KREMA ZA PETE

Hmmm..poletje je vsaj kar se tiče dogovorjenih dopustov pred vrati. pa ste si že urejali svoje pete? :) Jaz sem kar veliko comprala in našla svojo najboljšo recepturo, ki po tednu dni uporabe naredi moje pete mehke, lepe in negovane in to brez mehanskega poseganja. Kremo sem si vtirala v pete zvečer po tuširanju, če mi je čas dopuščal tudi zjutraj. Testno sem jo podarila tudi svojim prijateljicam in so vse zelo zadovoljne. Jaz pa vesela da sem jim podarila nekaj naravnega, dišečega in učinkovitega. Predvsem pa čisto mojega! :) Za začetek nekaj informacij v Uvodu v mazila in kreme, kjer je spisano veliko več o postopku vodne pare, uporabnih pripomočkih (tehtnica, termometer), embalaži, dobrih sestavinah..


SESTAVINE (za cca 70 g kreme)

15g olja konoplje
8g kokosovega olja
9g karite masla
3g čebeljega voska
3g cetilnega alkohola (naravni koemulgator)*
30ml hidrolata vrtnice
15-20 kapljic eo limone (zelo lepo zmehča trdo kožo, jo razkuži in neguje)
*kremo lepo zgosti, naredi puhasto, deluje vlažilno, pridobi se iz kokosovega olja, če uporabljen sam, ga dodamo 3%, drugače v kombinaciji z emulgatorjem nad 1,5%

POSTOPEK

Rabite dve višji posodici, najbolje stekleni. V eno odmerite hidrolat, v drugo vse ostale sestavine, razen eteričnega olja. Vsako posodico postavite nad vodno paro. Torej skodelico v drugo skodelico z vročo vodo, odstavljeno, ne na ognju. Če se cetilni alkohol, karite maslo ali vosek nočeta hitro stopiti, postavite vodno kopel na najmanjši možni ogenj. V tem primeru mora biti seveda spodnja posoda kovinska in ognjevarna. Ko se vse skupaj stopi (to se zgodi hitro, pri 40 Stopinjah Celzija), odstavite. Hidrolat se mora segreti na približno enako temperaturo (vse skupaj lahko preverjate tudi s termometrom), potem hidrolat pričnite počasi dolivati zmesi z olji in mešati bodisi z metlico ali električnim mini mešalnikom (tisti za delanje kapučino pene je odličen, uporabljajte ga samo za kozmetiko). Zmes hitro postane homogena, mazljiva in dejansko podobna kremi. Dodajte še eterično olje, mešajte kako minuto in s spatulo prestavite v sterilno stekleno posodico z navojem. Sedaj boste zavonjali to svežino, kot bi nastrgal lupinico tisočih limon! :)

Uporabite po tuširanju, enkrat do dvakrat dnevno. Hranite na temnejšem in hladnejšem kraju, saj je krema naravna in ne vsebuje konzervansa. Najdlje zdrži, če jo vsakokrat zajemate s spatulo. Ker vsebuje velik oljni delež in je hidrolat v manjšini, meni zdrži več kot mesec dni oz jo prej porabim :)


Res je poceni, učinkovito in krasno darilo za prijateljice, mame in sestre. Pa tudi kakega pobeka :)

Pa lep in udoben korak želim! :)

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.