Melisa - Melissa officinalis (Melissa)

Ime za meliso izvira iz Grčije. Še zdaj se spomnim svojih prijetnih delovnih mesecev v Grčiji, ko so me domačini radi poklicali kar Maja i melisa, Čebelica Maja. :) Res pripravno ime, čebela, saj rastlina res oddaja sladek, svež in citronski vonj geraniala. Čeprav se tako rada razbohoti v naših vrtovih in je ravno v poletnem času lahko prijetna alternativa za sirup namesto bezga, boste hitro opazili nekaj. Tudi, če jo boste količinsko dodali ne vem koliko, vonj in aroma, okus ne bodo intenzivni. Melisa namreč v sebi skriva zelo malo količino esence, bodočega eteričnega olja. Po vseh podatkih le desetino tistega, kar se ponavadi v drugih rastlinah skriva, torej nekje 0,1%. Za eterično olje potrebujemo res enormne količine listov in vršičkov. Ravno zatoto je to eterično olje tako drago in zaradi mnogoterih učinkovanj zelo dragoceno in dobrodošlo.

V preteklosti so meliso uporabljali ob težavah z živci, za povečevanje plodnosti, karmeličanke so jo v 17.stoletju pričele destilirati kot znamenito karmeličansko vodo. Nudi trdno podporo imunskemu sistemu, pomirja napetost in ugodno vpliva na živčni sistem, sprošča. V kulinariki se odlično obnese kot dodatek čajem, ribjim jedem in sladoledu.

Deluje protivirusno, proti bakterijsko, proti krčem, antidepresivno, sproščujoče, uspavalno, protivnetno, je blagodejen tonik za telo in vse njegove sisteme ter predvsem rodila.  Izkazano je eterično olje pomagalo ob alergijskih vnetjih, astmi, kroničnem kašlju, bronhitisu, prehladih, kolikah, depresiji, ekcemu, visoki telesni temperaturi, pri prekomerni stimulaciji ali pregrevanju srca, hipertenziji, zaprtosti, pikih insektov, nespečnosti, menstrualnih težavah, migreni, slabosti, živčni napetosti, vnetjih grla, vertigu (pomanjkanju pigmenta), bruhanju. Robert Tisserand jo je označil kot pomlajevalo duha in razuma.


Lanska sezona je ponagajala z vremenom in letina žal ni uspela. Ravno ta čas (junija 2016) pa je dokler zaloge ne poidejo zopet na voljo, vremenski bogovi so to leto nas uslišali. Tu moram res pohvaliti podjetje, da kljub lanskem manku ni posegal po manj kvalitetnih alternativah, saj ne bi mogli zadovoljiti vsem potrebam vzgoje rastline  in nadaljnjega procesa, kar bi zagotovo kot primanjkljaj pokazala vsa tri testiranja po pridelavi, po prevozu in po ustekleničenju. Ohranili so le tolikšno količino stare sezone, da so jo lahko brez težav dodajali v namenske mešanice, Blends.


V PROSTORU - AROMATIČNO
  • SPROŠČANJE, POMIRJENO SPANJE: V difuzorju preko dneva ali noči sprošča.

NA KOŽI - TOPIČNO
  • SPROSTITEV, PROTI STRESU: redčeno na čelo, ramena, prsi. 
  • POMLAJEVANJE KOŽE: v razpršilki z vodo, pretresemo pred pršenjem. 
  • ZA BISTRE MISLI: v razpršilki z vodo, pretresemo pred pršenjem. 
  • POROD: sprošča v razpršilki ali redčena na podplate, v žepnem inhalatorju. 
  • PODPORA IMUNSKEMU SISTEMU: redčena na podplate, lahko tudi dodatek k On Guardu, da poveča njegovo delovanje. 
  • HERPES: direktno na herpes, takoj ko prične pikati. Deluje namreč protivirusno. Dovolj je že en sam nanos. (vir: dr. Dietrich Wabner, profesor na tehnični univerzi v Münchnu)

INTERNO
  • PODPORA IMUNSKEMU SISTEMU, BISTRE MISLI, SPROSTITEV: kapljica pod jezik ali na nebo. Lahko jo razredčite v riževem/sojinem mleku, jedilni žlici medu)
  • KULINARIKA: krasen dodatek ribjim jedem, osvežujočemu napitku, smutiju, čaju, sladoledu ali drugim prelivom
  • AFTE: v razpršilu s fiziološko raztopino

UJEMA SE Z:
Pelargonijo (Geranium), sivko in ostalimi cvetnimi ali eteričnimi olji citrusov. V parfumskih mešanicah je odlična za srednjo noto (v razmerju 50-80%).


RECEPT - RIBEZOVA MARMELADA Z EO MELISE


Včeraj smo nabirali rdeči ribez, nekaj smo ga pojedli svežega, nekaj pa ga je romalo v enostavno marmelado. Jagode ribeza sem na malem ognju kuhala kar 25 minut, da se je vsaj malo zgostila, ker sem na količino ribeza dodala le petino rjavega sladkorja. Ponavadi za pravo gostoto priredijo razmerje na 1:1. Na koncu sem marmelado odstavila in v sterilen kozarec na dno nakapala eterično olje melise (poizkusite 1 kapljico eo na 200g marmelade, jaz sem za bolj izrazit okus dodala 1 kapljico eo na 100g marmelade), čez pa dolila marmelado. Ko je bil kozarec napolnjen, sem vse skupaj premešala s sterilno kuhalnico, zaprla pokov in prekrila s kuhinjsko krpo. Danes smo jo preizkusili na vanilijevem sladoledu z borovnicami in svežim ribezom. Prestižen okus, ni kaj :)RAZISKAVE

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.