudi sesekljana čebula, ki jo streseš v manjši kozarčke in preliješ z medom. Pustiš čez noč v hladilniku in prav tako ješ po čajno žličko večkrat čez dan. Znanko Natalijo je močno obolelega grla rešil tudi obkladek iz narezane čebule. Visoko temperaturo, ki jo slabo prenašamo lahko počasi zbijamo s kisovimi obkladki (voda in kis) na stopala.

Naša princesa maxi takšne limonade ne mara, zato sem ji pripravljala toplo vodo z medom in pljučni čaj iz samostana, ki vsebuje liste trpotca, korenino trobentice, cvet lučnika, cvet bezga, islandski lišaj in materino dušico. Prav tako je dvakrat dnevno popila lučnikov sirup, ki je pripravljen iz cvetov lučnika in korenin jegliča. Oboje sem uporabljala do popoldan, ker pomagat pri izločanju sluzi, da je potem zvečer in ponoči kašelj pojenjal, da je lahko spala. Tašča mi je priporočila tudi topel obkladek/povštrček iz poprej popraženih kamilic na maščobi. nasploh so zelo dobrodošli topo obkladki, termofor.

ETERIČNA OLJA

Kar sem se pri uporabi eteričnih olj in domačih pripravkov naučila je, da ob pričetku težav vse uporabljamo primerno redčeno in pogosto. En močan nanos ni primeren in tudi zagotovo ne pomaga. Magari prvih štirikrat na 30min, potem na 1-2h. Drugi dan oz. ko smo bolje, pa po potrebi, 2-3 krat dnevno in tudi ko smo že dobro, vsaj še en dan 1-2 krat. Da telesu pomagamo da se prične borit in okreva samo.

Težave so se pri malčici pričele v petek popoldan z dražečim kašljem med popoldanskim počitkom. Sledili so 3 noči in 3 dnevi vročine in pri pediatru je bil diagnosticiran bronhiolitis. V večini ob oteženem dihanju za odpiranje dihalnih poti v tem primeru priporočajo ventolin.

Visoke vročine sama ne poskušam zbiti, če je otrok ok, se lepo odziva in vročino dobro prenaša. veliko se cartamo, ujčkamo. Če temperaturo slabše prenaša, jo hladim s svojim telesom, toplimi obkladki, če mi dovoli ali na podplate, zatilje in vrhnji del uhlja pa ji namažem redčeno sivko ali rimsko kamilico. Več o koristi vročine in ostale akupunkturne točke za blaženje imate navedene na strani Naravna imunost. za počasno zbijanje se nam je obnesla tudi kombinacija redčene sivke in evkalipta, tudi manjšo količino poprove mete,

Ves čas seveda skrbim da čim več pije! Kot pravijo znanci, je najhuje res takrat, ko je otrok zaradi nespečnosti, neješčosti poleg vsega še dehidriran. Tako peša ter sluz se težje izloča. Koristne nasvete za rehidriranost najdete tukaj, v te namene je doma priročno imeti tudi kokosovo vodo. V času dihalnih obolenj je primerno izločiti kravje mleko, predvsem ker nevtralizira vse, kar odpira dihalne poti.

Pomagale so nam tudi inhalacije v zaparjeni kopalnici. Znanka je odlično pomagala sinu pri neustavljivem kašlju s prepraženimi sivkinimi svetovi v vroči vodi, kamor je kanila še eo sivke in se sinom inhalirala pod deko. Ob ponavljajočih bronhiolitisih mi znanke priporočajo obiske solne sobe.


Prve dni in v času spanca je bil prisoten predvsem dražeč kašelj, zato sem kot dodatno pomoč z eo v difuzorju poganjala in ji na prsi mazala redčeno sivko, da ga pomiri, na podplate pa predvsem redčen On Guard za podporo imunskega sistema. Dneve kasneje, ko je bil kašelj zmernejši, pa na prsi, zatilje in med lopatici Breathe s kadilno bosvelijo, da se je v časi budnosti sluz čez bolj odprte dihalne poti lažje izločala. Izmenično pa tudi čajevec s kadilno bosvelijo, kar ji kaže zelo ustreza. Zelo smo zadovoljni tudi z Breathe vapor stickom, novim izdelkom, s katerim sem jo tudi mazala na nekaj ur. Nekajkrat čez dan sem vklopila difuzor z Breathe in kadilno bosvelijo ali kardamom. Za odrasle je za izločanje sluzi odlična pomoč s timijanom. Zvečer in ponoči pa smo uporabljali sivko, tako na koži, kot v difuzorju. V primeru ko imamo samo zamašen nosek, pa se nam ponoči super obnese evkalipt na robček, ki ga obesim v odmaknjen del sobe.

Že v petek  mi je večkrat rekla, da jo boli trebušček, vendar driske ali bruhanja na srečo ni bilo. Pri tem sem jo namazal ze Digest Zen mešanico. Znanka mi je omenila, da je njen sin preboleval menda po diagnozi zdravnika kar dve virozi, trebušno in blažjo obliko bronhiolitisa.

Zaradi nespečnosti je bila popoldan in zvečer že kljub večim neuspelim poskusom počitka in spanja že precej razdražena, takrat sem v difuzor dala Serenity. Po podplatkih pa namazala s sivko Touch, že predprippravljeno redčeno sivko v priročnem roll-on, ki je sedaj od januarja že dosegljiva z ostalimi osmimi olji tudi posamično. Za vse tiste, ki imate radi že pripravljen izdelek.Skratka, bistveno je, da vemo kdaj pospeševati odpiranje dihalnih poti in izločanje sluzi in kdaj situacijo umirjati, da otrok ne pade v izčrpujoč kašelj, ki lahko vodi v dihalno stisko. Predvsem pa presoditi ali sami lahko dovolj pomagamo ali je potreben obisk pristojnih.

Tudi naju se je lotevalo, mene je rešil On Guard na vrat in podplate, napitek Terragreens, dragega pa poleg vsega omenjenega naravnega še kapsule in granule On Guard. Breathe vapor stick pa celo pod nos in na prsi, med lopatici zatilje.

Pester teden je za nami, ampak smo se nekako upam da uspešno prebili, sedaj moramo le še dovolj okrevati pred povratkom v vrtec. Upam, da posredovano koristi še komu od vas, ki se s tem prvič srečujete. 

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.