MUFFINI z GOZDNIMI SADEŽI in BELO ČOKOLADO

MUFFINI z GOZDNIMI SADEŽI

Muffini, ki so navdih Rudolph Van Veen različice Cupcake z mangotom in čokoladnim čipsom, so pri nas na sporedu zelo pogosto. Sadje menjamo sezonsko ali po navdihu, sladkor zmanjšamo in pogosto zamenjamo z muscovadom ali kokosovim, včasih celo z medom, namesto sončničnega olja dodamo pogosto surovo maslo ali kokosovo olje, ob eo limona in največkrat malinah pa se nam zelo poda prav bela, ne prvotno črna, čokolada. Tokrat smo del moke zamenjali z mletimi domačimi lešniki in se pregrešili z belim sladkorjem. Preliv smo do sedaj vedno izpustili :)


POTREBUJEŠ (za 12 muffinov)
SUHE SESTAVINE (umešamo posebej)
- 250 g moke (polnozrnata pirina ali pšenična)
- pol pecilnega praška
- žlička sode bikarbone
MOKRE SESTAVINE (umešamo posebej)
- 2 jajca: ločimo rumenjak od beljakov in iz beljakov posebej umešamo sneg
- 120 g muscovado dark trsnega sladkorja (da prijeten karamelni okus)
- 180 ml kokosovega olja (za manj priokusa lahko sončnično olje): ga predhodno stopimo na malem ognju
- 1 dcl vode
- ščep vaniljinih semen (ali vanilin sladkor)
- 5 kapljic eo limone (če boste namesto gozdnih sadežev uporabili mango, dodajte eo cimeta in namesto bele črno čokolado)
- 100 g bele čokolade: z ostrim nožem previdno narežemo na koščke (to naredi pravi okusen trik muffinov)
- 1,5 skodelice zmrznjenih gozdnih sadežev (lahko tudi drugega sada, odlično tudi s korenjem)

PRIPRAVA:
Pečico segrejemo na 200 St. Celzija. Suhe sestavine presejemo v eno posodo. V drugi visoki posodi z električnim mešalnikom gladko umešamo rumenjaka in sladkor, med mešanjem dodajamo stopljeno kokosovo maščobo in vodo, na koncu dodamo vanilina semena. Tekočo maso prelijemo v veliko posodo in z električnim mešalnikom počasi domešamo suhe sestavine. Ko je masa gladka domešamo še eterično olje. Z jedilno žlico počasi umešamo sneg iz beljakov, umešamo še čokolado in gozdne sadeže. Z jedilno žlico maso enakomerno porazporedimo  v 12 modelčkov za muffine (po želji jih predhodno obložimo s papirnatimi modelčki). Takoj ko je pečica segreta, jih pri 200 St. Celzija pečemo 10 min, nato temperaturo zmanjšamo na 180 St. Celzija in pečemo še 15 min. Pladenj vzamemo iz pečice, prekrijemo s suho krpo in preden muffine jemljemo iz modela počakamo da se ohladijo.

Dober tek, pri nas gredo v minutah :)

Vaša Maja
041.902.923
mcebasek@gmail.com
www.zavsakdom.si

Komentarji

OPOZORILO

Kakovostna, čista eterična olja terapevtske kvalitete so za uporabo enostavna in varna, vendar jih moramo uporabljati po navodilih podjetja in razumno. Blog je kompendij naših izkušenj, uradnih napotkov podjetja doTerra in priporočil strokovne literature Modern Essentials in Emotions & Essential Oils: A Modern Resource For Healing. Eterična olja niso nadomestek vašega zdravila, svetovalke nismo diagnostiki in ne predpisujemo zdravljenja. Svetujemo lahko le iz svojih izkušenj in izkušenj naših bližnjih. Zaradi vaše uporabe eteričnih olj ne moremo odgovarjati za morebitne težave ali posledice, ki bi se morebiti pojavile.