ZIMSKA KREMA za ROKE in STICK za LIČKA

Posredujem recept, ki sem ga preizkusila že več kot leto nazaj in je res odličen! :) Ker se uporablja le maščobo, vosek in eo, je rok trajanja kolikor je rok trajanja baznega olja. Sama sem uporabila macerat iz kamiličnih cvetov (recept TUKAJ). Večino kremic je romalo za darilca, uporabniki so bili presenečeni in več kot zadovoljni nad učinki, domača krema pa je še kako hitro pošla. Stick za ličke je tudi lepo darilo za mamice z dojenčki in malčki, na srečo imam za domačo rabo še dva, ki tudi počasi pohajata. 

Predvsem v času zime, se mi z veliko dela v vodi (pralne plenice pred pranjem preperem, konstantno umivanje pred/po previjanju, čiščenje, kuhanje, včasih pozabim dovolj piti) koža na blazinicah prstov res spremeni v prgišče praskic, razpok, vse skupaj včasih celo zakrvavi. In ta krema me je ob takih trenutkih z večkratnim mazanjem spravila v normalo v dnevu, najkasneje dveh. 


POTREBUJEŠ (za 4 lončke po 40ml)
  • 100 ml macerata cvetov kamilice
  • 50 ml olja mareličnih jedrc
  • 10 ml olja pšeničnih kalčkov (vit. E)
  • 10 -15 g čebeljega voska
  • 10 kapljic eo sivke in 5 kapljic rimske kamilice
  • 4 lončke po 40ml (ti na sličici so iz Tovarne Organike, veliko več jih najdete na Aroma Zone -FR)

PRIPRAVA

V vročo vodno kopel postavimo manjšo stekleno skodelico in vanjo dodamo čebelji vosek. Če se nam ne stopi, ga stopimo v kozici na manjšem ognju. Stekleno posodico odstavimo z vodne kopeli ko je stopljeno (oz. kozico z ognja) in dodamo vsa rastlinska olja. Med tem neprestano mešamo z metlico za stepanje, masa se bo pričela počasi gostiti. Dodamo eterični olji, prelijemo v posodice in vse skupaj postavimo v hladilnik.

Vsakih nekaj minut zmes previdno premešamo z manjšo žličko in v hladilniku zadržimo toliko minut, da zmes postane gostejša. S tem nam morda uspe, da se zaradi voska in hitrega ohlajanja ne vdre vrhnji del kreme. Vroča zmes ima namreč večjo prostornino kot ohlajena, zunanji del kreme pa se bo ohladil hitreje. Nastane kot neka skorjica in ko se bo notranji del ohladil in volumen zmanjšal, se mazilo zgoraj vdre. Če vas to sicer ne moti, pustite da se krema le ohladi in je nič ne mešate. 

Krema diši božansko!

Meni ni premastna, je pa res, da sem si jo vedno dodajala po umivanju rok. Tako kot naj se kreme le na maščobni bazi vedno uporablja, torej na vlažno in umito kožo. Vpijanje se sicer pri takšnih kremah ali bodybutter-jih rešujemo z dodajanjem škroba (krompirjev, koruzni, tapiokin, rižev).

Vosek je navihan, :) Včasih mi uspe z 10g, drugič moram dodajat, nisem pa še ugotovila katera rastlinska olja in kateri vosek se v kombinaciji bolj gostijo in kateri manj :) Načeloma velja pravilo za mazljivo kremo pri tekočih rastlinskih oljih dodajanje od 5-10 % voska. Če delamo s kokosovim oljem (pri teperaturi do 24 Stopinj Celzija je v trdnem stanju), se ta procent zmanjša, če pa z rastlinskimi masli, ki so še gostejša, pa še bolj.


Za stick sem od rastlinskih olj uporabila le macerat cvetov rimske kamilice in  dodala nekaj več voska, da se masa ni ulila čez modelček. Ohladila pa sem ga zaradi istega problema v zamrzovalniku. Uporabljam ga predvsem v zimskem času za lička in obrazek, pa tudi ob težavah na koži.

Sicer pa je uspela celotna zimska kolekcija, tudi balzam za ustnice (recept TUKAJ)! :)

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.