BOROVNIČEVA PRESNA TORTA Z eo KARDAMOMA

Presne torte! Ob zmogljivem ˝food processor-ju˝ so hitre in enostavne za izdelavo, predvsem pa polnohranljive, saj se ponavadi pridobivajo iz hladno stiskanih maščob, oreščkov, suhega ter svežega sadja, sladijo pa z naravnimi sladili. Resda pa dragocene sestavine naredijo torto dražjo.

* Kot maščobo se zaradi prijetnega okusa in trdnejše strukture največkrat uporablja kokosovo olje. Seveda hladno stiskano, nerafinirano, ki ima do 24 stopinj Celzija trdnejšo strukturo, nad tem pa se utekočini. Tablice t.i. kokosove maščobe, ki se jih dobi v večini delikates, so pridobljene iz kokosove moke in jih pri tem ne uporabljamo. Ob čokoladnih različicah se dodaja seveda kakavovo maslo. Slasten vir maščobe v zgornji plasti je tudi avokado, nadvse se ujame z grenkim kakavom v prahu. 
* Iz oreščkov naše telo dobi največ, če jih predhodno namakamo vsaj 12, če ne 24h. Zaradi mehkejše strukture in prijetnega okusa se za vrhnji del presnih tort največkrat uporablja indijske oreščke. Za podlago tudi po okusu blažji mandelj, lahko tudi lešnike ali orehe. 
* Med suhim sadjem se zaradi polnovrednosti in vezivne strukture največkrat uporablja dateljne. Lahko uporabite tudi rozine. Za sladko vezivo vsekakor tudi banane, le takšno je treba čim prej pojesti :)
* Med svežim sadjem velikokrat jagodičevje ali gozdne sadeže, saj prav tako ponujajo veliko vitaminov in ostalih koristnih učinkovin. 
* Med sladili gre največkrat zaslediti agavin sirup, ki je nadvse prijetnega okusa in vonja. Seveda lahko uporabite tudi med. 
* Z eteričnimi olji se seveda lahko igramo. V vrhnjo plast se ob jadogičevju prileže kak citrus, kot sta limona, limeta, grenivka. V spodnji oreščkasti plasti pa ne morete zgrešiti z eo cimeta, kardamoma, sivko,..


Za tokratno presno torto z borovnicami sem si za osnovo izbrala recept iz Raw Food Recipes. Ker so sestavine v merilnem sistemu skodelic, tukaj prilagam svojo gramsko shemo.

SESTAVINE SPODNJE PLASTI
420 g mandljev
150 g datljev
ščep soli

SESTAVINE ZGORNJE PLASTI
300 g indijskih oreškov (predhodno namočeni)
100 g svežih borovnic
2 dcl vode
40 g datljev
2 jž agavinega sirupa ali medu
45-60 g kokosovega olja (stopljenega)


Sama sem se odločila narediti zimsko različico iz domačih lešnikov, rozin, suhih borovnic. Izraz presno pa pregrešila z dodajanjem riževega mleka, bananinega čipsa  in eo kardamoma. :) Moj recept je torej vseboval:
SESTAVINE SPODNJE PLASTI
400 g mletih domačih lešnikov (hvala mami!)
150 g namočenih zlatih rozin
5 kapljic eo kardamoma (za lasten okus dodajajte od 1 kapljice naprej in poizkušajte, dokler ne dobite želene arome)
ščep soli

Vse sestavine zmeljemo/sesekljamo v lepljivo zmes. Servirni krožnik premažemo z nekaj kokosovega olja in nanj položimo obroč za torto premera 26 cm. Zmes stresemo v notranjost obroča in z živilsko folijo maso enakomerno razporedimo in potlačimo, da dobimo povsod enako visoko spodnjo plast torte.

SESTAVINE ZGORNJE PLASTI
300 g indijskih oreščkov (predhodno namočeni)
50 g suhih borovnic (sem jih predhodno namočila v riževo mleko)
1,5 dcl riževega mleka
40 g bananinega čipsa
2 jž agavinega sirupa
60 g kokosovega olja (stopljenega)


Vse sestavine zmeljemo/sesekljamo v gosto zmes. Zmes po originalnem receptu je veliko bolj tekoča, zato jo avtor tudi da v zamrzovalnik za vsaj 5h in vzame pred serviranjem iz zamrzovalnika vsaj nekaj ur prej. Moja zgornja plast je zelo gosta in obstojna, tudi bolj nasitna. Stresemo jo na spodnjo plast torte in z žlico ali spatulo enakomerno porazporedimo. Če ne drugače, si za izavnavo zopet pomagamo z živilsko folijo. Postavila sem jo v hladilnik dan pred serviranjem.


Moja različica je vsekakor zelo nasitna, tako da lahko režemo res majhne koščke. Poleg se je zelo prilegla kavica z eo kardamoma, pa tudi zeleni čaj z eo poprove mete kot tudi črni čaj z eo bergamotke. Torto sem naredila za praznovanje rojstnega dne moje sestre in hkrati pogostitev na predstavitvi v Vodicah. nadvse smo uživale! :) Priporočam!!!
Lotila se bom še izdelave po izvirnem receptu, le da bom borovnice zamenjala z malinami. Fotografijo objavim naknadno! ;)

***

Včeraj sem naredila še recept bližje originalu, le da sem v spodnjo plast zaradi suhosti dodala dobro jedilno žlico pistacijevega olja, v zgornjo plast pa le 1 dcl vode in borovnice zamenjala z malinami. Če želite rahlejšo strukturo, je tudi originalno navodilo 2dcl v zgornji plasti čisto v redu. Še boljše je zagotovo, če namesto te vode po mojem uporabite raje 100 g sadežev (malin ali borovnic) in vodo čisto izpustite. Torta z okusom maline namreč ni tako močna. Priporočam tudi, da glede na kar visoko tortico sestavine zmanjšate nasploh na polovico, saj tale tortica s premerom 26 cm pride visoka malo nad 3cm, torej dober centimeter in pol v vsaki plasti. Pa dober tek!


Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.