HUMUS z eo limone, kumina in črnega popra

Humus je starodavna jed, ki se jo prvič beleži v egipčanskem Kairu. V osnovi gre za pire iz kuhane čičerike, z dodatkom kisa, vložene limone in zelišč. Jed danes dopolnjujejo še sezamov ali tahini namaz, česen in sol, ponekod pa vanjo radi dodajajo tudi začimbo kumin. Čičerika je nasploh krasno živilo, namaz pa tako nudi bogate vrednosti beljakovin, vitaminov in mineralov. Tu je moja najljubša različica z dodatkom eteričnih olj. Orientalskih začimb imamo v kuhinji polno in jih obožujemo, pa vendar eterična olja jedem vedno ponudijo čisto novo dimenzijo. Preizkusite, brbončice vam bodo hvaležne!


SESTAVINE (za 4-6 oseb)
100 g suhe čičerike: namočimo jo za 12-24h in kuhamo 25-30 min. Odcejeno vodo prihranimo.
2 jž tahini (sezamove) paste, recept TUKAJ
3 jž oljčnega olja
1 dcl vode (lahko kar tista, v kateri se je kuhala čičerika)
2 stroka česna
sol
4 kapljice eo limone
1 kapljica eo kumina
1 kapljica črnega popra


PRIPRAVA
Še toplo čičeriko in vse ostale sestavine s paličnim mešalnikom ali blenderjem umešamo v gladek namaz.

Postrežemo s kruhki, kot prilogo levantinskim meze prigrizkom ali jedem iz žara.
Slasten dober tek!

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.